Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 45
3 november 2003 t/m 9 november 2003


overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

vorpagine Uitvaartwezen nr 9Het Uitvaartwezen, vakblad voor uitvaartprofessionals, nr. 9, november 2003.
In het tijdschrift de rubrieken: Varia, Wet en Recht, Vereniging-nieuws van de NUVU, Agenda en een aantal hoofdartikelen waaronder:
Wanbetaling in de uitvaartbranche
Claudie Bolster: Leuk vindt niemand het om te moeten betalen en al helemaal niet voor een uitvaart. En daarom heeft de uitvaartbranche net als iedere andere beroepsgroep te maken met wanbetalers. Mensen die niet kunnen of willen betalen. Hoe gaan uitvaartondernemers hiermee om? Schakelen ze incassobureaus in of laten ze sommige mensen vooraf betalen?

Wat vinden de nabestaanden van de factuur
Mieke van Leeuwen: Hoe beoordelen nabestaanden de factuur na de uitvaart? Steekproefsgewijs werden 6 nabestaanden geïnterviewd over hun ervaringen ten aanzien van de factuur die zij ontvingen na de uitvaart van een onlangs overleden familielid.

voorpag uitvaartvernieuwers okt.03Nieuwsbrief Netwerk van Uitvaartvernieuwers, oktober 2003, nr. 35
Inhoud o.a.: Verenigingsnieuws. De hele familie is ingezet..verslag van een uitvaartinformatiedag. 10 vragen aan Radboud Spruit, grafkistenmaker. Nieuwe diensten en producten Agenda. Boeken.

lijkkoets E DrogtFoto LC/Niels Westra
Leeuwarder Courant, 3 november 2003. Bekijks in Leeuwarden voor zelf verbouwde lijkkoets Evert Drogt
De door hartje Leeuwarden rondrijdende lijkkoets van Evert Drogt uit het Overijsselse Sint Jansklooster trok zaterdagmiddag de aandacht van velen. Drogt verbouwde het rijtuig zelf. Met de wagen werd verwezen naar de voorlichtingsbijeenkomst van tien uitvaartondernemers in Theater Romein, georganiseerd door Babs Mulder van uitvaartzorg Comes en Reiny van der Vegt uit Hurdegaryp. Enkele honderden mensen kwamen er op af. „Nog altijd weten te weinig mensen dat ze vrij zijn in de keuze van een uitvaartondernemer", zegt Babs Mulder over het grootste misverstand in uitvaartland. Verrast toonden vele bezoekers over de mogelijkheid de uitvaartbus van een Deventenaar in te zetten, waarin behalve voor een kist plaats is voor vijftien personen.

Gooi en Eemlander, Op z'n blote knietjes lag hij voor de aartsbisschop.
Willemien Schenkeveld: Boven de grafzerken waait een lichte broodgeur van fabrieksbakkerij Schat je tegemoet. Op de achtergrond klinkt het lage gebrom van een machine van Smurfit Verpakkingen. Midden op het bedrijventerrein van Soest iïgt een begraafplaats. Een stil, intiem plekje waar echte katholieke Soesters hun doden begraven en elkaar ontmoeten.
Dorrestein, Schouten, Rademaker, Lustenhouwer..., de ene na de andere authentiek Soester naam staat hier op de grafzerken. Sommige rommelige, verweerde graven dateren al van voor de oorlog, andere zijn nog maar een paar maanden oud.
Een berkje, een cypres en andere bomen maken er een mooi plekje van. Ook vallen de keurige paadjes op - bijna overal zijn in de grond de verse sporen van een hark te zien. De begraafplaats op de hoek van de Kostverloren-weg en de Belvedèreweg is een wonderlijke verrassing voor wie argeloos het industrieterrein van Soest verkent. Midden tussen de bedrijfsgebouwen ligt, omgeven door een 'passend' industrieel Heras-hekwerk, een authentiek stukje Soest.
...Eigenaar Frans Zwanikken van de timmerfabriek pal naast de begraafplaats: „Ik zet altijd de machines even stil als ik een stoet zie aankomen".

Diverse kranten, 3 november 2003. Groeiende zorg in België over eenzame dood ouderen

ANP - In België gaan steeds minder nabestaanden naar de uitvaart van een overledene. Enkele jaren geleden waren er gemiddeld honderd mensen bij een begrafenis of crematie nu zijn dat er meestal zo'n 25. Volgens uitvaartondernemer Bruno Quirijnen vragen nabestaanden ook vaker om de dienst op zaterdag te houden: dan hoeven ze geen vrije dag op te nemen.
„Zelfs heb ik al meegemaakt dat mensen de uitvaart kwamen regelen, maar zelf op vakantie gingen", aldus Quirijnen. Priester Staf Nimmegeers uit Brussel zei al tweemaal een dienst te hebben meegemaakt waarbij helemaal geen bezoekers kwamen: hij stond er alleen met een kist. Hij ziet dat familie zich steeds minder bekommert om ouderen: „In Brussel moet je stinken, voordat ze in de gaten hebben dat je dood bent", aldus Nimmegeers.

Gooi en Eenlander, 4 november. Flinke uitbreiding begraafplaatsen Hilversum
Eddie de Paepe: De gemeente Hilversum wil de oude begraafplaats aan de Bosdrift zoveel mogelijk in de oude staat herstellen. De Noorder-begraafplaats en de Zuiderhof worden flink uitgebreid. De algemene begraafplaats aan de Bosdrift, ontworpen door de bekende tuin- en landschapsarchitect Springer, is in 1890 in gebruik genomen. Het was, na Gedenk te Sterven aan de Oude Torenlaan, de tweede gemeentelijke begraafplaats van Hilversum. Na de ingebruikname van de door Dudok ontworpen Zuiderhof in 1964 werd er aan de Bosdrift alleen nog maar bijgezet in bestaande graven. De gemeente krijgt evenwel jaarlijks enkele tientallen verzoeken om te mogen worden begraven op de 'romantische'
dodenakker aan de Bosdrift. Daarom is besloten dit lommerrijke 'begraafpark' zoveel mogelijk in de oorspronkelijke stijl te herstellen én te heropenen. In de komende vijf jaar moeten tijdens deze restauratie in totaal zo'n honderd plaatsen voor nieuwe graven vrijkomen....

kerkmonument Tjerkwerd Anske de BoerFoto LC/Niels Westra
Leeuwarder Courant, 4 november 2003. Grafmonument weg voor restauratie
Willem Altena: Sinds enkele weken ontneemt in de Tjerkwerder Petruskerk een plastic voorhang het zicht op het markantste onderdeel van het interieur: het grafmonument van Watse van Camminga en zijn vrouw Rixt van Donia.
De Franeker Anske de Boer heeft zichtbaar plezier aan de herstelklus. Ook het recente herstel van het Delftse grafmonument van Willem van Oranje, een van de belangrijkste monumentale beeldhouwwerken in Nederland, stond onder diens leiding. Deskundigen hebben al vastgesteld dat het in 1666 gemaakte grafmonument van Van Camminga en Donia en hun beide kinderen oorspronkelijk niet tegen deze muur stond.
Het monument bestaat uit wit en zwart marmer en het minder sterke kalksteen. Ook is er Engels albast in verwerkt. De verwachting is dat Tjerkwerd in de loop van volgend voorjaar het 3 bij 4 meter grote kunstwerk weer kaarsrecht, schoon en verfraaid terug heeft.

Leeuwarder Courant, 7 november 2003. Grafstenen fundering in kerk Sint Jacob
Tijdens verbouwingswerkzaamheden aan de Grote Kerk in Sint Jacobiparochie zijn onder de vloer van het bijgebouw zeven grafstenen gevonden. De zerken bleken als fundering voor de houten vloer te dienen. Het bijgebouw verrees in 1933 achter de kerk. De oudste van de gevonden stenen stamt uit 1596. Alle grafzerken zijn ouder dan de huidige kerk, die in 1846 is gebouwd. Er liggen geen graven onder de zerken. Het fundament voor de nieuwe betonvloer van het bijgebouw zal nu om de grafstenen heen worden aangelegd. Mogelijk komt er een luik in de vloer zodat geïnteresseerden de grafstenen kunnen bekijken.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage