Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 46
10 november 2003 t/m 16 november 2003


overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Leeuwarder Courant, 12 november 2003. Uitvaartcentra steeds minder gebruikt.
Robert Jan Speerstra: De uitvaartcentra in Friesland worden de laatste drie jaar gestaag minder gebruikt. Nabestaanden kiezen er vaker voor om overledenen thuis of op de eigen kamer in het bejaardentehuis op te baren. Verbeterde, mobiele koelmachines werken dit in de hand.
Het thuis opbaren is iets van deze tijd, aldus Bram Joustra van Joustra Uitvaart-verzorging uit Oentsjerk. Het blijkt belangrijk bij de verwerking te zijn, net als het door de familie dragen van de kist.
Het bestuur van de Stichting Uitvaartcentrum Westermeer, de begraafplaats in Joure, overweegt vanwege de teruglopende belangstelling het eigen rouw-centrum te moderniseren. Nu moet nog een van de drie deeltijdbeheerders worden gebeld voor een afspraak. In de nieuwste centra kunnen bezoekers met een pasje altijd naar binnen, zelfs 's nachts, aldus secretaris Geert Knobbe.

Diverse kranten, 12 november 2003. Nazaten opgegeten dominee heffen vloek op.
ANP: De Australische nazaten van een missionaris die 136 jaar geleden werd opgegeten door kannibalen, reizen deze week naar het eiland Viti Levu in de Stille Oceaan om een vloek die sindsdien op het dorp rust op te heffen.
Dominee Thomas Baker werd in 1867 vermoord en opgepeuzeld in Nubutau-tau, een afgelegen dorp in de heuvels van Viti Levu, een van de Fiji-eilanden. Volgens inwoners wordt het dorp sindsdien getroffen door de ene ramp na de andere. De wraakzuchtige geest van Baker zou daarvoor verantwoordelijk zijn.
De achter-achter-achterkleinzoon van de predikant, Dennis Russell, gaat met tien familieleden naar het dorp om er morgen tijdens een uitgebreide ceremonie een traditionele verontschuldiging in ontvangst te nemen.
Verontschuldigingen hebben in het verleden nog niet veel geholpen.

Leeuwarder Courant, 13 november 2003. Plan uitvaartcentrum in muziekschool Balk.
De dertien begrafenisverenigingen in Gaasterlân-Sleat willen een uitvaart-centrum beginnen in de voormalige muziekschool aan de Pypsterstikke in Balk. Nu huren ze nog een ruimte in zorgcentrum Talma Hiem.
Volgens de uitvaartverenigingen is de oude muziekschool uitermate geschikt als uitvaartcentrum. De uitvaartverenigingen toonden direct interesse toen het pand vorig jaar leeg kwam te staan.

Volkskrant, 13 november 2003. Column Goodbye Johnny.
Nazmiye Oral: De dood is het enige in ons leven waarvan we zeker zijn. Iedereen zal ooit sterven. Maar hoe wij en vooral onze nabestaanden daarmee omgaan, verschilt van cultuur tot cultuur.
Zaterdag een week geleden is John Kamperveen plotseling overleden. Ik heb hem nooit gekend. Mijn Surinaamse vrienden en kenissen hebben gerouwd om zijn dood en zullen dat nog blijven doen. Ik weet nu dat John Kamperveen de man achter Radio ABC in Suriname was. Fanatiek en principieel in zijn strijd voor gerechtigheid inzake de Decembermoorden, waarbij hij zijn vader had verloren. Maar het waren niet deze feiten die de dood van John Kamperveen voor mij bijzonder maakten, het was de manier waarop de Surinaamse gemeenschap met zijn dood omging......................
Ik ben vaak trots geweest op de manier waarop Turken of 'niet-Nederlanders' met elkaar omgingen. Warm, open en gastvrij. Maar het heeft me ook vaak ver stikt, juist omdat het zonder nadenken en onvoorwaardelijk gebeurt. Omdat het saai is om met mensen om te gaan die je niets te zeggen hebt en die je soms ook niet mag....
De onvoorwaardelijke loyaliteit die ik meemaak als ik bij mijn familie en vrienden in Hengelo kom, maakt mij vaak blij maar ook eenzaam. Omdat ik voel dat ik te verwesterd ben om haar te beantwoorden. Want je kunt het een niet krijgen zonder het andere. De vriendinnen waar ik mee ben opgegroeid heb ik eigenlijk allemaal in de steek gelaten omdat ik ze niets meer te vertellen heb. Daar valt niets meer aan te doen. Het is logisch en begrijpelijk, maar het voelt ook armoedig en eenzaam. Ik wil de warmte van de familie met de vrijheid van de zelfgekozen levens-vrienden. Klinkt zeer onmogelijk. Ik ga eerst maar eens proberen terug te integreren en op een loyale, onvoorwaardelijke manier met mijn vrienden om te gaan. Misschien dat ik dan net zo'n mooie begrafenis krijg als John.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage