Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 7, 11 februari 2002 t/m
17 februari 2002

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Orgaan en weefseldonatie De geiten Nieuwe brochure van de Stichting Donorvoorlichting: met als onderwerp: Orgaan- en weefseldonatie De feiten.

LOB Handleiding Opgraven en ruimen Nieuwe brochure LOB (Landelijk Organisatie van begraafplaatsen): Handleiding Opgraven en Ruimen

Nieuwsbrief Netwerk Uitvaartvernieuwers Nieuwsbrief Netwerk van Uitvaartvernieuwers, januari 2002, nr. 28
Inhoud: Van het Bestuur. Grote hulp van kleine mensen. Top 5 van kinder-/ jeugdboeken. Een gedicht als kostbare herinnering. Een kunstenaar met persoonlijke grafbeelden. Ingezonden berichten en reacties van leden. Een foutje van... Gerrit Arts . Column "Bouwstenen voor een afscheidsbijeenkomst" . Tien vragen aan... Els Custers-Jacobs en Ben Vries. Vijftig jaar Stivu . Uitvaartvernieuwing moet naar een hoger peil. Geciteerd. Is er een verschil in rouwen tussen mannen en vrouwen?. Boeken. Körperwelten. Nieuwe diensten. Agenda

Leeuwarder Courant : 13 februari 2002, Graafmachine stuit op eeuwenoude sarcofaag
Elisabeth Post: Aandachtig bestudeert Gerrit Elzinga de kerfjes in de rode steen van de sarcofaag. De voormalige provinciaal archeoloog smult. „Wat is de kist van binnen mooi bewerkt! Daar heeft iemand veel werk van gehad." De stenen lijkkist werd deze week bij toeval ontdekt op het kerkhof van de Sint Margarethakerk in Boksum. Elzinga schat dat de kist dateert uit de twaalfde eeuw na Christus. Tijdens het graven van een diepe sleuf stuitte de graafmachine op de Middeleeuwse stenen kist. De sarcofaag ligt precies onder het met kiezelstenen bedekte looppad bij de ingang aan de zuidzijde van de kerk. De overledene moet een voorname rijke Fries zijn geweest, weet Elzinga. „Hij is begraven op een prominente plaats op het kerkhof, mooi in de zon." De doodskist is van rode zandsteen afkomstig uit het Duitse Bentheim. De sarcofaag is l meter 90 lang, 80 centimeter breed en 60 centimeter hoog. Aan de binnenkant heeft de steenhouwer bij het hoofdeinde een kruis met aan weerszijden op bisschopsstaven gelijkende vormen gemaakt. Wat die symbolen betekenen is Elzinga nog een raadsel. De archeoloog speurt vandaag naar sporen die hem meer kunnen vertellen over de herkomst. Zeker weet hij al wel dat er geen priester in de kist heeft gelegen. Daarvoor zijn de symbolen té primitief. Wel is er nog een aanwijzing dat het de laatste rustplaats is van een welgestelde burger. „Het voeteneind de wijst naar het oosten, terwijl een priester andersom zou hebben gelegen. Die werd zo begraven dat hij bij wijze van spreken de mensen aankeek."

Verschillende kranten: 13 februari 2002, Vrouw te vroeg doodverklaard
(AP) Een 77 jarige Amerikaanse is zaterdag ten onrechte doodverklaard nadat ambulancepersoneel haar bewusteloos in haar badkamer had aangetroffen. De blunder kwam pas aan het licht toen de vrouw uren later bijkwam terwijl zij in een lijkzak werd gestopt. De vrouw overleed gisterochtend alsnog in het ziekenhuis aan de gevolgen van een beroerte.

Leeuwarder Courant : 15 februari 2002, Raad steunt initiatief 'menselijker' uitvaart
Wie na zijn overlijden geen nabestaanden achterlaat en onverzekerd Is, moet toch een menselijke uitvaart krijgen, liefst met muziek en een toespraak. Hierop hebben de Leeuwarder politieke partijen gisteren aangedrongen in de commissie welzijn.'Burgemeester en wethouders beloofden deze week al om geld uit te trekken voor een zorgvuldiger afhandeling in dit soort gevallen. De politiek geeft hiermee toe aan het burgerinitiatief uit de wijken Westeinde en Valeriuskwartier. Buurtbewoonster Veronika Günther overleed vorig jaar na een woningbrand. Ze had geen familie meer en werd daarom door de gemeente gecremeerd. Hierbij werd amper geluisterd naar de wensen van kennissen. Alle aanwezige partijen overlaadden de buurtbewoners gisteren met lof voor hun Initiatief. Burgemeester en wethouders besloten dinsdag al om € 26.700 uit te trekken voor een minder kille uitvaart en een grondig onderzoek te doen naar eventuele bankrekeningen en de kennissenkring van de overledene. Als na onderzoek echter blijkt dat er helemaal geen familieleden of kennissen zijn, wil het college toch voor. een sobere wijze kiezen. De Initiatiefnemers en raadsleden zijn het hier niet mee eens. „Ook dan moet er een muziekje bij, een beetje warmte", sprak Wyb Feddema van de VVD. „En een advertentie in de krant, dat is heel belangrijk", volgens Yvonne Mol van liet CDA. Wethouder Gerrit Krol beloofde er nog eens over na te denken.' in 1996 stierven vijf mensen in Leeuwarden zonder nabestaanden achter te laten, maar dit steeg snel naar 18 gevallen in 2001. De gemeente vermoedt dat dit komt door het groeiend aantal daken thuislozen en mensen die geïsoleerd wonen. Raadsleden schrokken gisteren van de snelle stijging.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage