Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 28
7 juli 2003 t/m 13 juli 2003


overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

kwartaalblad NVVE Relevant nr 3, 2003 Relevant, kwartaalblad van de NVVE (Nederlandse Vereniging voor Vrijwillige Euthanasie), nr. 3, 2003
Vaste rubrieken: brieven, vrijwilligers gezocht, relevante kwesties, column, boeken, commentaar en diensten van de vereniging.

In het blad verder een aantal artikelen waaronder:
Onderzoek euthanasiepraktijk in Nederland
Eind mei presenteerden Van der Wal en Van der Maas de nieuwste cijfers omtrent de euthanasiepraktijk in Nederland. Een uitvoerig interview met onderzoeker Gerrit van der Wal.

Kort
Met de vrijspraak van de NVVE-psycholoog Martine Cornelisse door de rechtbank in Den Bosch is een einde gekomen aan een jarenlange juridische strijd. Cornelisse was door het Openbare Ministerie gedagvaard voor hulp bij zelfdoding.
Zaak-Muns
Wegens hulp bij zelfdoding werd consulent Willem Muns van De Einder Noord veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van een half jaar wegens hulp bij zelfdoding van een zieke vrouw. Muns:'Met dit vonnis wordt een flinke stap teruggezet.'

Volkskrant, 7 juli 2003, Doodsangst.
Theodore van Houten: De doodsangst om voortijdig te worden begraven (de Volkskrant, 27 juni) is hier en daar nog springlevend. In Oostenrijk kan men nog steeds testamentair vastleggen, dat een dokter de zogenaamde 'Herzstich' toedient. Componist Gustav Mahler, die in mei 1911 stierf, liet een arts een houten pen door zijn hart drijven, 24 uur na het overlijden. Dit meldde destijds een necrologie in een belangrijke Weense krant. Het feit is aan Mahlers biografen ontsnapt. Het was helemaal niets bijzonders.

Diverse kranten, 8 juli 2003, Eigen graf wordt duur en schaars.
Een eigen graf op een mooie kleine begraafplaats is voor veel mensen niet meer haalbaar. Het is te duur geworden. Bovendien moeten steeds meer schilderachtige begraafplaatsen hun poorten sluiten omdat ze vol raken. Wat overblijft, zijn graven op grote nieuwe kerkhoven en algemene graven waarin het lijk maximaal tien jaar mag liggen.
Beheerders van verschillende idyllische begraafplaatsen vrezen naar eigen zeggen nog maar een paar jaar vooruit te kunnen. De grote generatie
welvarende naoorlogse babyboomers zal binnen nu en veertig jaar massaal overlijden. Mensen met een vooruitziende blik proberen nu al mooie plekjes te reserveren. Op een aantal begraafplaatsen is reserveren echter niet meer mogelijk omdat de vraag groter is dan het aantal beschikbare plaatsen.
De beheerders verwachten niet dat er landelijk gezien ooit een tekort aan graven zal ontstaan.
Behalve schaars wordt het idyllische graf 'voor de eeuwigheid' prijzig door milieu-, arbo- en welvaartseisen. Inmiddels kost een dergelijk graf zo'n €3000 tegen €2300 tien jaar geleden. Een algemeen graf kost momenteel gemiddeld €636. Dat graf wordt vaak met onbekenden gedeeld en na tien jaar geruimd.

Diverse kranten, 9 juli 2003, Ross: verschil tussen euthanasie en versterven. Staatssecretaris Ross (Volksgezondheid) vindt dat er medisch en juridisch een onderscheid is tussen euthanasie en versterving. Daarmee neemt de bewindsvrouw afstand van de opvattingen van voorzitter J de Wijkerslooth van het College van Procureurs Generaal van het OM. In het blad Opportuun plaatste deze versterven, een patiënt verdoven en geen voedsel en vocht meer toedienen, juridisch gelijk aan euthanasie.

Diverse kranten, 10 juli 2003. Daling van aantal lijkschouwingen.
Het aantal lijkschouwingen in ons land neemt af. Steeds minder nabestaanden geven na overlijden van een dierbare toestemming tot een lijkopening (obductie of autopsie). In 2000 werden 9059 lichamen onderzocht, tegen bijna 10,500 in 1995.
Han van Krieken, patholoog van het Radboud in Nijmegen, noemt dit zorgelijk omdat schouwingen nodig zijn om de kwaliteit van de zorg te blijven garanderen. Het belangrijkste argument voor families om een lijkopening toe te staan, is onduidelijkheid over de doodsoorzaak.

Volkskrant, 12 juli 2003. Een reuzengraf herrijst.
Eric Hendriks: Het vorstengraf van Oss, verreweg de grootste grafheuvel van Nederland, ligt er weer. Je denkt niet onmiddellijk aan een heuvel als je het vorstengraf van Oss nadert. De reconstructie van de helft van het ronde graf, dat ooit 54 meter in doorsnee was. Niet alleen de omvang maakte het Osse graf tot een klassieker in de Nederlandse archeologie. Dat deden ook de voorwerpen die erin werden gevonden, vooral de bronzen emmer en het omgekrulde, ijzeren zwaard met het gouden beslag.
Grafheuvels werden al vanaf de Jonge Steentijd, pakweg vanaf 2800 voor Christus, op de Nederlandse zandgronden opgeworpen.
De kleine gemeenschappen die de heuvels maakten, deden dat op vaste plaatsen, dikwijls velden waar al grafheuvels uit eerdere periodes lagen. Tot in de 19de eeuw vormden ze opvallende plekken in het landschap, waar het gewoonlijk niet pluis was omdat er allerlei boze geesten huisden. Maar de uitbreiding van landbouw en woongebieden verwoestte veel van die velden.
In de jaren dertig van de vorige eeuw moest hier de uitbreiding van een woonwagenkamp worden gerealiseerd. Maar de grond was daarvoor te heuvelachtig, dus moest het terrein - de graven dus - worden geëgaliseerd.
Bij deze werkzaamheden vonden grondwerkers in 1933 de giften in het vorstengraf, behalve hel zwaard en de emmer onder meer twee paardenbitten en vier messen. Ze verdwenen naar het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. De heuvel werd niet bewaard: hij werd zo sterk vergraven dat nader onderzoek eraan weinig zin meer had. Sterker nog: het vorstengraf verdween van de kaart; niemand wist meer precies waar het lag.
Het jaar 1997 bracht succes. Bij het graven van proefsleuven werden resten van de greppel gevonden die het graf ooit had omsloten. 'We hadden het vorstengraf teruggevonden', zegt amateur-archeoloog Peter van Nistelrooij, voorzitter van de stichting. 'Dolblij waren we '
De originele grafgiften van het vorstengraf zijn tot 18 augustus te zien in het Jan Cunen Museum in Oss en gaan daarna terug naar Leiden.



Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage