Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 33
11 augustus 2003 t/m 17 augustus 2003


overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Verschillende kranten, 15 augustus 2003. Lijkwagen verliest kist op kruising.
(GPD) Een busje dat een stoffelijk overschot vervoerde van het ene uitvaart-centrum in Amsterdam naar het andere, heeft onderweg de lijkkist verloren. Het busje verloor in een bocht de kist. De nietsvermoedende bestuurder reed door en de kist bleef achter op de kruising. Een chauffeur van het gemeente-vervoerbedrijf die het incident zag gebeuren heeft de kist geborgen.

Volkskrant, 16 augustus 2003. Pijn boet aan belang in bij verzoek om
euthanasie
.
Patiënten die hun huisarts vragen om euthanasie of hulp bij zelfdoding, noemen steeds minder vaak de pijn als belangrijkste reden voor hun verzoek. Dat komt doordat de methoden om pijn te bestrijden de laatste jaren aanmerkelijk zijn verbeterd, schrijven onderzoekers van Nivel (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) in het British Medical Journal. Desondanks is het aantal euthanasieverzoeken niet gedaald. Het ligt sinds 1995 stabiel op vijfduizend per jaar.
De angst voor ontluistering en, in mindere mate, de uitzichtloosheid zijn belangrijker motieven dan pijn geworden voor het vragen om stervenshulp, constateren de onderzoekers.
In 1979 vroegen 1600 patiënten hun huisarts om stervenshulp. Als gevolg van het liberale beleid liep het aantal verzoeken op naar vierduizend in 1985; sinds 1995 is het stabiel op vijfduizend. Het aantal malen dat artsen euthanasie toepassen, ligt echter lager, zo blijkt uit de meest recente onderzoeksrapporten : 3500 per jaar. Hulp bij zelfdoding werd 300 maal geboden. De meeste euthanasieverzoeken, bijna 75 procent, komen van patiënten met darm- of longkanker.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage