Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 3, 13 januari 2003 t/m
19 januari 2003

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

NVVE 1st kwartaalblad 2003 Relevant, kwartaalblad van de NVVE (Nederlandse Vereniging voor Vrijwillige Euthanasie), nr. 1, 2003
Vaste rubrieken: Agenda, brieven, kort, media, commentaar, boeken en diensten van de vereniging.

In het blad verder een aantal artikelen waaronder:
Interview Maarten Toonder
Met het ouder worden ontdekt Marten Toonder (90) dat je - of je het wilt of niet -je van het leven onthecht. Daarom is het pleidooi van Drion om oude mensen het recht te geven te beschikken over een middel om op een zelfgekozen moment te sterven veel meer dan een mening. Het is een poging om vrijheid te geven aan de geest.
Nieuwe service NVVE: De gevolmachtigdendienst
Veel alleenstaande leden van de NVVE kunnen onmogelijk iemand vinden die als zij daar zelf niet meer toe in staat zijn als gevol-machtigde hun belangen wil behartigen met betrekking tot het behandelverbod. De Gevolmachtigdendienst van de NVVE brengt volmachtgever en gevolmachtigde bij elkaar.

Verschillende kranten, 15 januari 2003, Aanbod donororganen vorig jaar gestegen -
In 2002 is het met 8% gestegen. Dat heeft de Nederlandse Transplantatie Stichting gemeld. In 2002 waren er 202 orgaandonoren bij wie na overlijden een of meer organen zijn uitgenomen. In 2001 waren dat er 187. Het aantal weefseldonoren steeg van 1745 in 2001 naar 1823 in 2002.

Verschillende kranten, 15 januari 2003, Artikel successiewet in strijd met Europees verdrag
Het hof in 's-Hertogenbosch heeft gisteren een opmerkelijke uitspraak gedaan op het gebied van het successierecht. Volgens het gerechtshof moet de woonplaatsfictie in het eerste lid van artikel drie in successierechten buiten werking blijven omdat het een verkapte beperking van het vrije kapitaalverkeer is tussen lidstaten van de Europese Unie. Tegen de uitspraak zou beroep in cassatie zijn ingesteld bij de Hoge Raad. Successierechten verschillen per land. Hierdoor bepaalt het toeval bij emigratie of de successierechten in het voordeel of nadeel van de emigrant werken. De woonplaatsfictie in het Nederlandse successierecht heeft als effect, dat er slechts kans op nadeel is. Nederland geeft namelijk geen teruggaaf van successierecht als in het buitenland meer belasting is verschuldigd, maar heft wel bij als in het buitenland de belasting lager is. Hierdoor wordt het vrije kapitaalverkeer belemmerd. Nationaliteit
Artikel 3, lid 1 van het Nederlandse successierecht discrimineert volgens de rechter ook naar nationaliteit. Alleen overleden emigranten met de Nederlandse nationaliteit worden getroffen door de woonplaatsfictie. Een niet-Nederlander kan namelijk uit Nederland vertrekken zonder de kans op nadeel te lopen dat Nederland binnen tien jaar na de emigratie bijheft. Ook Nederlanders die hun Nederlandse nationaliteit hebben opgegeven, worden niet door de woonplaatsfictie getroffen evenals Nederlanders die zijn verhuisd naar een land waarmee een verdrag is gesloten dat de werking van de woonplaatsfictie beperkt. Het hof is van mening dat er onvoldoende rechtvaardiging voor dit onderscheid is te vinden. Bovendien is niet duidelijk waarom nationaliteit als relevant onderscheid wordt gehanteerd. Bron: Hof 's-Hertogenbosch, 12 december 2002

Verschillende kranten , 17 januari 2003, Overheid remt stichten zelfstandig sterfhuis
Het starten van zelfstandige hospices, opvanghuizen voor stervenden, wordt bemoeilijkt door de overheid die onvoldoende geld geeft voor de exploitatie. Die kritiek bracht Jos Sesink uit Soest gisteren naar voren bij de Friese Raad van Kerken. Hij is projectleider van kinderhospices van het Leger des Heils in Amsterdam en Capelle. De eerste daarvan moet in 2004 openen. Sesink gaf aan op jaarbasis met een gat van € 250.000 per huis te zitten. Het ministerie van volksgezondheid geeft er de voorkeur aan hospices als aparte afdeling van een verpleeg-, verzorgings- of ziekenhuis. In Friesland draait zo'n hospice bij het Dr. Wumkeshüs in Sneek en bij Bennemastate in Hurdegaryp. In Leeuwarden en Drachten worden zelfstandige hospices voorbereid.
Kinderhospices vergen een heel andere aanpak dan opvanghuizen voor volwassenen. Sesink; "Kinderen moeten zo lang mogelijk hun normale leven kunnen leiden. Onderwijs liefst in de eigen school, met rolstoel- en bedvervoer desnoods. Zij moeten erbij blijven horen".
Sesink vertelde dat door intensieve zorg bij het levenseinde de vraag om actieve euthanasie afneemt. Het Leger des Heils werkt er in zijn huizen principieel niet aan mee. maar helpt eventueel te zoeken naar een instelling waar levensbeëindiging wel mogelijk is.

Verschillende kranten, 17 januari 2003, Artsen creatief bij euthanasie
(GPD) Artsen zullen op een creatieve manier hun patiënten gaan helpen die een eind aan hun leven willen maken zonder dat ze ziek zijn. Dat voorspelt Nico Mensing van Charante, consulent van de dokters-voor-doktersorganisatie Steun en Consultatie Euthanasie Nederland (SCEN). Onlangs besloot de Hoge Raad in de geruchtmakende zaak Bongersma dat artsen geen euthanasie or hulp bij zelfdoding mogen verlenen aan patiënten die zeggen te lijden aan het leven. Volgens Van Charante zullen diverse artsen daardoor ouderdomskwalen als aandoeningen omschrijven als hun patiënten euthanasie willen zonder dat ze een duidelijk ziektebeeld hebben.

Leeuwarder Courant, 17 januari 2003, Fret Roos op konijnen jacht
Fret Roos die een einde moeten maken aan de konijnenplaag op de algemene begraafplaats in Wolvega is vanochtend voor het eerst ingezet. Het beestje wordt losgelaten in de holen, zodat hij ondergronds achter de konijnen aan kan. De fret jaagt de konijnen naar boven in de kooitjes die voor de uitgangen zijn geplaatst. De vangst gaat naar de poelier. Vanochtend hadden de konijnenjagers geen geluk. De holen bleken leeg. „Het is echt een gok", aldus Arnold Roffelsen uit Steggerda. eigenaar van fret Roos. „De ene dag zitten ze onder in hun holletjes en de andere dag in het bos. Het hangt ook erg van het weer af. Met een natte vacht gaan de konijnen hun hol niet in." Samen met begraafplaatsbeheerder Teun Menger en voorman Martin Plat, gaat Roffelsen dit jaar een aantal keren op komjnenjacht. Hij leent z'n fretten Roos. \Andre van Duin en Rosita wel vaker uit voor dit soort klussen. Zijn huisdieren komen altijd weer bij hem terug. Soms duurt het een nachtje. Dan blijft het beestje in het hol omdat hij een lekker warm nest heeft gevonden Het verzoek van de gemeente Weststellingwerf om de knaagdieren op het kerkhof aan de Steemvijkerweg met fretten te verjagen werd afgewezen door het ministerie van landbouw Met foto's van de schade aan paden, gazons, grafstukken en graven is het ministerie overtuigd. Tot 30 november mogen de fretten worden ingezet.

Volkskrant, 18 januari 2003, Nederlander wil gewoon dood
Waarom nemen Nederlanders de dood toch zo serieus. Gek worden begrafenisondernemers ervan. Ze bedenken de leukste dingen teraardebestelling in een kano. een beschilderde boekenkast als grafkist, sushi in plaats van cake. Maar we willen het liefst gewoon dood. daar zijn de ondernemers nu ook achter. Deze week discussieerden begrafenisondernemers over hun vak. En over hoe het komt dat de aangekondigde begraaftrends uitblijven. Natuurlijk wil er wel eens iemand op extravagante wijze heengaan, maar dat zijn uitzonderingen uit Amsterdam. De rest van het land gelooft niet zo in 'de dood als belevingsconcept', zoals het Amsterdamse bedrijf Live Expressions het pas zo mooi voor zich zag.
Vooral de christelijke begrafenisondernemers blijken het rustig aan te doen. Grootste uitspatting bij een recente uitvaart' een brandend kaarsje bij de grafkist. Dat was eigenlijk al te dol. Een andere rariteit, een pootafdruk van de hond op de kist van het baasje. Veel gekker moet het ook niet worden. R. van der Veen, begrafenisondernemer uit Meppel, ziet wel kleine veranderingen in zijn branche, zegt hij tegen persbureau ANP. 'Nabestaanden doen meer dingen zelf. zoals de kist sluiten of dragen of plaatsnemen achter het stuur van de rouwauto.' Maar ook hoofdredacteur Jasper Enklaar van het magazine Uitvaart zegt dat er de afgelopen jaren vooral over trends is gesproken. De ideeën en voorstellen uit de branche slaan niet aan bij het grote publiek. Wat Enklaar de laatste tijd wel is opgevallen 'De vormgeving van de uitnodigingen verandert.'

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage