Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 44
27 oktober 2003 t/m 2 november 2003


overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Diverse kranten, 28 oktober 2003. Ramses thuis
ANP Een medewerker van het Egyptisch Museum in Caïro maakt het glas schoon van de vitrine waarin de drieduizend jaar oude mummie rust van farao Ramses I. De mummie kwam gisteren aan in het Egyptische museum, nadat hij de afgelopen 150 jaar te zien is geweest in het Michael C. Carlos Museum in het Amerikaanse Atlanta.

Gooi en Eemlander, 28 oktober 2003. Beter gebruik Huizer Kerkhof Naarderstraat
De ruimte op de Huizer begraafplaats aan de Naarderstraat zal beter worden benut. Ook zullen er 'oude' graven worden geruimd. Via het nemen deze twee maatregelen heeft Huizen nog zeker een jaar of dertien genoeg graven...Zo levert het beter benutten van de grond (optimaliseren) 413 extra graven op. Die zijn gelegen aan de bosrand van de begraafplaats. Ook het ruimen biedt soelaas...Burgemeester Verdier zegde met de grootst mogelijke zorgvuldigheid graven te ruimen. Kindergraven wil hij het liefst ongemoeid laten, maar voluit beloven kon hij dat niet.

Leeuwarder Courant , 30 oktober 2003. Franeker grafstenen inspireren kunstenares Toos van Holstein
Kunstenares Toos van Holstein was deze week in de Franeker Martinikerk om een tentoonstelling voor te bereiden die ze volgend jaar In dezelfde kerk zal houden. 'Op weg' is het thema daarvan. In die expositie worden verbanden gelegd met het Jacobspad, de pelgrimsroute die het Friese Sint Jacobiparochie verbindt met het Spaanse Santiago de Compostela waar zich het graf van de apostel Jacobus bevindt.
In haar tentoonstelling zal Toos Holstein werken die venwijzen naar de kerk zelf en naar de pelgrimsroute combineren met algemenere werken die reizen als onderwerp hebben. De kerk zelf komt terug in schilderden waarvoor grafstenen uit de kerk het uitgangspunt vormen.

Leeuwarder Courant, 31 oktober 2003. Privé-beeld ook grafmonument ongedoopt kind
Wiebe van der Hout- Het beeld van een baby met een beschermende hand dat Doetie Trinks uit Scharsterbrug maakte tijdens de zwangerschap van haar inmiddels tien maanden oude dochter Kamilla krijgt een bijzondere nieuwe bestemming. In brons gegoten komt het op de begraafplaats bij de rooms-katholieke kerk van Bakhuizen. In opdracht van de Caritasgroep van de Odulp-husparochie onthult de maakster het zondag als monument voor in de vorige eeuw tot de jaren zestig achteraf in ongewijde aarde begraven ongedoopt overleden kinderen.
Caritas wendde zich tot beeldhouwster Herma Bovenkerk uit Koudum voor een monument in Bakhuizen. De beeldhouwdocente, die velen aanzette tot werken in steen om rouw te verwerken, dacht onmiddellijk aan het beeld van Doetie Trinks.

Rooms Katholieke begraafplaats Bussum Gooi en Eenmlander, 1 november 2003. Nieuwe kapel op 'Vergeten' kerkhof. Stichting knapt oude r.k. begraafplaats in Bussum op (foto Ton Karstemans).
Op de wat vervallen oude rooms-katholieke begraafplaats in Bussum staat sinds kort een nieuwe kapel. Dit gebouw met drie gerenoveerde beelden van Jezus aan het kruis en twee wenende vrouwen oogt door haar nieuwigheid nog wat onwennig op het overwoekerde kerkhof. Zwart gekleurde graven die zijn weggezakt in het hoge gras. Gebarsten stenen en onleesbare teksten, dat is het beeld van de begraafplaats. De Stichting Tot Behoud van de Oude R.K. Begraafplaats in Bussum is sinds twee jaar hard aan het werk om het kerkhof op te knappen. Hun eerste project, de kapel, is nu afgerond.... De kapel wordt morgen op Allerzielen door pastor De Gooijer en pastor Smit ingewijd. Dit doen zij met een korte gebedsdienst, gezang en een gesproken woord. De stichting heeft al weer een volgende klus op het oog. „Alle oude graven, waar geen nabestaanden meer komen, restaureren, schoonmaken en opknappen."

Leeuwarder Courant, 1 november 2003. Opbaarplaats in Bolsward geopend
Met de opening van een Opbaarplaats in verpleeghuis Bloemkamp beschikt Bolsward sinds deze week over een algemeen rouwcentrum. Het is bedoeld voor overleden bewoners van Bloemkamp, maar ook voor andere overledenen uit de stad en omgeving. Het opbaarcentrum is gevestigd in een oud gedeelte van het grotendeels herbouwde verpleeghuis.

Volkskrant, 1 november 2003. 'Mummie hebben? Hier! Gratis!'
In de bijlage Traject een achtergrondartikel met bovenstaande titel door Marieke Groen: Egypte heeft een hele lange geschiedenis in het plunderen van de graven uit zijn oudheid. Het gebeurde niet alleen vroeger, in de 19de eeuw, het vindt nog elke dag plaats. Het dorp Qurna leeft ervan.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage