Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 51, 16 december 2002 t/m
22 december 2002

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Geldzaken vereningingsblad Consument en Geldzaken Geldzaken, jaargang 9, nummer 4, Het zal je maar gebeuren: onterfd worden
Anton J. Weenink: Het lijkt iets uit films of uit een televisiereclame: de niet onbemiddelde snoodaard die nét voor zijn verscheiden nog juist even wat gehate familieleden door middel van een testament onterft. Een wraakoefening die alleen in films voorkomt ? Vergeet het maar, het komt regelmatig voor en is bovendien volkomen legaal. Vanaf 1 januari 2003 stelt de wetgever wel de nodige randvoorwaarden.
Onterven van de echtgenoot
Het is mogelijk een echtgenoot in een testament te onterven. Dat kan nu en dat kan na de inwerkingtreding van het nieuwe erfrecht nog steeds. Onder het nieuwe erfrecht zijn de gevolgen van onterving van de echtgenoot verzacht. De onterfde kan aanspraak maken op een ''passend verzorgingsniveau" .Wat onder een passend verzorgingniveau moet worden verstaan zal van de omstandigheden afhangen. Bij een geschil hierover tussen de nabestaanden kan het zijn dat de rechter uiteindelijk te beslissen krijgt. Een passend verzorgingniveau zal onder meer verkregen worden door het recht van vruchtgebruik van de echtelijke woning. Als het nodig is mag de echtgenoot dan in de woning blijven wonen, ook al is hij of zij onterfd.
Het onterven van de kinderen
Ook kinderen kunnen in een testament worden onterfd. Vaker dan het middel echt toe te passen wordt dit middel - al dan met serieus -gebruikt door ouders om een kind in het gareel te houden. Maar feitelijke onterving komt voor. Ook dit kan uitsluitend door middel van een testament. Het betrokken kind kan ermee akkoord gaan. hetgeen nog wel eens schijnt te gebeuren, en dan krijgt het niets uit de nalatenschap. Maar ook hier bestaat een zekere bescherming voor het kind dat de onterving niet wenst te aanvaarden. Het kind kan namelijk een beroep doen op zijn legitieme portie (een soort minimum erfdeel), waardoor het een geldvordering op de overige erfgenamen verkrijgt. Een kind heeft dan altijd recht op de helft van de waarde van het erfdeel dat het zou hebben gekregen als er geen testament gemaakt zou zijn. Het krijgt dus de helft van het erfdeel dat het volgens het versterferfrecht gekregen zou hebben

Verschillende kranten, 17 december 2002, Stijging zelfdoding bij jongere mannen
Zelfdoding komt in Nederland veel voor onder jonge mannen. In 2001 pleegden 595 mannen onder de vijftig jaar zelfmoord. Dat is bijna 10 procent van de in totaal bijna 6000 overleden mannen in die leeftijdsgroep. Dit blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Bij vrouwen jonger dan vijftig jaar is het aantal zelfdodingen een stuk lager. Van de 4000 vrouwen die voor hun vijftigste overleden beroofden zich 255 van het leven. Voor het eerst sinds drie jaar is het zelfdodingscijfer onder mannen jonger dan vijftig gestegen. In 2000 beroofden 592 mannen in deze leeftijdsgroep zich van het leven. Toch ligt dit aantal nog steeds een stuk lager dan in de jaren ervoor. De daling werd ingezet in 1998. Toen pleegden 608 mannen onder de vijftig jaar zelfmoord Het jaar daarvoor waren dat er nog 653.

Leeuwarder Courant, 20 december 2002, Monument voor vliegers bij Spears
Tussen Spears en Dearsum komt een monument voor de Britse en Canadese bemanningsleden van een bommenwerper die daar in de Tweede Wereldoorlog is neergestort. Het Britse vliegtuig stortte in de nacht van 29 op 30 juni in 1942 neer in een weiland tussen Spears en Dearsum. Het toestel zit op een diepte van 12 meter. De bommenwerper hoeft volgens de Koninklijke Luchtmacht met uit de grond te worden gehaald „Der is neffens har gjm gefaar' aldus gemeentewoordvoerder Marco van der Meer Boarnsterhim trekt € 5595 uit voor het monument. Het plan wordt nog uitgewerkt.

Verschillende kranten, 20 december 2002, Herdenkingsbundel Claus van dichters
(ANP) Ruim twintig Nederlandse dichters hebben gisteren een bundel uitgebracht met herinneringsgedichten aan prins Claus. Dat heeft uitgeverij Passage bekendgemaakt. Onder hen bevinden zich Gerrit Komrij, Bart FM Droog, Bart Chabot, Joost Zwagerman, Ingmar Heijtze en Vrouwkje Tuinman. „Er zijn de afgelopen twee maanden massaal herinneringsgedichten geschreven al dan niet op instigatie van allerlei media,' zegt A. Scheepstra van de uitgeverij. „Van deze grote verzameling poëzie is een bloemlezing gemaakt."

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage