Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 16
14 april 2003 t/m 20 april 2003


overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Relevant, kwartaalblad van de NVVE (Nederlandse Vereniging voor Vrijwillige Euthanasie), nr. 2, 2003
Vaste rubrieken: Agenda, brieven, kort, media, commentaar, boeken en diensten van de vereniging.

In het blad verder een aantal artikelen waaronder:
Als het spoor dood loopt
Ex-hoofdconducteur Marcel Smit maakte tienmaal mee dat iemand voor zijn trein sprong. Hij pleit er voor dat er ontmoetingen worden georganiseerd tussen potentiële zelfdoders en NS-personeel. Maar vooral zou hij graag zien dat de euthanasie-wet wordt verruimd, zodat mensen die psychisch lijden er makkelijker een beroep op kunnen doen.
Rouw
Over de rol die euthanasie speelt in het rouwproces is maar weinig bekend. In de Nederlandse en Vlaamse vakliteratuur over rouw- en verliesverwerking komt het onderwerp slechts sporadisch aan bod. Rob Bruntink ging op zoek naar het antwoord.
 

Leeuwarder Courant, 14 april 2003, Eerste graven op Harlinger begraafplaats blootgelegd
Op de algemene begraafplaats van Harlingen is een begin ge* maakt met de ruiming van oude graven.. Zeker 1260 grafstenen van voor 1874 moeten plaatsmaken voor nieuwe doden. Een gespecialiseerd bedrijf legde gisteren de eerste grafmonumenten bloot. Ze waren verdwenen onder een laag gras. De zerken worden geïnventariseerd en krijgen mogelijk een plaatsje in het talud tussen het oude en het nieuwe veld. De gemeente heeft geprobeerd
de eigenaren van de te ruimen graven te achterhalen. „We hebben de indruk dat we hen allemaal hebben", zegt woordvoerder Sjoerd Brandsma. Een enkeling gaf aan dat hij de laatste rustplaats van zijn voorouder wil behouden. Wat als er zich alsnog familieleden melden? „Dat zou een probleempje kunnen zijn, maar dan moet zo iemand wel kunnen aantonen dat hij de eigendomsrechten heeft."

Leeuwarder Courant, 14 april 2003, Uitvaartcentrum in Dokkum in nieuw jasje
De begrafenis- en crematievereniging Dokkum en omstreken heeft zaterdag het vernieuwde uitvaartcentrum aan de Rondweg West officieel in gebruik genomen. Het aantal opbaarruimtes is uitgebreid van één naar vijf, er is een nieuwe ontvangstruimte bijgebouwd, de kerkzaal is vernieuwd en het aantal parkeerplaatsen is flink uitgebreid.„Het bestaande centrum voldeed niet meer aan de eisen", aldus voorzitter Bonnie Vogt. In de nieuwe opzet, waaraan drie jaar is gewerkt, kan meer aandacht worden gegeven aan persoonlijke wensen bij begrafenissen. De bouw heeft €  772.000 gekost. Daar heeft de vereniging met 5500 leden toch wel even tegenaan gehikt. Vogt: ,,Maar op een bepaald moment moet je toch wat doen." Per jaar wordt er zo'n tachtig keer van het centrum gebruik gemaakt.

Leeuwarder Courant, 15 april 2003, Oorlogsgraven Leeuwarden beklad
Vier oorlogsgraven op de gemeentelijke Noorderbegraafplaats in Leeuwarden zijn gisternacht beklad. De overige zes bleven ongemoeid. Speciaal voor de herdenking van de bevrijding van Leeuwarden, die vanochtend plaatsvond, waren deze grafstenen vrijdagmiddag schoon-gemaakt. Gisterochtend zou het reinigingswerk worden afgemaakt. In allerijl is er toen een schoon-maakbedrijf gebeld die de graven in de namiddag heeft schoongemaakt. Vanochtend was er bij de kranslegging dan ook niets meer van te zien.
 

Volkskrant, 17 april 2003, Jimi Hendrix verhuist van een eenvoudige rustplaats naar tempel
Nicoline Baartman: Het derde graf rechts van de zonnewijzer, daar lag Jimi Hendrix op een begraafplaats bij Seattle. Te armoedig, vonden de nazaten, en ze besloten een nieuw graf te laten bouwen. Wat volgde.- stormen van protest over zoveel wansmaak en een slepende familiesoap. Het is nu bijna zover. Er is plek voor 54 doden. Het zou niet alleen voor Jimi en zijn familie een machtig mooi monument worden, ook met de verlangens van de fans was rekening gehouden. Die konden bijvoorbeeld, voor een kleine bijdrage, hun naam laten bijschrijven in een tegel ter plekke. Voor slechts 25 dollar zouden ze eigenaar worden van een zwerfkeitje, dat bij het bouwrijp maken van de grond was overgeschoten. En voor het tienvoudige bedrag waren er cd-vormige schijfjes van graniet te koop, uit hetzelfde blok gehakt als Jimi's nieuwe onderkomen, met daarop zijn 'authentieke handtekening'.
In september 1999 maakte de familie Hendrix, bij monde van vader Al, 80 jaar, het bekend: 'The time has come to give Jimi the respect he deserves.' En hij blies meteen het startsein voor de bouw. Want met dat ene rotsteentje op het kerkhof' van Renton werd aan het talent,de impact en het leven van Jimi Hendrix geen recht gedaan. Een schande was het, dat dé rockgitarist van de twintigste eeuw, de wildeman die virtuositeit en klankverkenning onder één noemer bracht, het nog steeds moest doen met een simpele markerings-plaat, die zich in niets - ja, het opschrift en dat lullige, ingegraveerde gitaartje - onderscheidde van alle andere graven.
Forever in our hearts
James M. 'Jimi' Hendrix
1942-1970

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage