Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 2, 6 januari 2003 t/m11 januari 2003
overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Volkskrant, 6 januari 2003. Bongersma heeft het pleit toch gewonnen.
Ton Vink: Het arrest van de Hoge Raad in de zaak-Brongersma ontkent het recht op zelfdoding in geval van existentieel lijden. Volgens Ton Vink moet dat recht worden erkend evenals het beroep op hulp, advies en bijstand.
Ton Vink is filosoof en werkt als counselor samen met stichting 'De Einder'.

Leeuwarder Courant, 6 januari 2003. Einde konijnenplaag Wolvega is in zicht.
Het einde van de konijnenplaag op de algemene begraafplaats aan de Steenwijkerweg in Wolvega is in zicht. De gemeente Weststelling-werf heeft na twee weigeringen nu wel toestemming gekregen van het ministerie van landbouw om de konijnen met fretten te bejagen. Aan de roekenplaag mag de gemeente nog steeds niets doen.
Bij het verzoek had de gemeente afbeeldingen gevoegd van schade door konijnen aan paden, gazons, grafstukken en graven. De dieren ondergraven de funderingen van graven en zerken.

Verschillende kranten, 6 januari 2003. Oud-hoogleraar Leenen overleden.
ANP- Op oudejaarsdag is professor Hans Leenen overleden, zo heeft zijn familie zaterdag bekendgemaakt. Leenen was hoogleraar sociale geneeskunde en gezondheidsrecht aan de Universiteit Amsterdam.
Leenen, die 73 jaar is geworden, heeft tal van publicaties op zijn naam staan over gezondheidsrecht. Hij was onder meer betrokken bij het project Scen voor steun en consultatie bij euthanasie in Nederland. Leenen kreeg in 1998 de erepenning van de Nederlandse vereniging voor vrijwillige euthanasie. Vorig jaar kreeg hij van de artsenorganisatie KNMG de legpenning voor zijn verdiensten voor de gezondheidszorg.

Verschillende kranten, 7 januari 2003. In koude maand januari meeste sterfgevallen.
GPD-Januari is bijltjesmaand. Per dag overlijden er veertig meer dan gemiddeld. Januari is vaak de koudste maand van het jaar en de griep komt dan veel voor, legt onderzoeker Garssen van het CBS uit. Ondanks de griepprik sterft in de wintermaanden tien procent meer Nederlanders dan in de zomer. Er is een direct verband tussen koude temperaturen en sterfte. Zowel jongeren als ouderen die last hebben van hart- en vaatziekten lopen in de winter meer risico. De belangrijkste doodsoorzaak is echter de griep. De griepprik werkt echter niet tegen elk virus. De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) maakt elk jaar een vaccinatie tegen twee typen, maar er zijn er veel meer.

Volkskrant, 7 januari 2003. Grondlegger van de euthanasiewet
Posthuum Henk Leenen
Jet Bruinsma: De op oudjaarsdag overleden prof dr Henk Leenen was al twaalf jaar emeritus, maar hij bleef, tot een ernstige ziekte hem dat na de zomer onmogelijk maakte, volop actief op zijn vakgebied sociale geneeskunde en vooral gezondheidsrecht.
Leenden, in 1929 geboren in Veen, werd in 1970 hoogleraar sociale geneeskunde en gezondheidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam Hij was de feitelijke grondlegger van het gezondheidsrecht in ons land. Hij wilde het recht op levens beëindiging van de ernstig zieke patiënt wettelijk garanderen en de chronisch zieke werknemer beschermen tegen ontslag toen de Ziektewet in 1996 werd afgeschaft. Maar ook de positie van de arts die in gaat op een euthanasie verzoek wilde hij in de wet beschermen.

Verschillende kranten, 7 januari 2003. Mannen leven jaartje langer.
ANP Mannen zullen de komende jaren gemiddeld op iets hogere leeftijd sterven dan nu. Voor vrouwen blijft die leeftijd hetzelfde, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Mannen zien hun levensverwachting toenemen van 76,1 jaar in 2003 naar 77,0 jaar in 2010. Dit komt vooral doordat in de jaren zeventig veel minder mannen zijn gaan roken. Vrouwen zijn juist meer gaan roken. De gemiddelde sterfteleeftijd van vrouwen blijft daardoor steken op circa 80,5 jaar.

Verschillende kranten, 8 januari 2003. Australische mag overledene geen sperma laten afnemen.
DPA Een Australische vrouw die zwanger wil worden met het sperma van haar onlangs omgekomen verloofde, krijgt geen toestemming om dat bij de overledene te laten afnemen. Dat heeft het hoogste gerecht van de Australische staat Queensland bepaald.
De 29-jarige verloofde van de vrouw kwam vorige week om het leven tijdens het bergbeklimmen. De vrouw verklaarde ze dat een kind zijn laatste wens was.

Volkskrant, 8 januari 2003. Grafsteen komt verkeerd terecht.
Op 20 december 2001 overleed de moeder van Roland Hekman op 53-jarige leeftijd. Ze werd op de begraafplaats van het Drentse Hoogeveen begraven. De familie bestelde een steen bij de plaat-selijke steenhouwer Van Willigen en wachtte af.
Bijna een jaar later werd de steen geplaatst. Tot verbijstering van de hele familie echter niet op het graf van moeder, maar op een gras-veldje, waaronder helemaal niemand lag. De steenhouwer had een verkeerd grafnummer doorgekregen van de gemeente: 351 in plaats van 317. Gelukkig wilde de steenhouwer de steen zonder extra kosten op de juiste plek zetten. Toch is Hekman nog steeds ontevreden. Hekman eist alsnog excuses, liefst van de burgemeester. Die is daartoe bereid, zegt Vonk.
Maar waarom heeft de gemeente dat dan niet eerder gedaan?
'De aard van het gesprek dat het hoofd groenvoorziening met Hekman had, gaf daar geen aanleiding toe', zegt de gemeentewoordvoerder. 'Hekman heeft niet aangegeven dat hij boos en verdrietig was.'
Ook problemen met begraven? E-mail: op=op@volkskrant.nl.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage