Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 38
15 september 2003 t/m 21 september 2003


overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Tijdschrift Zakenspiegel, september 2003 column Marketing: Sterftoerisme
Menno Bakker- In vroeger dagen ging men naar Zwitserland met het doel om langer te blijven leven. Tegenwoordig ga je naar Zwitserland, zo leren ons de media, om te sterven.
Voor alle duidelijkheid: in Zwitserland is euthanasie (waarbij de arts het leven van de patiënt op diens uitdrukkelijk verzoek beëindigt) verboden. Maar hulp bij zelfdoding is in Zwitserland netjes geregeld. Met name de organisatie Dignitas gaat ver. De club assisteert bij zelfdoding en helpt daarbij ook veel buitenlanders naar gene zijde. Die openheid richting de media heeft de idealen van Dignitas de afgelopen jaren veel goed gedaan. Maar er is ook een keerzijde. Media hebben namelijk de neiging om samen te vatten, te verscherpen en vooral om soms belangrijke nuances weg te laten. Zo rolden de afgelopen maanden vette koppen met termen als 'suïcide tourism , 'death tourists', 'sterftoerisme en death industry' van de persen.
De gevolgen bleven niet uit. Opgejaagd door alle aandacht is Dignitas volgens kenners meer gesloten geworden. En minder gericht op de zelfbeschikking van het individu. Zo schrijft de Volkskrant over het in en in- schrijnende geval van een Nederlandse vrouw die doodziek en helemaal uitgeleefd bij Dignitas kwam om te sterven. Uiteindelijk ging het niet door en is de vrouw weer teruggestuurd naar Nederland om hier wanhopig verder te lijden.
Wat doen we toch moeilijk! Zermatt. Ergens anders in Zwitserland. Op het kerkhof spreken de grafstenen van doden uit alle landen duidelijke taal: 'Abgestürtzt vom Weisshorn', Getötet durch Steinschlag', 'Fallen from Matterhorn'. Het was niet zo bedoeld, maar toch: sterftoerisme 'avant la lettre'.
En niemand die het ze verbood.

Verschillende kranten, 15 september 2003. Bär blijft bij visie op euthanasiewet
ANP - Oud-bisschop Philip Bär van Rotterdam heeft nog steeds begrip voor de Nederlandse euthanasiewet. Hij blijft bij zijn eerder verkondigde visie dat Nederland geen christelijk land meer is en dat de overheid een wet moest maken om chaos en nood bij de mensen te voorkomen.
Het Vaticaan verbood Bär begin juni om in de media op te treden zonder uitdrukkelijk verzoek van één van de leden van de bisschoppenconferentie. Zijn optreden gisteravond op de KRO-tv in Kruispunt was met toestemming van de Nederlandse bisschoppen.

Verschillende kranten, 16 september 2003. Groningse predikant in te huren als stervensbegeleider
ANP- Baptistenpredikant Sietze van der Veen uit het Groningse dorp Mussel is een commercieel bedrijf begonnen in stervensbegeleiding. Hij levert voor zowel terminale patiënten als nabestaanden service op maat.
Door middel van gesprekken, spreekbeurten en gezang - religieus getint of neutraal - proberen de zielzorger en zijn vrouw Trijnie het leed te verzachten. Scholen vragen de dominee en zijn vrouw ook wel voor hulp in groepsverband, wanneer een leerling of docent is overleden.

Verschillende kranten, 19 september 2003.
Mausoleum keizer Hostilianus ontdekt
DPA - Archeologen hebben in het oosten van Servië het mausoleum van de Romeinse keizer Caius Valens Hostilianus Messius Quintus gevonden.
Hostilianus regeerde maar een jaar in het Romeinse bolwerk Viminatium, het huidige Kostolac. Hij overleed in 251 voor Christus aan de pest. Hij werd buiten de muren van de stad gecremeerd en zijn as werd in een mausoleum begraven.
Bij de opgravingen is een 20 bij 20 meter groot monumentaal graf met verbrande resten en kostbare kunstvoorwerpen blootgelegd. De tussen de as gevonden botresten worden in Australië onderworpen aan een DNA-onderzoek.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage