Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 1, 30 december 2002 t/m
5 januari 2003

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Vakblad Uitvaart december 2002 Uitvaart, onafhankelijk vakblad voor de uitvaartbranche, nr.11. december 2002. Thema: Rouwbegeleiding
In het blad de vaste rubrieken: Nieuws; Protest tegen ruimen graven in Nijmegen, veel Nederlanders willen vrolijke, positieve uitvaart . Agenda. Boekbesprekingen. Producten en diensten: Boeken-weekgrafkist, gratis verzekering grafmonumenten; glazen urnen en gedenkobjecten. Estafettecolumn: Het meisje vroeg aan de uitvaart-ondernemer...door Mirjam de Mooij. Column cursief: Beroemde doden in december door H. Kok. Column Recht: Het gaat om de knikkers: door Mr. Frank Mutter. Vacaturebank: advertenties van werkzoekenden en van werkgevers. Verder een aantal hoofdartikelen waaronder:
In dienst van de gewone mens
Erna Heijligers: Er valt nog veel te zeggen over rouw en verlies-verwerking, vindt Manu Keirse. En dat doet hij dan ook In de politiek op de universiteit en in zijn nieuwste boek
Uitvaart als belevenis
Jasper Enklaar: In de VS is de thema-uitvaart in opkomst Een ver-van-mijn-bed-show? Ook in Nederland wordt al gedacht over de begrafenis als belevenis.

Verschillende kranten, 30 december 2002, Meer wachtenden donororganen
Het aantal patiënten dat wacht op een donornier, long of -lever is dit jaar opnieuw toegenomen. Transplantaties van nieren en lever namen af. Dit blijkt uit recente cijfers van de Nederlandse Transplantatie Stichting. Op 1november van dit jaar stonden 1308 patiënten op een wachtlijst voor een donornier, vorig jaar waren dat er 1265. Op een lever wachtten 102 patiënten tegen vorig jaar 74 en op een long wachtten 66 patiënten tegen 52 vorig jaar. Alleen het aantal wachtenden voor een hart nam af van 36 naar 28, De overheid steekt veel energie in het opvijzelen van het aantal donoren, maar is daar tot nu toe weinig succesvol m

Volkskrant, 30 december 2002, Thema-begrafenis niet compleet zonder visvijver
Na het themapark, het themarestaurant, is de toekomst aan de thema-uitvaart, zo beschrijft - met enig afgrijzen, dat wel - het onafhankelijk vakblad voor de uitvaartbranche. Het blad Uitvaart bezocht eerder dit jaar de National Funeral Directors & Mortician's Association in de Verenigde Staten. Het meest opzienbarend bleek de volledig ingerichte Big Momma's Kitchen-uitvaart van een bedrijf dat zich richt op de afro-amerikaanse uitvaartverzorging. Het bedrijf exploiteert een groeiend aantal uitvaartcentra en signaleert een groeiende behoefte aan gepersonaliseerde begrafenissen. Zo is er voor de uitvaart van fanatieke vissers een ruimte met een echte vijver vol vis en een bordje: Visseizoen gesloten.

Verschillende kranten, 2 januari 2003, Jurist wint het van arts in zaken van leven en dood
Klaas de Graaff: De Hoge Raad heeft vorige week vastgesteld dat artsen niet het recht hebben mensen die levensmoe zijn te helpen bij zelfdoding. Moet iedereen die zelfmoord wil plegen, dan maar van het dak van het Hilton springen. De Hoge Raad heeft in zijn opperste wijsheid een opmerkelijke uitspraak gedaan. Artsen hebben niet het recht het leven te beëindigen van mensen die levensmoe zijn. Arts Philip Sutorius was fout toen hij bij oud-senator Edward Brongersma het licht uitdeed nadat deze hem daarom had gevraagd. De beslissing was aan juristen tot de derde macht met hun taal van hogepriesters. Doktoren hebben het nakijken. Zij die het leven uit het lijf halen en vechten om het te behouden. Artsen die met aderen uit het been een hartomleiding aanbrengen en de kanker met kobalt en chemo te lijf gaan, moeten het afleggen tegen wetgeleerden die de kwaliteit van het leven besturen met letters, paragrafen en artikelen. Het zij zo.

Volkskrant, 4 januari 2003, Catacomben, Sollen met de botten van Petrus
Linda Otter: Op de oudste snelweg van Rome de Via Appia, kwamen de apostel Petrus en Jezus elkaar tegen. 'Domine Quo Vadis?' (Heer, waar gaat u naar toe?), vroeg Petrus. 'Ik ga naar Rome om me opnieuw te laten kruisigen.' Toen begreep Petrus dat hij Rome niet kon ontvluchten. Hij had een taak af te maken. En zo geschiedde dat in 64 of 67, dat weet niemand precies, de bejaarde visser Petrus in het Circus van Nero aan zijn voeten werd opgehangen. Het lijk van Petrus kreeg een plek bij de antieke Via Cornelia, een weg, die destijds vlak achter het Circus van Nero liep. Het graf bleef bekend onder christenen. De Romeinse wetten verboden iedere vorm van grafschennis. Bij het graf kwam omstreeks 150 een herdenkings-kapel, een heidense aedicula die tegen een rode muur werd gebouwd. In 324 besloot de eerste christenkeizer Constantijn op deze plek een enorme basilica te bouwen. Toen deze kerk op instorten stond, begon men in de 16de eeuw met de bouw van de huidige Sint Pieter. In 1968 verklaarde Paulus VI officieel de vondst van de botten van Petrus, de eerste paus en prins van de apostelen.
Vaticaan necropolis: alleen met boeking: scavi@fsp.va of tel: 0039-06-698.853.18. Via boekingsorganisatie il Sogno: il sogno-©romeguide.it of tel: 0039-06-853.017.58.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage