Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 4, 20 januari 2003 t/m
26 januari 2003

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Verschillende kranten, 21 januari 2003, Beelden van zwarte farao's ontdekt
(ANP) - Een team archeologen van de universiteit van Genève heeft in het noorden van Sudan een aantal antieke beelden gevonden die worden omschreven als meesterwerken'. Volgens de BBC werden de beelden van de Nubische koningen, beter bekend als zwarte farao's, gevonden in een groeve in de Nijlvallei. De groeve was meer dan 2000 jaar gesloten gebleven. De aangetroffen beeldjes zijn hoogglanzend, bijzonder fijn gebeeldhouwd en gemaakt van graniet. De namen van de betreffende heersers zijn in de kunstwerken gegraveerd. Het Zwitserse hoofd van de expeditie noemt de vondst tegenover de BBC van "wereldbelang" De zwarte farao's regeerden 2500 jaar geleden over een groot rijk dat zich uitstrekte langs de Nijl. Hun land was bekend onder de naam Koninkrijk van Kush. Het rijk werd uiteindelijk veroverd door de Egyptenaren. Zij gooiden de kunstwerken van de zwarte farao's in de groeve en vernielden een groot aantal van de beelden.

Leeuwarder Courant, 21 januari 2003, Eeuwig graf mogelijk toch geruimd in stad
PvdA-wethouder Roel Sluiter van Leeuwarden onderzoekt of het mogelijk is om graven die voor onbepaalde tijd zijn vergeven, toch te ontruimen. Dat zegde hij de VVD-fractie gisteren in de gemeenteraad toe. Die wil kunnen ingrijpen omdat een aantal grafmonumenten op de Noorderbegraafplaats een desolate aanblik biedt en veel onderhoudswerk vergt. Een poging van de Christen-Unie om de gifspuitenrij te verbieden op de begraafplaats haalde het net niet. Voorlopig worden er nog geen bestrijdingsmiddelen gebruikt, maar Sluiter doet hier wel onderzoek naar. Een meerderheid van de raad lijkt hier voorstander van te zijn vanwege de lage kosten.
Overledenen zonder nabestaanden die op kosten van de gemeente ter aarde worden besteld, krijgen voortaan altijd een graf in Leeuwarden. Vroeger begroeven we hen soms in andere gemeenten omdat het daar goedkoper was. Maar dat doen we niet meer", aldus Sluiter tot raadslid Addy Stoker van de Christen-Unie die zich hier zorgen over maakte. Op verzoek van de FNP bekijkt Sluiter of het mogelijk is om familieleden voortaan het recht te geven om zelf het graf van ten overledene te onderhouden. De gemeente hoeft het dan niet meer te doen Dit kan beiden geld besparen.

Volkskrant, 22 januari 2003, Schenking als wapen tegen de fiscus
Anja Sligter: Wie enig vermogen heeft, komt vroeg of laat voor de vraag hoe dat bezit zo gunstig mogelijk over te dragen aan de volgende generatie Want anders slaat de belastingdienst zonder pardon toe..
Het nieuwe erfrecht dat per 1 januari 2003 inging regelt dat (als er geen testament is) de langstlevende ouder al het geld en de goederen in eerste instantie mag houden. Kinderen krijgen een vordering uitgedrukt in geld op hun ouders en moeten daar over direct successierechten (belasting over het geërfde vermogen) betalen Zij hebben een vrij gesteld bedrag van slechts 8 284 euro en dat alleen in het geval dat ze niet meer dan 24 851 euro ver krijgen Het percentage van belasting loopt op van 5 procent over de eerste schijf tot 27 procent over de topschijf. De belastingdruk van vermogens-overdracht van ouder op kind is dus tamelijk hoog. Het eerste wat jonge gezinnen met niet al te veel vermogen bij testament kunnen regelen aldus Meuwese is zorgen dat de vrijstelling van de langstlevende partner (484.691 euro) zoveel mogelijk wordt benut en dat de erfdelen van de kinderen zodoende worden beperkt. Bij het overlijden van de eerste echtgenoot is op die manier minimaal successierecht verschuldigd. De belastingdruk wordt dan naar het tweede overlijden verschoven. Mocht een van de ouders jong overlijden, dan kan daarna gekeken worden naar een schenkingsplan zodat de kinderen na de dood van de tweede ouder niet toch het volle pond aan belasting moeten betalen. Het besparen van successie rechten door schenken - dat is waar estate planning om draait. Een goed testament is daarvoor belangrijk
Waar moet u op letten bij schenkingen?
• Notaris. Voor het schenken van geld of effecten is niet altijd een akte nodig, wel voor onroerend goed of aandelen in een bv.
• Uitsluitingsclausule. Bij schenking kan worden bepaald dat het geschonkene niet in een bestaande of toekomstige huwelijksgemeenschap van het kind mag vallen. Dit moet bij het doen van de gift schriftelijk zijn vastgelegd, bij voorkeur door een notaris.
• Bewind. De schenker kan het geschonkene geheel of gedeeltelijk onder bewind stellen, bijvoorbeeld totdat de kinderen een bepaalde leeftijd bereiken.
• Inbreng. Een schenking is geen voorschot op het erfdeel. Als het ene kind niet meer dan het andere mag krijgen, kan schriftelijk worden vastgelegd welke schenkingen bij overlijden worden verrekend. Deze inbreng kan ook bij testament worden geregeld.
• Schenkingsrecht De begiftigde is schenkingsrecht verschuldigd, maar de schenker kan dat voor zijn rekening nemen. De schenking is dan 'vrij van recht'.

Leeuwarder Courant, 23 januari 2003, Wonderboy houwt natuursteen voor luxe plezierjachten
Er gaat al gauw voor een tonnetje euro's aan natuursteen in een luxe motorjacht. Daar valt een betere boterham aan te verdienen dan aan grafzerken. Steenhouwerij Buitenpost verlegt de koers. Aan grafstenen of dorpels valt voor een steenhouwer niet veel meer te verdienen, aan natuursteen voor luxe plezierjachten des te meer. Daarom heeft Bauke Walstra, die in oktober het failliete natuur-steenbedrijf De Vries en Arends overnam, de koers verlegd. Het werk voor luxe jachten met de computergestuurde zaag-, frees en polijstmachine moet eind dit jaar de helft van de omzet uitmaken. Nu is het nog een kwart. Aan grafstenen valt al helemaal niet veel meer te verdienen, sinds goedkope stenen uit India de Nederlandse markt overspoelen. Die jongens leveren voor een appel en een ei. Je ziet tegenwoordig mensen die een paar van die grafmonumentjes in hun tuin te koop zetten. Ze hoeven er alleen maar letters op te plakken en noemen zich steenhouwer. Op die manier gaat een deel van het ambacht helaas verloren.

Volkskrant, 24 januari 2003, Nationaal Monument Zinloos Geweld verrast
Amsterdam heeft een plaquette ter nagedachtenis aan Joes Klopper. Leeuwarden een zwerfkei waarmee Meindert Tjoelker wordt herdacht en Sleeuwijk een gouden traan voor Marianne Roza en Froukje Schuitmaker. Maar in Arnhem wordt vandaag het Nationaal Monument voor alle slachtoffers van zinloos geweld onthuld.
Een nationaal monument - dat suggereert een breed comité met grote namen. Maar dat is niet zo. De Landelijke Stichting tegen Zinloos Geweld had zelfs geen idee dat er een nationaal monument in de maak was. Tot de uitnodiging kwam. 'Het heeft ons wel een beetje verrast', zegt woordvoerder Bart Wisbrun. 'Het is goed bedoeld. Maar ik vind de term nationaal monument ongelukkig gekozen.'
Zelfs de stad Arnhem, die de eer heeft het monument te huisvesten. wist van niks, zegt woordvoerster Elly van Schoonderwalt. 'Er is met ons geen overleg geweest". Dat is gek. want er zitten twee Arnhemse wethouders in het comité van aanbeveling.
'Dat heeft hen ook verrast'. Het blijkt dat ze een jaar of drie geleden toen ze nog raadslid waren het idee hebben gesteund. Maar dat ze in het comité van aanbeveling zaten, wisten ze niet.' Dat geldt voor meer leden van het comité'. 'Het is alweer een tijdje geleden dat ik ermee ben begonnen'. zegt initiatiefnemer Christian Keuken.

Volkskrant, 24 januari 2003, Catacomben, Na de dodenmars volgt het banket
Linda Otter:In 1831 werd het columbarium van Pornponio Hylas ontdekt. De familie Seipione die op het land goed bij de Porta Latina, even buiten het centrum van Rome, een nieuw tuinhuis wilde bouwen, stuitte op een onderaardse grafkamer uit de eerste eeuw na Christus. In die kamer werd de as van de overledenen bewaard in conische nissen, loodrecht boven elkaar. Als in een duiventil, zeggen de Italianen: een colombario. Het is zondag. Op het voormalig landgoed, nu een openbaar park, wandelen ouders met kinderwagens. Een groepje joggers sprint voor de derde keer voorbij. Een man in een paars trainingspak geelt het op en laat zich uit geput in het gras vallen 'Kijk', zegt Andrea Coletta, een archeoloog die bij de commune van Rome werkt. Hij wijst op een onopvallend houten gebouwtje, dat links bij de entree van het park staat 'Hier is die ondergrondse grafkelder de Pomponio Hylas'. In tegenstelling tot de oudste snelweg van Italië, de Via Appia Antica, waaraan in de Romeinse tijd de mooiste en rijkste graftombes van Rome werden gebouwd was de parallel lopende Via Latina bestemd voor kleinere tombes en colombariums. De regel was dat in het centrum niet begraven mocht worden. Grafkamers werden dus buiten de stadsgrens, langs de wegen gebouwd hoe drukker de wegen, hoe duurder de grond. En grond was in de bloeitijd van Rome peperduur.
Informatie Pomponio Hylas: Soprintendenza di Roma tel. 06-6990110 Cooperativa il Sogno.tel 06 85301758 of ilsogno@romeguide.it

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage