Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 43
20 oktober 2003 t/m 26 oktober 2003


overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

uitvaart nr 9, 2003Uitvaart, onafhankelijk vakblad voor het uitvaartwezen in België en Nederland, nr.9. oktober 2003. Thema: Kinderen
In het blad de vaste rubrieken: Nieuws: advertentie geweigerd; Graf van het Onbekende Kind. Agenda. Vers van de Pers. Producten en diensten: Alles rondom de erfenis;Column Een vak apart: De orthopedagoge door Petra Penning. Column cursief: 'Exquisit' door H. Kok. Column Recht: Duitse verrassingen door Mr. Frank Mutter. Verder een aantal hoofd-artikelen waaronder:
Kinderen betrekken bij de uitvaart
Joan van de Ven: Onlangs verscheen "Doodgaan is geen feest", een prentenboek over cremeren van Riet Fiddelaers-Jaspers en Jet Willems. Een boek geboren uit noodzaak; er was dringend behoefte aan prenten-boeken met dit thema. Hoe wordt er in de uitvaartpraktijk met prenten-boeken omgegaan?
Altijd open voor iets nieuws
Erna Heijligers: Onlangs kwam ze in de publiciteit met haar plan voor een kinderrouwcentrum op begraafplaats Hofwijk in Rotterdam Overschie. Het is slechts een van de vele initiatieven die Jolanda Rijkeboer op haar naam heeft staan. En zeker niet het laatste.
Dragen als Melkertbaan
Jasper Enklaar: De Associatie Uitvaartverzorging heeft de primeur: een drager die voor een deel wordt gesubsidieerd door de gemeente. Hoe een uitvaartonderneming en een vakbond samen op het idee kwamen via 'WIW-banen' dragers in te schakelen.

Diverse kranten, 23 oktober 2003. Mummie Ramses I terug naar Egypte
ANP/AFP Het Michael C. Carlos Museum in het Amerikaanse Atlanta zal de mummie van koning Ramses I teruggeven aan de Egyptische autoriteiten. Volgens een Egyptische krant zal de meer dan 3000 jaar oude mummie morgen naar Cairo worden teruggebracht.
Ramses l regeerde maar kort, circa 1300 voor Christus. Hij wordt gezien als de stichter van de negentiende dynastie. De mummie kwam rond 1860 in de VS terecht, maar toen was allerminst duidelijk dat het om Ramses I ging. Volgens de website van de National Geographic werd daarover pas relatief recent wetenschappelijke consensus bereikt. Het museum stelt dat nu duidelijk is om wie het gaat, de mummie terug moet naar Egypte.

Volkskrant, 25 oktober 2003. Mummies kregen olie van ceder
Oud-Egyptische mummies werden niet met jeneverbesolie gebalsemd, maar met cederolie. Met deze conclusie denken Duitse onderzoekers een gangbare opvatting onder experts te hebben weerlegd. De wetenschappers, onder leiding van de chemicus Ulrich Weser van de Eberhard-Karls Universität Tübingen, schrijven dit in Nature van 23 oktober. Ze maakten een analyse van ongebruikt balsemmateriaal dat ze in een tombe uit 1500 voor Christus hebben gevonden. De samenstelling van het materiaal wijst op afkomst van de cederboom.
Hun conclusie stemt overeen met geschriften van de oud-Griekse schrijver Herodotos en zijn Romeinse collega Plinius de Oude. Zij schreven over cederolie bij het mummificeren in Egypte. De benamingen van ceder en jeneverbes zijn vaak door elkaar heen gebruikt en dat kan de verwarring hebben veroorzaakt, denken de Duitsers.

Volkskrant, 25 oktober 2003. Boeren lieten lijken ontvlezen

Sommige boerengemeenschappen uit Nederland in de Late IJzertijd lieten de lijken van hun doden eerst maandenlang in de open lucht vergaan, alvorens ze deels te verbranden. Archeologen van de Vrije Universiteit Amsterdam hebben dit ontdekt tijdens onderzoek in de Tielse nieuwbouwwijk Passewaaij.
Sinds 1995 graven de archeologen daar naar Bataafse overblijfselen uit de eerste eeuwen na Christus: nederzettingen en een grafveld waar honderden Bataven zijn gecremeerd. Maar ze vonden ook enkele begraafplaatsen uit de laatste eeuwen vóór Christus.
In één ervan werden zowel verbrande botten als een onverbrande wervelkolom aangetroffen. Deze lag in anatomisch verband, maar zonder andere lichaams-delen. Dit duidt erop, aldus de experts, dat het lichaam uiteen is gevallen, wat alleen kan als het ontvleest. En dat gebeurt pas wanneer de lijken ontbinden.
De archeologen denken dat deze IJzertijd-gemeenschappen de lijken lieten vergaan om ze op een geschikt tijdstip deels te cremeren. De verbrande resten werden dan samen met onverbrande delen begraven. Buiten Nederland zijn al eerder bewijzen voor deze praktijk gevonden.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage