Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 24
9 juni 2003 t/m 15 juni 2003


overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Vakblad uitvaartwezen jnui 2003 Uitvaartwezen, vakblad voor uitvaartprofessionals, nr. 5, juni 2003
In het tijdschrift: Agenda. Lokale nieuwsflitsen. Verenigings-nieuws van de NUVU en een aantal hoofdartikelen waaronder:
Snelle berging spoorwegdoden
Yvette Polman: Begin maart ondertekenden CMO en ProRail een convenant waarin afspraken staan met betrekking tot de berging het vervoer en de opvang van dodelijke slachtoffers van spoor wegongevallen Wat houden die afspraken in? Waarom zijn ze gemaakt? En wat vinden de betrokken partijen ervan.
Leven naast de dood
Menno Hessels: De tweede aflevering in een serie van drie uitgebreide portretten van uitvaartondernemers onder de titel 'Leven naast de dood'. Een kijkje achter de schermen, daar waar de scheiding tussen werk en privé vaak een diffuse is. In dit artikel staat Yvonne Jonker van Uitvaartverzorging Yvonne Jonker te Barendrecht centraal. Hoe kwam zij in de branche terecht? Welke plaats neemt haar werk in haar leven in? En valt haar werk wel te combineren met een privé-leven?

Verschillende kranten, 11 juni 2003, Duits meisje dood na vallen grafsteen
(AP) Een zevenjarig meisje is gisteren op het kerkhof Van de Duitse plaats Mettendorf verpletterd door een grafsteen. Het ongeluk gebeurde nadat het meisje en haar twee jaar jongere zusje het graf van hun oma hadden bezocht. Volgens de politie helde de steen al iets naar voren en was het meisje er kennelijk aan gaan hangen, waardoor hij omviel. Het kind was waarschijnlijk op slag dood.

Leeuwarder Courant, 12 juni 2003, Opknappen kerkhof
De oude begraafplaats aan de Woldringhstraat in Kollum krijgt een opknapbeurt. Vorig jaar zijn de populieren gerooid. De oneffenheden in de bestrating die de boomwortels veroorzaakten, worden nu vlak gemaakt. De gemeente steekt €4200 in het straatwerk.

Verschillende kranten, 12 juni 2003, Nieuwe resten oudste mens
Wetenschappers hebben in Ethiopië 160.000 jaar oude fossiele schedelresten gevonden van de moderne mens, de homo sapiens. De schedels zijn 60.000 jaar ouder dan de resten die tot dusver golden als de oudste overblijfselen van de homo sapiens. De vondsten ondersteunen de theorie dat de moderne mens uit Afrika stamt.

Volkskrant, 12 juni 2003, In het voorbijgaan. Muur tussen leven en dood
Kees Fens:...in het noorden staan de oude kerken en kerkjes verspreid. zo tussen 1500 en 1700 gebouwd, m dezelfde stijl, want wie gelooft, is hardnekkig. Zij staan er in het centrum van wat misschien het best een enclave kan worden genoemd: op een klein ommuurd terrein, afgescheiden van de wereld. Een grote poort geeft de doden toegang tot het kleine kerkhof dat om de kerk ligt. Een kleine toegang, van een enkele trede, enigszins moeilijk te nemen, is voor de levenden.- men betreedt niet zorgeloos heilige grond. \aast het kerkje staal een vaak heel mooi gebouwd knekelhuis; de doden kregen niet veel tijd in de weinige grond; het eindpunt van hun beenderen en schedels was het ossuarium. Voor de levenden een memento mori....Achter al dat dood verbergt zich een groot zondebesef. In het stimuleren daarvan waren ze groot, die oude katholieken. Overal in dat noord- en middenwesten van Bretagne liggen de stenen verwijzingen naar hun schuldgevoel. Ze zijn verzacht tot kunstwerken en de huiverende levenden van eens zijn opgewekte toeristen, die per auto van Calvaire naar Calvaire rijden: we zullen geen dode Christus missen.
Ik zat een tijdje op de muur tussen leven en dood. Ineens sloeg de kerkklok. Ik schrok, want overal slaat hier je laatste uur.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage