Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 25
16 juni 2003 t/m 22 juni 2003


overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

AZG, week 25 2003, Internettest bevordert donorkennis
Een groep artsen en verpleegkundigen van het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG) ondergaat binnenkort een internettest over hun houding en handelen rondom orgaan- en weefseldonatie. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat artsen en verpleegkundigen er vaak niet aan denken om het donorregister te raadplegen. Om het bewustzijn van medewerkers omtrent donatie te vergroten, is een specifieke test ontwikkeld, die een geselecteerde groep AZG-medewerkers via internet kunnen doen. De ORDAS/WEDAS-test (ORgaan Donatie Attitude Schaal / WEefsel Donatie Attitude Schaal) is ontwikkeld door de afdelingen Psychiatrie en Chirurgie van het AZG. Het AZG is het eerste academische ziekenhuis waar de attitudetest wordt gehouden. De vragenlijst wordt via internet afgenomen, waarbij elke deelnemer een persoonlijke toegangscode tot de testsite krijgt. Het resultaat van de test en de aanbevelingen en informatie krijgt de medewerker direct na het invullen van de test teruggekoppeld. Bovendien kan elke deelnemer een geanonimiseerd overzicht van de gegevens uit het eigen ziekenhuis en de landelijke uitkomsten bekijken. Hierdoor wordt een beeld verkregen hoe donatie in het AZG leeft en hoe zich dit landelijk verhoudt.

Leeuwarder Courant, 18 juni 2003, "Artsen beter scholen voor schouwing'
Artsen zijn soms onzorgvuldig bij het vaststellen van de natuurlijke dood bij overledenen in verzorgingshuizen. Dat meldt uitvaartondernemer R. Kuiken in Marrum. Hij heeft de zaak aanhangig gemaakt bij de GGD Fryslân en de inspectie voor de gezondheidszorg.
Volgens Kuiken komt het geregeld voor dat de arts, wanneer een patiënt in de avond of nacht is overleden, pas de volgende dag komt kijken of er sprake is van een natuurlijke dood. Kuiken kan bovendien soms de getekende papieren bij een arts ophalen, terwijl hij weet dat de arts niet zelf bij de overledene is geweest. Het onzorgvuldig handelen van artsen is vervelend voor uitvaartondernemers. Zij kunnen hun werk niet goed doen en moeten soms erg lang op een arts wachten voor ze de overledene kunnen ophalen. Daarnaast bestaat er het gevaar dat een niet natuurlijke dood niet wordt opgemerkt. GGD-arts Paul Tan erkent dit risico. Hij deelt de zorgen van Kuiken en is in overleg met justitie om oplossingen te zoeken.

Verschillende kranten, 18 juni 2003, Vriesdrogen alternatief voor begraven en cremeren
(GPD) Uitvaartverzekeraar Yarden onderzoekt met zogenaamd vriesdrogen een nieuwe methode voor de verwerking van stoffelijke overschotten. De methode zou in de toekomst als alternatief kunnen dienen voor begraven of cremeren. De nieuwe techniek is momenteel nog in ontwikkeling in Zweden. Bij de techniek wordt het lichaam bevroren, waarna het door kleine trillingen in een poeder verandert. Het hele proces is volgens Yarden milieuvriendelijk in tegenstelling tot bijvoorbeeld cremeren.

Verschillende kranten, 19 juni 2003, Gezondheidsraad wil meer donaties van levenden
(ANP) Donatie van organen door levende donoren moet worden gestimuleerd om de wachtlijsten te bekorten. Dat staat in een donderdag gepubliceerd advies van de Gezondheidsraad aan staatssecretaris Ross van Volksgezondheid. De raad roept de bewindsvrouw op het advies om te zetten in ,,gericht beleid''. Stimulering van mogelijkheden die nu nog niet optimaal worden benut is noodzakelijk omdat ,,een flinke achteruitgang'' merkbaar is in het aantal hersendode donoren. Voor een deel wordt de stagnatie al goedgemaakt omdat meer levende mensen een orgaan afstaan. Behalve familieleden treden ook steeds vaker partners of vrienden op als donor. Verdere stimulering van deze vorm kan leiden tot honderd extra niertransplantaties per jaar, verwacht de Gezondheidsraad. Er worden nu jaarlijks ongeveer 560 uitgevoerd. Betaalde donatie wijst de raad af. Ook donatie door mensen die aan een hartstilstand zijn overleden wil het adviesorgaan uitbreiden. Organen raken veel sneller beschadigd dan bij hersendode donoren, dus is het zaak dat meteen na het overlijden maatregelen worden getroffen, zoals koeling van de organen in het lichaam. Dat gebeurt nu vaak niet. Zo gaan donoren verloren, terwijl de overledene wel had aangegeven donor te willen zijn. Het aantal nierdonoren kan uitgroeien tot in totaal 250. Deze vorm biedt ook mogelijkheden voor het beschikbaar komen van donorlevers en donorlongen.

Verschillende kranten, 19 juni 2003, Eskimo's offeren aan meisje van Yde
(GPD) In een Canadees museum zijn bij een vitrine met Drentse veenlijken offers gebracht. Volgens museummedewerkers gaat het om bundeltjes gekleurde stof, gevuld met tabak en dichtgeknoopt met witte koordjes. Ze zouden zijn neergelegd door nazaten van de oorspronkelijke bevolking van Canada. Met de offers willen deze zogeheten First Nations - Indianen en Eskimo's - de goden gunstig stemmen. De vondst van de offers werd vorige week gedaan en is giste-ren door het Drents Museum naar buiten gebracht. De Drentse veenlijken in Canada maken deel uit van de expositie The Mysterious Bog People met veenlijken uit diverse landen, waaronder het Meisje van Yde. Volgens Ellen ter Hofstede van het Drents Museum vinden sommige First Nations in Canada het ongepast om resten van mensen tentoon te stellen. Om die reden heeft het museum in Ottawa voor de opening van de tentoonstelling een ceremonie uitgevoerd waarbij vergeving werd gevraagd voor eventuele fouten.

Volkskrant, 19 juni 2003, Graf Louis Bouwmeester op Zorgvlied wordt gerestaureerd.
Het Theater Instituut Nederland in Amsterdam zal het graf van Louis Bouwmeester senior (1842-1925) restaureren dat zich in deplorabele toestand bevindt op begraafplaats Zorgvlied in Amstelveen. Een exacte kopie van de oude steen en verdere restauratie gaat 3500 euro kosten. Maandagavond, toen de naar Bouwmeester vernoemde toneelprijs Louis d'Or werd uitgereikt, is vast 2000 euro ingezameld.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage