Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 18
28 april 2003 t/m 4 mei 2003


overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Ledenblad netwerk Uitvaaartvernieuwers Nieuwsbrief Netwerk van Uitvaartvernieuwers, april 2003, nr. 33
In het blad o.a.: Het vak van uitvaartbegeleider naar een hoger niveau! Opleiding Omgaan met Rouw. Hoe trendy wordt de uitvaartverzorging? Uitvaart en Consumentengids. Tatooist en uitvaartkist in de etalage. Ledennieuws. Prins Claus. Agenda. Nieuwe diensten en producten. Nieuwe boeken. Uitvaart als theater

Vakblad Uitvaartwezen Uitvaartwezen, vakblad voor uitvaartprofessionals, nr. 4, mei 2003
In het tijdschrift: Agenda. Lokale nieuwsflitsen. Verenigings-nieuws van de NUVU. , en een aantal hoofdartikelen waaronder:
Gedenktekens: van grafsteen tot kunstwerk
Yvette Polman: Van grafsteen tot kunstwerk beslaat het hele scala aan blijvende herinneringen aan overledenen op graven. Inzoomend op deze gedenktekens is een productspecial ontstaan. Nieuws, bijzondere uitvoeringen en aandacht voor gebruikte materialen komen hierbij aan de orde. Ook wordt gekeken naar samenwerkingsverbanden van kunstenaars die zich richten op gedenkmonumenten en de problematiek rondom het auteursrecht dat van toepassing is op gedenktekens.

Een kijkje in de keuken van het NFI
Claudie Bolster: Het komt veelvuldig voor dat een uitvaartverzorger een overledene over moet brengen naar het in Rijswijk gevestigde Nederlands Forensisch Instituut. Dat gebeurt wanneer een lijkschouwer, de politie of arts weet of vermoedt dat de overledene niet is gestorven aan een natuurlijke doodsoorzaak.

Volkskrant, 28 april 2003, Siliconenborsten mogen de oven in
Er wordt van alles in een kist bij een overleden lichaam gestopt. Een speelgoedbeest bij een kind, een fles wijn bij een liefhebber of een hengel bij een verwoed sportvisser. Maar wat mag er eigenlijk mee de crematieoven in? Dat vraagt het maandblad Uitvaart van de uitvaartbranche zich af. De wet verbiedt niet om allerhande spullen met een lichaam mee te verbranden. Het zogenoemde Lijkomhulselbesluit kent wel regels voor kisten en lijkhoezen om de milieubelasting te beperken. Maar de Wet op de lijkbezorging kent verder geen regels over spullen die in de kist worden gedaan. 'Daar zit ik ook niet op te wachten', merkt Gerrit Jan Swinkels op in het artikel. Swinkels is voorzitter van de Landelijke Vereniging Crematoria (LVC). 'Het gaat erom dat het stoffelijk overschot zo goed mogelijk verbrandt en dat de uitvaart bijdraagt aan het rouwproces', vertelt de voorzitter. 'Daar moet je een balans in zien te vinden. Pacemakers dienen wel eerst te worden verwijderd, want die kunnen exploderen. Maar silliconen implantaten kunnen gewoon mee de oven in. Verhalen van exploderende Zweedse vrouwen berusten volgens Swinkels niet op waarheid.

Leeuwarder Courant, 29 april 2003, ingezonden brief: LifeGem
Op 14 april stond in de LC een brief van Gerard Sloot over ons product. Voor de fabricage van een 0,25 karaat 'LifeGem created diamond' is ongeveer een theelepel koolstof nodig. De heer Stout stelt, overigens terecht, dat een groot deel van de koolstof tijdens het crematieproces als koolstof-dioxide verdwijnt. Echter, de hoeveelheid verschilt per crematie. Met name de algehele duur van de crematie, de capaciteit en werkwijze van de oven en het zogenaamde na-verbrandings-proces hebben hierop invloed. Visueel is een en ander in zijn algemeenheid als volgt te beoordelen: naarmate de as donkerder is van kleur (grijs tot donkergrijs), des te meer koolstof zal deze normaliter bevatten.
Het kan zo zijn dat er een hoeveelheid koolstof aanwezig is, maar dat deze hoeveelheid onvoldoende is om één of wellicht zelfs meerdere LifeGem created diamonds te kunnen vervaardigen. In deze situaties wordt er natuurlijke koolstof toegevoegd. Let wel: er dient dus altijd sprake te zijn van aanwezige koolstof in de asresten. Dit wordt vooraf met de nabestaanden besproken. Het is aan hen om op basis hiervan te besluiten om deze keuze wel of niet te maken. Voor veel mensen die we tot op heden hebben gesproken is deze zogenaamde 'blend' (mengsel van koolstof van hun overleden dierbare met natuurlijke koolstof) als symbolische herinnering voldoende om een LifeGem created diamond te laten vervaardigen. Maar eerlijkheidshalve zijn er ook andere personen die hiermee geen genoegen nemen en dan liever een traditionele vorm van asbestemming kiezen.
Ton Jaspers, LifeGem.

Leeuwarder Courant, 29 april 2003, Notaris drukte € 1 miljoen achterover
Notaris Bert ten Wolde uit Sonnega heeft voor bijna €1 miljoen aan geld uit erfenissen verduisterd. Hij boekte geld naar zijn privérekening en naar die van zijn kinderen. Ten Wolde is door de Leeuwarder Kamer van Toezicht uit zijn ambt ontzet. Dat is de zwaarst mogelijke sanctie die een notaris kan treffen.
Volgens voorzitter Willem Hangelbroek van de Kamer van Toezicht heeft Ten Wolde „de integriteit van het notarisambt dusdanig ernstig met voeten getreden dat ter zake daarvan de zwaarst mogelijke tuchtmaatregel dient te worden opgelegd." In een geval wijzigde hij eigenhandig een testament. In meerdere gevallen boekte hij de bedragen voor zijn honorarium naar privé-rekeningen van hemzelf of zijn kinderen. De notaris beklemtoont dat die daar nooit weet van hebben gehad. De Utrechtse onderzoekers stellen dat dossiers zijn vernietigd of gewoon 'zoek' zijn.

Leeuwarder Courant, 29 april 2003, Joodse begraafplaats in Noordwolde in ere hersteld
De joodse begraafplaats van Noordwolde is binnenkort weer een plek om te gedenken. Het terreintje aan de Schapendrift wordt deze dagen opgeknapt, nadat het de voorbije decennia sterk in verval was geraakt. De herstelbeurt is een initiatief van de gemeente Weststellingwerf, It Fryske Gea en de Stichting Joodse Werkkampen. De begraafplaats herinnert aan de kleine joodse gemeenschap van Noordwolde in de achttiende en negentiende eeuw De dodenakker, een rechthoekig en verhoogd terrein, was nauwelijks meer als zodanig te herkennen. Inmiddels staat er weer een heg rond het terrein en zijn de bomen gesnoeid. Medewerkers van Landschapsbeheer Friesland pakken nu het voorterrein aan. De begraafplaats wordt straks afgesloten met een hek. Bij de ingang komt een informatiepaneel.

Verrschillende kranten, 29 april 2003, Lijken verwisseld in crematorium
(ANP) - Het gemeentelijk crematorium in Middelburg heeft vorige week twee stoffelijke overschotten verwisseld. Nabestaanden ontdekten de vergissing zaterdag. Zij troffen niet hun overleden familielid aan in de kist, maar het stoffelijk overschot van een ander Hun familielid bleek donderdag al te zijn gecremeerd onder een andere naam. Het gemeentebestuur heeft inmiddels excuses aangeboden aan de nabestaanden, aldus een woordvoerster. De gemeente heeft justitie gevraagd een onderzoek in te stellen naar de toedracht.

Volkskrant, 30 april 2003, Databank euthanasie op internet
Ellen de Visser: De toetsingscommissies euthanasie werken aan een databank op internet, waarin alle gemelde zaken van euthanasie en hulp bij zelfdoding worden beschreven. Artsen die met een euthanasie-verzoek worden geconfronteerd, kunnen dan vergelijkbare zaken raadplegen en nalezen hoe en waarom de commissies tot een bepaald oordeel zijn gekomen. Door meer inzicht te geven in hun werkwijze willen de commissies het vertrouwen van artsen winnen. Het het dinsdag gepubliceerde jaarverslag blijkt dat het aantal meldingen van euthanasie blijft dalen Gebrek aan vertrouwen van artsen wordt als een van de oorzaken gezien Artsen denken soms dat de commissies veel strenger oordelen dan het OM. Artsenorganisatie KNMG juicht de komst van een databank toe Als artsen meer te weten komen over de oordeelsvorming van de commissies, kunnen ze daarvan leren', aldus een woordvoerster.

Intermediair, 1 mei 2003, Uitvaartmaffia
Paul van der Kwast: Natuurlijke, gegarandeerde groei en hoge winstmarges. Toch is de concurrentie in de uitvaartsector keihard. 'Ik ben uitgeschakeld door de uitvaartbranche' . Ans Kroot hoopte in te spelen op de stijgende vraag naar bijzondere uitvaartartikelen, zoals oor kunstenaars gemaakte urnen en kinderkistjes. In 1997 opende ze daarom in Breda een uitvaartwinkel. Helaas liep het niet zoals zij had verwacht, en moest ze haar bedrijf vorig jaar alweer opdoeken. Kroot denkt dat ze het niet heeft gered door de tegenwerking van branchegenoten. De gevestigde bedrijven zouden elk middel, legaal of niet, gebruikt hebben om haar zaak schade te berokkenen. Kroot: 'Ik ben uitgeschakeld door de uitvaartbranche, die een heuse terreur op mij en mijn werken heeft uitgeoefend. Graven die ik had gemaakt, vielen zomaar om, een glazen graf werd vernield, ik werd gewaarschuwd dat ik 's avonds maar beter binnen kon blijven, en ik werd door een directeur van een crematorium nota bene in mijn eigen zaak gecondoleerd met mijn aanstaande ondergang. Het is pure maffia.' Een aantal begraafplaatsen, crematoria, kosters en uitvaartondernemers weigerde de door haar verkochte kistjes, urnen en andere artikelen bij te zetten, en dat brak haar uiteindelijk op. Kroot staat niet bepaald alleen: in de uitvaartbusiness circuleren te veel van dit soort verhalen om ze af te doen als incidenten.

Volkskrant, 2 mei 2003, Ambtenaren vrij, geen begrafenissen
Willem Beusekamp: De Amsterdamse uitvaartindustrie kan deze week niemand begraven of cremeren, omdat de hoofdstad de burgerlijke stand en begraafplaatsen heeft gesloten van woensdag 30 april tot en met maandag 5 mei. Dit leidt tot pijnlijke situaties en onverwachte kosten voor de nabestaanden. Het stoffelijk overschot van tientallen Amsterdammers moet nu tijdelijk worden opgeslagen Inwoners die afgelopen maandag of dinsdag een familielid hebben verloren, zijn gedwongen minstens acht dagen te wachten met de begrafenis
.

Volkskrant, 3 mei 2003, Amsterdam kon vrijdag gewoon begraven
Op de meeste begraafplaatsen in Amsterdam werd vrijdag gewoon gewerkt 'Als er bij de uitvaartondernemers wachtlijsten bestaan als gevolg van de feestdagen, ligt dat niet aan ons', zegt Pauline Harmsen, directielid van de Nieuwe Oosterbegraafplaats. Twee grote uitvaartcoöperaties maakten eerder deze week melding van enige tientallen probleemgevallen' overleden Amsterdammers die pas volgende week kunnen worden begraven of gecremeerd omdat de ambtenaren van 30 april tot en met 5 mei vakantie hebben. Dit collectief verlof zou tevens gelden voor het personeel van de gemeentelijke begraafplaatsen. In werkelijkheid zijn die alleen dicht op 30 april en maandag 5 mei. Woordvoerders van Uitvaart centrum Zuid en Coöperatie Zuid verklaarden dat zij uitsluitend vrijdagochtend bij de gemeente te recht konden voor hun aangiften en vergunningen. Volgens de gemeente Amsterdam is dat onjuist voor noodgevallen zijn altijd ambtenaren bereikbaar, die desnoods thuis kunnen worden gebeld voor afgifte van de vereiste documenten.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage