Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 45, 4 november 2002 t/m
10 november 2002

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Vakblad Uitvaartwezen Uitvaartwezen, onafhankelijk vakblad voor de
uitvaart branche, nr. 11, november 2002
In het tijdschrift: Agenda. Lokale nieuwsflitsen. Verenigings-nieuws van de NUVU. Rubriek: Memento mori: dimensies. Rubriek: Erfenis onzer voorouders: Herdenken, Portret: Het is hun monument: Jans van Baarsen, en een aantal hoofdartikelen waaronder:
Plaatsing grafmonument
Het komt niet zelden voor dat de wensen van nabestaanden ten aanzien van een grafmonument niet stroken met de regelgeving van de begraafplaats. Ook komt de familie soms voor een onverwacht hoge kostenpost te staan als het monument daadwerkelijk geplaatst is. Wie kan dit soort onaangename verrassingen voorkomen en hoe?
Extra bijlage over de uitvaart van prins Claus
Interview Marlnus van den Berg
Hij is niet alleen pastor in een Rotterdam's verpleeghuis, hij is ook auteur en een graag geziene gast bij lezingen en symposia. Vanuit zijn lange praktijkervaring in het begeleiden van mensen heeft hij aanzienlijke kennis opgebouwd over het verwerken van verlies en verdriet. Een gesprek met Marinus van den Berg over het belang van gedenken.

Verschillende kranten, 4 november 2002, Nieuwe regels lijkschouwing
(ANP) Sterfgevallen waarbij de precieze doodsoorzaak niet vaststaat, moeten nader worden onderzocht. Daarom moeten regels worden opgesteld wanneer een lijkschouwer moet komen en uit welke onderdelen een lijkschouw moet bestaan. Dit schrijven twee sociaalgeneeskundigen uit Amsterdam in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Volgens hen zouden de gegevens die een lijkschouwer vaststelt, moeten worden doorgespeeld aan justitie zodat direct kan worden besloten of nader onderzoek is gewenst. Nu is die informatie geheim.

Verschillende kranten, 7 november 2002, 'Nabestaanden moeten eigenaar grafsteen zijn'
Nabestaanden zijn geen eigenaar van de grafmonumenten die zij laten plaatsen voor overleden familieleden, stelt een recente uitspraak van de Hoge Raad vast. De steen is onlosmakelijk verbonden met de grond en die is en blijft eigendom van de eigenaar van de begraafplaats. De Rooms Katholieke Kerk, die het proefproces had aangespannen, vindt dat de Wet op de Lijkbezorging op dit punt veranderd moet worden. Ook bestuurslid en juriste Judith Ton van de Vereniging van Kerkvoogdijen vindt ,,dat het anders moet".
Volgens de RK Kerk worden in veel reglementen van begraafplaatsen de nabestaanden beschouwd als eigenaar van de grafstenen. Door de uitspraak blijkt juist dat een grafsteen wordt beschouwd als onroerend goed en verbonden aan de grond. Juriste Petra Stassen (RK Kerk): „Dat nabestaanden na het leggen van een grafsteen er feitelijk niets meer over te zeggen hebben, staat haaks op de gevoelswaarde die het graf voor veel mensen heeft."
Consequenties zijn dat de reglementen moeten worden aangepast en dat begraafplaatsen te maken krijgen met risico's. Die kunnen ze met een verzekering afkopen. Stassen: "Ik verwacht dat de tarieven daardoor 10 tot 20 procent omhoog zullen gaan." De Samen op Wég-kerken zijn niet verbaasd over de uitspraak. Ton: „Juridisch is dit zo klaar als een klontje. Het is alleen een onmogelijke constructie." De gevolgschade is weliswaar gedekt onder de collectieve WA-verzekering waaronder bijna alle kerkvoogdijen vallen, zegt Ton. „Maar het moet anders. Dat kan door bij een notaris steeds het recht van opstal te laten vastleggen. Of door een wetswijziging."

prins Carles op Testaccio Verschillende kranten, 9 november 2002,
Prins Charles bezoekt graven Keats en Shelley in Rome
De Britse kroonprins Charles nam gisteren tijdens zijn bezoek aan Italië op de begraafplaats Testaccio in Rome een kijkje bij de gerestaureerde graven van de Engelse romantische dichters Keats en Shelley. Het uitstapje vormde de afsluiting van een verblijf van een week in Italië.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage