Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 19, 6 mei 2002 t/m
12 mei 2002

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Deze hele week op tv, radio, week- en dagbladen heel veel aandacht voor de moord op Pim Fortyn op 6 mei 2002.
Uit al die artikelen hebben we er twee gekozen.

Verschillende kranten: Veel stille tochten voor Pim Fortuyn
(ANP) In het hele land hebben mensen gisteravond meegelopen in stille tochten ter nagedachtenis aan Pim Fortuyn. Van Vlissingen tot Groningen gingen duizenden de straat op om hun eer te betuigen aan de vermoorde Rotterdamse politicus. In Vlissingen liepen enkele honderden mensen mee. Het was opmerkelijk dat de deelnemers vooral van Marokkaanse afkomst waren, gezien de kritische mening die Fortuyn had over de islamitische cultuur. Tijdens de tocht in Groningen kwamen vanuit enkele studentenhuizen kritische opmerkingen. Utrecht koos niet voor een stille, maar voor een 'luide' tocht. Duizend mensen namen deel. In Den Haag liepen enkele honderden deelnemers een rondje door de Haagse binnenstad. In Amsterdam liepen ongeveer drieduizend mensen mee in een stille tocht. Ook in Eindhoven was vrijdagavond een tocht voor Fortuyn. Hier kwamen enkele duizenden belangstellenden op af.


Verschillende kranten: Samen rouwen geeft een prettig gevoel (GPD) Een oorverdovend ovationeel applaus en uitbundig gefluit waren gisteren in de Laurentius kathedraal te horen na de toespraak die Simon Fortuyn hield tijdens de begrafenismis voor zijn broer 'Pim. Rond de lijkwagen zongen duizenden belangstellenden het lied 'You'll never walk alone." Al eerder was er applaus tijdens een tocht die als stille tocht was aangekondigd. De mensen hebben een held verloren. Daar klap je voor. Samen stil zijn is niet actief. Je wilt iets doen. Dus ga je klappen", "zegt Peter van Loon, projectleider van het Instituut voor Psychotrauma in Zaltbommel. Volgens zijn collega Stef van de Lande is de rouw rond Fortuyn 'een combinatie van verdriet, boosheid en machteloosheid. Mensen zijn ontdaan over de moord'. Pim Fortuyn was voor 'hen een belofte. Hij zei: 'Reik mij uw hand en ik wijs u de weg." „Samen rouwen geeft een prettig gevoel", zegt Berthold Gersons. Hij adviseert het ministerie van volksgezondheid over rouwbegeleiding na rampen. Volgens Gersons zijn mensen over het algemeen 'voor zichzelf bezig'. „Een ramp en de dood van Pim Fortuyn bieden de mogelijkheid om iets met elkaar te beleven." Jos de Keijser, klinisch psycholoog en psychotherapeut van de Stichting GGZ Friesland, bestudeerde voor zijn promotie het rouwproces bij duizend personen. „Elk mens rouwt op zijn eigen manier. Er zijn geen standaardnormen voor. Maar het gaat vaak om de verwerking van verdriet en woede." „Verdriet is de ene kant van de medaille en woede is de keerzijde daarvan. De woede die normaal gesproken wordt gericht op bijvoorbeeld de ongeneeslijke ziekte waarvan een dierbaar persoon het slachtoffer is, wordt nu gericht op de moordenaar." „De mensen die Pim Fortuyn echt hebben gekend, rouwen op een andere manier dan de mensen die in Rotterdam bij de kerk 'You'll never walk alone' zongen. Zij zullen dat meer in stilte doen. Het kan voor hen een koude douche zijn. Maar ik denk dat ze het toch als een geweldige steun ervaren." Volgens De Keijser doet een aantal uitingen van rouw denken aan de steunbetuigingen in Zweden in 1986, nadat de Zweedse premier Olof Palme op straat was neergeschoten. „Toen zag je ook dat mensen boeketten op de stoep neerlegden met briefjes erbij." „Je ziet dat Nederlanders er steeds meer behoefte aan hebben zich te uiten bij rouw. Dat zie je bijvoorbeeld bij verkeersmonumenten langs de weg waar mensen zijn verongelukt De nabestaanden willen daar in alle openheid de aandacht op vestigen. Dat zag je jaren geleden niet".

Volkskrant: 6 mei 2002, 'Ziekenzalving niet na euthanasie'
(ANP) Rooms-katholieke priesters mogen gelovigen die hebben gekozen voor euthanasie, niet het sacrament der zieken toedienen. Dat zei bisschop Anton Hurkmans van Den Bosch zaterdag in Trouw. wens 'ik wil dood' staat recht tegenover de leer van de kerk. Daar mag een priester niet aan meewerken", aldus Hurkmans. Als de priester niet heeft geweten dat een gelovige als gevolg van euthanasie overleed, is een kerkelijke uitvaart wel mogelijk, aldus Hurkmans. En: „Het is mogelijk dat de zieke op het laatste moment toch berouw heeft gekregen. Spijt van de euthanasie."

Leeuwarder Courant, 7 mei 2002, Joure geschokt door diefstal rouwkransen
Voor het tweede achtervolgende jaar zijn er kransen gestolen bij het oorlogsmonument aan de voet van de Jouster toren in het hartje van Joure. „Ik ben enorm verbolgen", reageert voorzitter Jan Vermaning van de Stichting Nationale Herdenking Joure. Wethouder Felix van Beek: „Hier schrik ik van." De kransen werden zaterdagavond gelegd. Vier ervan moeten zondagnacht zijn ontvreemd, want zondag overdag is Vermaning nog wezen kijken. De vier waren afkomstig van de stichting, de gemeente Skarsterlan en twee scholen. Vijf andere kransen hangen nog er nog .Lege staanders herinneren aan de verdwenen exemplaren. In andere jaren werden de kransen al na één nacht weer van de staanders gehaald en vervolgens naar twee andere herdenkingsplaatsen gebracht. Nu zouden ze een week blijven hangen. „We wilden niet alleen herdenken voor de aanwezigen op 4 mei", legt Vermaning uit. „Ook het winkelend publiek in de Midstraat moet er getuige van kunnen zijn." Vermaning kan eigenlijk niet bevatten dat iemand het in z'n hoofd haalt om kransen te stelen bij een oorlogsmonument. „Daar hoor je gewoon van af te blijven. Uit respect voor de slachtoffers en hun nabestaanden". „Dit doet heel veel mensen verdriet", weet hij. Onder hen is ook een stichtingslid dat ternauwernood de Duitse concentratiekampen overleefde. „Deze man is helemaal van slag."

Leeuwarder Courant: 8 mei 2002,"Soms zat er ook wel een beetje eerzucht bij"
Normaal gesproken weet hij door al zijn vrijwilligersfuncties redelijk goed wat er in de Harlingen parochie gebeurt. Maar de toekenning van het pauselijke lintje kwam voor Fokke Jonker als een grote verrassing. Jonker heeft nog een aantal 'banen' maar vindt het wel mooi geweest. Althans ik kan nog tot mijn tachtigste door. Mits ik elk jaar een functie afstoot en er niets meer bij neem." In de katholieke ouderenbond zal hij blijven zitten denkt hij. "Dat zal wel een kwestie van "in het harnas" worden." Opstappen is ook niet altijd makkelijk voor de oudere garde, legt hij uit, gezien de moeite die het kost om jongere mensen voor allerlei taken te winnen. De kunst is mensen te motiveren. Dat gaat mij overigens meestal wel aardig af Soms moet je er wel lang voor praten. Het moeilijkst is het nieuwelingen te vinden voor de kerkhofcommissie. Jonker: „Soms denk ik wel eens: het lijkt wel dat ze bang zijn om er niet meer weg te komen. Maar de commissieleden zijn al zo oud, dat zij er wel serieus rekening mee moeten houden dat ze er de volgende keer heen gedragen worden."

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage