Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 9, 25 februari 2002 t/m
3 maart 2002

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Verschillende kranten: 27 februari 2002, Familie mag orgaandonatie niet blokkeren. Borst wil wet aanscherpen
(GPD) Nabestaanden mogen de wens van overledenen om organen en weefsel voor donatie af te staan, niet meer blokkeren. Minister Els Borst van volksgezondheid wil de Wet op de Orgaandonatie daarom aanscherpen. De Tweede Kamer juicht dat toe. „Als iemand vastlegt dat hij na zijn dood donor wil zijn, dan mag de familie dat later eigenlijk niet meer tegenhouden", aldus Borst. „De wens van de overledene behoort te worden gerespecteerd. Alleen in geval van grote consternatie bij de nabestaanden zou een arts zich mogen beroepen op overmacht. Het is dan ook van belang dat donoren hun besluit aan de naaste familie bekend maken." Het tekort aan donororganen is sinds 1998 niet afgenomen. Minder dan 37 procent van de Nederlanders boven achttien jaar reageerde positief op de oproep tot donorregistratie. Toch wil Borst nog niet overschakelen op het Belgische systeem. Daar is iedereen donor, tenzij schriftelijk bezwaar is gemaakt. De minister gaat voorts het aantal donatiefunctionarissen in ziekenhuizen uitbreiden van 20 tot 56. Ook wil ze artsen verplichten „de donorvraag" te stellen als overledenen niet als donor staan geregistreerd. Tot verdriet van de PvdA weigert de minister een nieuwe wet voor te bereiden die geschoeid is op de Belgische methode. „Als over twee jaar blijkt dat de komende publiciteitscampagne niet heeft gewerkt, dan ligt er meteen een alternatief. Werkt de campagne wel, dan hoeven we geen nieuwe wet te behandelen", zei PvdA-kamerlid Rob Oudkerk. Hij vond alleen SP-kamerlid Agnes Kant aan zijn zijde. De andere partijen gaven Borst het voordeel van de twijfel. Vallen de resultaten opnieuw tegen, dan ontstaat een kamermeerderheid van waarschijnlijk PvdA, CDA, D66, SP en GroenLinks voor invoering van het Belgische model.

Verschillende kranten: 26 februari 2002, Paul McCartney toch bij concert voor Harrison
(ANP) Ex-Beatle Paul McCartney is toch naar het herdenkings-concert voor zijn overleden oud-bandgenoot George Harrison in Liverpool gekomen. De organisatoren hadden er niet op gerekend, maar zondagavond laat aan het eind van het concert, op de dag dat Harrison 59 jaar geworden zou zijn, betrad McCartney het toneel. „Ik dacht dat ik gewoon maar op het toneel moest komen om te zeggen hoe prachtig George dit zou hebben gevonden", zei hij tegen de bezoekers in het overvolle Empire Theatre. Na wat herinneringen uit de Beatletijd te hebben opgehaald, zei hij: „Dit is voor George", waarna hij zonder enige muzikale begeleiding het lied 'Yesterday' zong. De opbrengst van het benefietconcert gaat naar organisaties die zich inzetten voor kankerpatiënten. Harrison overleed in november vorig jaar aan kanker.

Volkskrant: 27 februari 2002, Nog steeds tekort aan orgaandonoren ondanks wetgeving
De Tweede Kamer is zeer ontevreden over de Wet op de Orgaandonatie. De wet heeft geen einde gemaakt aan het tekort aan orgaandonoren, bleek vorige week uit een evaluatie. Toch wil een meerderheid van de Kamer de wet, die in 1998 van kracht werd, nog niet overboord gooien. In de wet is geregeld dat mensen alleen donor zijn als ze dat nadrukkelijk aangeven via een registratieformulier. In de praktijk blijkt echter dat maar eenderde van de bevolking boven de 18 jaar het formulier heeft ingevuld. Van de mensen die niet geregistreerd zijn, moeten de nabestaanden toestemming geven voor orgaandonatie. Vorige week bleek echter dat bijna driekwart van de nabestaanden dat weigert. PvdA en SP willen het systeem daarom omdraaien: mensen zijn automatisch donor, tenzij ze expliciet aangeven dat niet te willen. In andere Europese landen als België en Zweden bestaat dit 'geen-bezwaar systeem' al.

Gooi en Eenlander, 28 februari 2002, Rondwandelen over oude visserskerkhof
Een grote groep belangstellenden voornamelijk uit Huizen liep zaterdag mee met de rondleiding over het Oude Visserskerkhof in Huizen. Jan Veenman verzorgde deze rondleiding namens de Stiching Behoud Het Oude Dorp. Die het belangrijk vindt vindt om al het oude wat het Huizer dorp herbergt te behouden.

Volkskrant: 2 maart 2002, levenslustige liederen aan het graf:
l. Lust for life (Iggy Pop) 2. Liffe is eternal (Carly Simon) 3. Always look on the bright side of life (Monthy Python)
H. Prins: Na twee stukjes over muziek-terwijl-u-sterft, gaat ook het front van uitvaartondernemers en begrafenisspecialisten zich roeren. Om te beginnen beklagen zij zich over de aanleiding die eraan ten grondslag ligt, de uitvaart-topvijftig van verzekeraar Dela. Vital van Looveren ('persoonlijke uitvaartverzorging, grafmonumenten en urnen') barst los: 'Ik mag u misschien adviseren verder te kijken dan alleen Dela. Wat u nu doet is hetzelfde als een kleding-toptien samenstellen en alleen aan C&A vragen wat zij het meest verkocht hebben. Dat geeft een vertekend beeld van de Nederlandse smaak. Nederlanders lopen toch niet allemaal in een bloemetjesjurk?' Precies daarom is dit onderzoek begonnen. Zodat we meer horen van mensen als Frank Heythuysen, die zijn vijf dodelijk efficiënte grafnummers' opluistert met een aanstekelijke toelichting. Hij noemt onder meer Dress sex)' at my füneral (Smog) en The ship song van Nick Cave ('Ome Nick zou eigenlijk op geen enkele teraardebestelling mogen ontbreken'), om te besluiten met Always look on the bright side of life van Monthy Python, 'de enige echte concurrent van Mieke Telkamp'. Antoine Fonville van UID (Uitvaart Internet Diensten) zet ook nog maar eens een kanttekening bij Dela's topvijftig. 'Dela heeft alleen crematoria beneden de grote rivieren en verzorgt daar ook het leeuwendeel van hun uitvaarten. Uit ervaring weet ik dat er flinke regionale verschillen kunnen zijn. In Groningen wordt bijvoorbeeld nogal eens wat van Ede Staal ten gehore gebracht. Soms wordt een crematie geheel voorzien van strijdliederen, de Internationale incluis, als de overledene uit de veenkoloniën komt.' Volgende keer meer. Er moet nog antwoord komen op de vraag van Theo Braam: 'Leuk, zo'n uitvaartdienst met veel muziek, maar hoe lang mag dat duren? Laatst duurde een plechtigheid twee uur omdat vrienden van de dode allemaal een eigen song hadden aangedragen. e-mail aan de schrijver: Wat is draaglijk?'

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage