Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 39, 23 september 2002 t/m
29 september 2002

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Uitvaart, onafhankelijk vakblad voor de uitvaartbranche, nr.8. september 2002. Thema: Rituelen
In het blad de vaste rubrieken: Nieuws; Geschillencommissie: vijf klachten gegrond, twee afgewezen, twee geschikt; Afscheidshuis Heerenveen; 'kisten-convenant' Belgische crematoria en ondernemers; De dood op het web. Agenda. Boekbesprekingen. Producten en diensten: Hulp bij de uitvaart; Uitvaart Informatie Hulplijn; asverstrooiing over zee; uitvaartfotografie. Estafettecolumn: Het groete verschil door: Yvonne Grobio De Castro. Column Adipocire: door H. Kok. Column Recht: Een kwestie van aftrekbaarheid: door Mr. Frank Mutter. Vacaturebank: advertenties van werkzoekenden en van werkgevers. Verder een aantal hoofdartikelen waaronder:
Rituelen rond de dood
Veel mensen die naar een ander deel van de wereld zijn verhuisd, hebben een deel van hun cultuur toch nog gestalte kunnen geven. Dat zegt gastconservator Sylvia Pessireron naar aanleiding van de tentoonstelling over uitvaartculturen vroeger in Indonesië en tegenwoordig in Nederland.
Toekomst van het uitvaartmuseum
Rien Schouten: Volgens de auteur gaat de taak van een branchemuseum, zoals het Nederlands Uitvaartmuseum, verder dan het beheren van een collectie en het maken van tentoonstellingen.

Verschillende kranten, 24 september 2002, Nabestaanden recht op smartengeld
Dat heeft de Hoge Raad bepaald. Het hoogste rechtscollege deed uitspraak in een zaak, aangespannen door FNV Ledenservice. Die kwam op voor een timmerman in coma was geraakt. Hoewel man niet is bijgekomen, menene de rechters dat hij besef heeft gehad van het ongeval en de gevolgen voor zijn familie. Dat is reden voor smartengeld.

Volkskrant, 26 september 2002, 'Ik wil niet zonder ogen in de kist'
ledere achttienjarige krijgt de vraag of hij voor orgaandonatie is. Van degenen die de vraag beantwoorden, wil nu al meer dan de helft na de dood organen afstaan. Het Donorregister vermoedt dat er sprake is van een Bart de Graaff-effect.
Yvonne Stengs (16) staat haar organen liever niet af. 'Ik wil niet dat ze me leeghalen, mijn ogen eruit, vel van mijn gezicht. Ik wil mooi in mijn kist liggen. Dat mijn familie me herkent en weet: zo was zij.'
Ook Michael Piels (18) is tegen. 'Er is al zo'n overbevolking, als straks iedereen blijft leven, gaat het helemaal mis. De sterkste overleeft, dat is nou eenmaal natures way.' Sinds 1999 krijgt elke achttienjarige een brief met het verzoek om donor te worden. Steeds meer jongeren reageren positief. Nog altijd stuurt een minderheid het formulier ingevuld terug. Maar van die inzenders is dit jaar het aantal mogelijke donoren voor het eerst boven de 50 procent gekomen. Linda Bloedjes (17) heeft al zo'n verzoek ontvangen en aarzelt geen moment. 'Ze mogen alles van me hebben. Als ik daar iemand mee help, is het mooi meegenomen.' Als Yvonne oppert dat ze er dan misschien niet meer zo aantrekkelijk uitziet, reageert Linda laconiek.
'Lieverd, ik wil gecremeerd worden. Weet je hoe ik er dan uitzie? Als een hoopje as.' Er is wel eens geopperd dat alleen mensen die zelf een donorcodicil bezitten, organen van een ander zouden mogen ontvangen. De meeste leerlingen vinden dat 'een rechtvaardige gedachte'. Tony zou zijn besluit in dat geval heroverwegen. 'Als dat betekent dat ik anders geen organen kan krijgen. zou ik tekenen. Je weet maar nooit.'

Verschillende kranten, 26 september 2002, Begraafplaats onder keuken Elizabeth
(AP) - Onder de keuken van een paleis van de Britse koningin Elizabeth II bevindt zich volgens archeologen een middeleeuwse begraafplaats. Twee weken geleden troffen werklieden een aantal skeletten aan onder de keukenvloer van het Holyroodhouse-paleis in het Schotse Edinburgh waarvan gisteren is bekendgemaakt dat zij dateren uit de veertiende tot de zestiende eeuw. De acht skeletten waar de werkmannen op stuitten toen zij een gaspijpleiding wilden vernieuwen, zijn die van vier volwassenen, twee tieners, een kind en een baby. Volgens archeoloog Cordon Ewart maakt de smalle schacht waarin de acht skeletten zijn gevonden onderdeel uit van een grote begraafplaats. Het zijn volgens hem geen koninklijke skeletten, aangezien zij zonder enige ornamenten of rijkdommej; zijn begraven. „Het lijkt op een stedelijke of seculiere begraafplaats die tot de nabij gelegen gemeenschap van Canongate behoorde, een stad die vlakbij de abdij lagv, verklaarde Evart. Op de plaats waar nu het paleis staat, bevond zich tussen de veertiende en de zestiende eeuw een klooster. „Ze hebben wel een christelijke begrafenis gehad, want ze lagen met hun gezicht naar het oosten, naar Jeruzalem, omdat men dacht dat dat zou helpen op de dag des oordeels", zei Ewart.

Leeuwarder Courant, 28 september 2002, Restauratie begraafplaats van de baan, (red.: Leeuwarden maakt er een puinhoop van)
De monumentale Algemene Begraafplaats aan de Spanjaardslaan in Leeuwarden wordt niet gerestaureerd. De Rijksdienst voor de Monumentenzorg heeft de al verstrekte ƒ 531.000 aan subsidie weer ingetrokken."Dat gebeurt niet vaak", aldus woordvoerder Ben de Vries.
De rijksdienst is teleurgesteld over de gang van zaken „Die begraafplaats is een rijksmonument en dat is niet voor niets", legt De Vries uit. „Over het algemeen zijn alle partijen blij met zo'n subsidie. De door tuinarchitect Lucas Pieters Roodbaard ontworpen dodenakker werd in 1833 in gebruik genomen. Volgens de rijksmonumenten-ambtenaar is het opknappen van de negentiende-eeuwse dodenakker noodzakelijk. "It is hiel arbitrêr", meent de VVD cultuurwethouder Arno Brok daarentegen. „De ien seit: it moat wol de oare seit fan net." De gemeente liet zelf een plan opstellen voor het herstel van het bijzondere dodenhof. Scheefgezakte zerken op de velden I en II zouden worden opgeknapt, hekjes gerepareerd, graf-
schriften weer leesbaar gemaakt en verzakkingen verholpen. De totale kosten waren begroot op ƒ 97.500. De werkzaamheden hadden al op l oktober 2001 moeten starten. Het lukte Leeuwarden echter niet om de aanvullende financiering rond te krijgen. „It is spitich", beaamt Brok. Waarom dan wel die subsidieaanvraag bij de monumentendienst? „Ik tocht dat it maklik wêze soe om in püde mei jild te krijen." Eerst werd de Stichting Oude Stadsbegraafplaats nog opgezadeld met het geldprobleem, maar die wees er fijntjes op dat de stad eigenaar van de begraafplaats is. Brok wil nog met de stichting praten over een kleinschalige aanpak van het verwaarloosde park vol historische grafstenen. „Mar in grutskalige restauraasje, der sil gjin sprake fan wêze."

Verschillende kranten, 28 september 2002, Met klachten over uitvaart voortaan naar ombudsman
(GPD) Wie klachten heeft over de verzorging van een uitvaart kan voortaan terecht bij een landelijke ombudsman. Diens uitspraken zijn bindend voor zowel de klager als de uitvaartondernemer. De ombudsman werkt onder de vlag van de nieuw opgerichte Stichting Klachteninstituut Uitvaartwezen. Daarbij zijn ongeveer 90 procent van alle begrafenisondernemers, crematoria en mortuaria aangesloten.
„Als de familie een onbevredigend gevoel overhoudt aan de manier waarop een uitvaart is behandeld, krijgt ze nu via de ombudsman een laagdrempelige uitlaatklep. Naar de rechtbank gaan is voor mensen met klachten vaak een stap te ver", aldus voorzitter van de uitvaartkoepel Chris Rutten.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage