Persbericht
 

Graag nodigen wij U uit voor de presentatie van een landelijk lesproject over de vroege dood van een ouder voor kinderen op de basisschool op woensdag 20 maart 2002 vanaf 13.00 uur in het Singer Theater te Laren.
 
Een kind dat een ouder verliest, is aan de ene kant een gewoon kind, en aan de andere kant uitzonderlijk tussen leeftijdsgenoten. Voor volwassenen is het niet altijd eenvoudig om de goede toon te vinden in het leggen van contact met een kind. Men vindt niet altijd een manier die de kloof tussen de een en de ander overbrugt. Zowel het kind (''juf, juf, ik mag als eerste want mijn moeder is dood'') als de volwassene kan dit te nadrukkelijk doen (''ach kind, wat naar nu je moeder dood is'', terwijl je even je potlood slijpt).
 
Hoe kun je als school het contact leggen met een kind over de dood van een ouder? Op een manier die aanspreekt bij kinderen, die niet te licht, maar zeker ook niet te zwaar valt? Die recht doet aan grootsheid van de dood, maar ook ruimte laat voor de lichtheid van het dagelijks leven? Ook als er geen acuut sterfgeval is op school.
 
Het lesproject legt een verbinding tussen kinderen die het al meemaakten, en de anderen die het (nog) niet meemaakten. Waarbij de kinderen die de dood ervaren hebben niet als zielig gezien worden, maar ze juist als uitgangspunt worden genomen. Er wordt gebruik gemaaakt van een professioneel theater, in combinatie met de taal van het verhaal en de inzet van een documentaire. Niet alleen de klas, ook de familie this wordt actief betrokken bij de lessen.
 
Op 20 maart zal het lesproject worden gepresenteerd en aan het eind van de dag krijgen de bezoekers een lesdoos mee.
 
De middag is bedoeld voor onderwijsgevenden en beleidsmensen van de basisschool, voor centra voor kunstzinnige rouw, zowel in hun persoonlijke leven als in hun professie.
 
In de bijlage vindt u het programma en het inschrijfformulier. De kosten van deze dag bedragen 35 euro.
 
Onze dank gaat uit naar UItvaartverzekering- en verzorging YARDEN en de Nederlandse Kankerbestrijding KWF, die deze dag financieel mogelijk hebben gemaakt.
 
Wij hopen dat U aanwezig kunt zijn bij de presentatie van dit lesproject. Kunt u niet aanwezig zijn ,maar wel graag het lespakket ontvangen, neem ook dan even contact met mij op.
 
Met hartelijke groet,
 
Sonja Nijon, Projectbureau Contro Corrento
Gerard Cornelisse, Olbe Produkties bv
Szabinka Dudevszky, Schwarcs&Dudevszky