Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 15
7 april 2003 t/m 13 april 2003


overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Verschillende kranten, 9 april 2003, Amerikaans bedrijf maakt diamant uit as overledene
(ANP) - Nabestaanden kunnen uit de as van een dier-bare overledene een echte diamant laten maken. De zogenoemde 'LifeGem created diamond' is een Amerikaanse vinding, die de Etten-Leurse ondernemer Ton Jaspers op de Nederlandse markt brengt. De diamant is in sieraden te verwerken, zodat nabestaan-den de as van een gecremeerde altijd kunnen mee-dragen. Diamanten van hoge kwaliteit ontstaan niet alleen in de natuur, maar kunnen ook kunstmatig worden gemaakt. Bij LifeGem created diamonds wordt zuivere koolstof, het basiselement van een diamant, na een crematie aan de as onttrokken. In een speciaal ontwikkelde diamantpers ontstaat vervolgens binnen enkele maanden een diamant. De diamanten van rond de € 2500 per stuk worden binnenkort aangeboden via de crematoria.

Volkskrant, 9 april 2003, De toekomst is aan de begraafbranche
Hans Moleman: Oupa Leboea is een zakenman met huivering-wekkend grote uitbreidingsplannen. De begrafenisondernemer uit de Vrijstaatprovincie van Zuid-Afrika wil de komende twaalf jaar een slordige tweehonderd franchise-dochters opzetten van zijn bedrijf SA Funeral Homes. De begraafbranche is een van de snelst groeiende sectoren in Zuid-Afrika, als gevolg van een combinatie van dodelijke factoren. Alleen aan aidsverwante ziekten sterven elke dag naar schatting al zo'n 600 mensen. Daarnaast leveren de gewelddadige misdaad en het gevaarlijke verkeer ook een gestage stroom lijken op. De lucratieve markt - voor een begrafenis worden, zo verplicht de cultuur in veel van de getroffen families, kosten noch moeite gespaard - heeft geleid tot een wildgroei van duizenden kleine begrafenis-ondernemers.

Verschillende kranten, 11 april 2003, Strenge regels voor zelfdodingsconsulent
(GPD) Zelfdodingsconsulenten moeten zich aan zeer strenge gedragsregels houden. In feite mogen ze bij een zelfmoord niet veel meer doen dan vooraf informatie verstrekken. Alles wat verder gaat, kan worden aangemerkt als een ontoelaatbare manier van het verlenen van hulp bij zelfdoding. Met strafrechtelijke vervolging en mogelijk gevangenisstraf tot gevolg. Deze conclusies kunnen worden getrokken uit het vonnis dat de Groninger rechtbank gisteren wees tegen een zestigjarige zelfdodingsconsulent. Volgens de rechters was de voorman van de hulpverleningsstichting De Einder Noord in april 2001 in de stad Groningen bij de zelfmoord van een ernstig zieke 81-jarige over de schreef gegaan. Hij werd daarom veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van twee jaar.

Leeuwarder Courant, 12 april 2003, Versterven vaak geen kwestie van beleid of vrije wil
(ANP) Het besluit om demente patiënten in verpleeghuis te laten versterven, wordt niet alleen gebaseerd op beleidsafspraken in medische dossiers of wilsbeschikkingen van patiënten. Het ziekteproces, de medische conditie, de kwaliteit van het leven van de patiënt en de wens van de familie worden belangrijker geacht. Dat blijkt uit een onderzoek in het jongste nummer van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Volkskrant, 12 april 2003, P-night op 6 mei
Drukke dagen ook voor de vrienden van Pim. Conny Breukhoven en dj Robert Jensen maken op 6 mei hun opwachting in 'een uiteraard niet zo vrolijke' uitzending van Typisch.., op RTL 4. De TROS verblijdt de natie die avond met de documentaire De nacht van Fortuyn. Niet de bewuste dag, maar de nacht waarin hij Leefbaar Nederland moest verlaten. Met bijdragen van onder anderen Kay en Wibo van de Linde. Vóór die tijd, aanstaande dinsdag al, neemt Pims vriend Hans Wiegel het Geheime dagboek van premier Pim in ontvangst, geschreven door Pims vrienden Kay van de Linde en Tjerk Westerterp. 'Een politieke roman', aldus Van de Linde, 'gebaseerd op de vraag wat er zou zijn gebeurd als Pim niet was vermoord' .

Verschillende kranten, 12 april 2003, Graven vernield op kerkhof in Son
(ANP) Op een rooms katholiek kerkhof in het Brabantse Son zijn 25 graven vernield. De grafschennis is gisteren ontdekt. Het gaat om zeven graven van volwassenen en achttien kindergrafjes. Hoe groot de schade is, staat nog niet vast. De graven zijn vermoedelijk woensdagmiddag vernield. Een omwonende heeft toen wel wat lawaai op het kerkhof gehoord, maar hij heeft niemand gezien.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage