Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 5, 27 januari 2003 t/m
2 februari 2003

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Vakblad Uitvaart januari 2003 Uitvaart, onafhankelijk vakblad voor de uitvaartbranche, nr.1. januari 2003. Thema: Management
In het blad de vaste rubrieken: Nieuws; Eerste Nederlandse Rolls Royce stoet; dichters begeleiden anonieme doden; Belgische crematies in Nederland; gif spuiten mag op Leeuwarder begraafplaatsen. Agenda. Boekbesprekingen. Producten en diensten: Nieuwe uitvaartbus; handafdrukken; grafsteenornamenten; rouwfotografie; beschilderde doodskisten . Estafettecolumn: Gezocht marktinformatie door John Heskes.Column cursief: Namen door H. Kok. Column Recht: Andermans boontjes: door Mr. Frank Mutter. Vacaturebank: advertenties van werkzoekenden en van werkgevers. Verder een aantal hoofdartikelen waaronder:
Nieuwe voorzitter LOB; De LOB let op de kleintjes
Dick Duynhoven: De Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen heeft sinds kort een nieuwe voorzitter. Gemeenteambtenaar Torn Sprenger ziet zichzelf vooral als manager. Zijn grootste uitdaging is de kleine begraafplaatsen te helpen met overleven.

Dela en Internet, 'we willen niet frivool zijn'
Jasper Enklaar: DELA kwam als een van de eersten in de uitvaartbranche met een eigen internetsite. Eind vorig jaar kwam er daarnaast een tweede website: uitvaartkompas.nl. Hoe belangrijk is internet voor de Eindhovense uitvaartverzekeraar en -verzorger? 'We blijven met beide benen op de grond staan.'

Nestor blad van KBO Nestor, februari 2003, Blad van KBO (Katholieke Bond van Ouderen) Special 'als het einde nadert'
De zorg voor stervenden in Nederland is volop in ontwikkeling. Deze zogenoemde palliatieve zorg wordt onder andere geboden in hospices en Bijna Thuis Huizen. Het doel is het bieden van een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven in de laatste levensfase. Nestor bracht een bezoek aan de Ark in Roermond, en sprak daar met medewerkers, bewoners en familieleden.

Consumentengids, februari 2003, Focus op uitvaart
3 afzonderlijk artikelen over de uitvaart:

A. Tot in de puntjes: over regelen, de uitvaartverzorger, de kosten, klagen en klachten en waar informatie op internet is te vinden.
1. www.sterven.pagina.nl 2. www.uitvaartinformatie.nl
3. www.uitvaartkompas.nl 4. www.gedenkboek.nl en
5. www.uitvaart.nl
B. De (on)zin van een uitvaartverzekering
C. Uitvaartrekening valt zwaar

Gooi en Eemlander, 28 januari 2003, 'Ik word erdoor verscheurd' . Dochter vermoorde Hilversummer houdt wake voor haar vader
Evert van Tijn: Het is deze week een jaar geleden. Voor de deur van zijn huis aan de Admiraal de Ruijterweg m Hilversum werd op 30 januari Martien van der Meys doodgestoken. Sindsdien is er veel gebeurd, maar onveranderd bleef het raadsel van het hoe en waarom. Zijn dochter Wicky kan het moment nie! zomaar laten passeren: .Morgenavond ligt mijn leven weer aan scherven ' . De zaak is
weliswaar niet afgesloten, maar van een systematisch onderzoek is geen sprake meer.

Leeuwarder Courant, 29 januari 2003, Uitbreiding voor urnenhof op Noorderbegraafplaats
De vierhonderd urnengraven van de Noorderbegraafplaats in Leeuwarden zijn bezet. Momenteel wordt druk gewerkt aan de aanleg van nieuwe urnenhoven met plaats voor driehonderdvijftig keldertjes. De eerste graven aan de noordkant van de begraafplaats zijn inmiddels bezet. Volgens beheerder Cor Brattinga is de urnentuin veel eerder vol dan verwacht: „De laatste uitbreiding dateert van 1992. In het nieuwe gedeelte komt ook een gedenktuin met een speciaal strooiveld. Over de hele begraafplaats mag as van overledenen uitgestrooid worden. Zo is er al eens as van een vliegtuigspotter in de westelijke bosrand met zicht op de vliegbasis gestrooid. Urnen worden ook in bestaande graven bijgezet of leeggestrooid." De nieuwe graven worden uitgegeven voor twintig of veertig jaar. De periodes kunnen telkens met tien jaar verlengd worden.

Verschillende kranten, 29 januari 2003, Scholier meest onder indruk van dood Fortuyn en Claus
(ANP) De moord op Pim Fortuvn en het overlijden van prins Claus waren volgens scholieren in het voortgezet onderwijs de belangrijkste gebeurtenissen van 2002. Dat meldt Krant in de Klas, de educatieve organisatie van de Nederlandse dagbladen. De meeste van de 3500 geraadpleegde leerlingen vinden Fortuyns gewelddadige dood het belangrijkste nieuws. De invoering van de euro staat op de derde plaats. De belangrijkste persoon van het afgelopen jaar is voor de kinderen ook Pim Fortuyn. Nummer twee op de lijst is Osama Bin Laden en nummer drie prins Claus.

Huis aan Huis, 29 januari 2003, Grootste passie van Babs Mulder is de uitvaartzorg: 'Tussen de liefde en de leegte...'
In de rubriek 20 vragen aan, 2 vragen: Wat is je grootste passie/hobby? ,,Mijn grootste passie is mijn werk. Ik heb er zes jaar geleden voor gekozen om nabestaanden bij een overlijden op persoonlijke wijze te begeleiden en te ondersteunen in het - zoveel als mogelijk - zelf actief te zijn in inhoud en vormgeving van het afscheid. Ik neem hen de 'zorg' niet uit handen, zoals een grote vereniging dat in reclameboodschappen wel probeert te doen, maar geef die zorg juist weer terug. Dat houdt in dat ik elke dag bij ze ben, keuzes aandraag, naar ze luister en daar waar nodig ondersteuning geef. Dat vind ik belangrijker dan alles even snel regelen."
Je moet zes uur in een vliegtuig zitten. Welke Leeuwarder neem je mee? „Ik zou Cor Brattinga, de beheerder van de Noorderbegraafplaats meenemen. We hebben dan de tijd om mijn en zijn plannen voor het gebouw op de begraafplaats uit te werken."

Volkskrant, 1 februari 2003, Catacomben, De mummies van Palermo
Linda Otter: De broeder heeft de kas opengedaan en neemt weer plaats op het houten klapstoeltje in de hal 'Dat is dan drie euro.' Zijn gerimpelde hand gaat ongeduldig naar voren om het geld te innen. Een eveneens hoogbejaarde collega legt folders op een stapeltje. Het is pas negen uur en de deuren van de Catacombe dei Cappuccini, in een buitenwijk van Palermo, zijn net geopend. Ik loop de trap af naar beneden en kom terecht in een lange brede gang. Stilte. Ik hoor mezelf ademen, ik hoor mijn voetstappen op de vloer. Omringd door doden. Rijen mummies staan stijf rechtop in de dubbele rij nissen langs de muren, alsof ze ieder moment kunnen besluiten naar beneden te springen. Anderen liggen in gammel uitziende doodskisten die nauwelijks nog die naam verdienen Of op houten planken, recht boven elkaar getimmerd, zoals bij een stellagekast.Op weg terug naar de uitgang maak ik een laatste ronde langs de doden. Aan weerszijden de stellages met lijken. Geraamten versleten pakken, kant vol stof. Bij een enkeling bungelt de schedel alleen nog aan een touwtje. Doden zonder armen, iemand mist een been. Doden die alleen nog een jutezak dragen. De ijdelheid, de ijver. Hoe zou den ze dit vinden, als ze zichzelf konden zien? Poppen van stro, acteurs in een gruwelijke horror voorstelling. Iedere dag bekeken door honderden toeristen die in toerbussen langskomen. Vragen die geen antwoord krijgen. Bovenaan de trap zitten ze nog steeds, de twee oude broeders die entreekaartjes verkopen. Ze hebben het druk, zeggen ze. Voor praten hebben ze geen tijd. 'Hier heeft u een folder. Kost twee euro.'
Catacombe dei Cappuccini, Piazza Cappuccmi 1, Palermo; iedere dag open.

Verschillende kranten, 31 januari en 1 februari 2003, Veel berichten en foto's over de uitvaart van de crimineel Cor van Hout. Onderstaand verkort bericht van het GPD geeft een gemiddelde reactie uit de kranten aan.
Exhibitionistische uitvaart als roep om erkenning
GPD: Een lange, witte begrafenisstoet trekt door de straten van Amsterdam. Alsof er een staatshoofd ter aarde wordt besteld. Maar de witte koets, de ruiters en de tientallen dure limousines brengen de geliquideerde crimineel Cor van Hout naar zijn laatste rustplaats. Wat bezielt een notoire misdadiger om zich zo opzichtig te laten begraven? Volgens het protocol wordt de lijkkoets van een koning of koningin door acht paarden getrokken. De paarse lijkkoets van prins Claus in oktober vorig jaar had er maar zes. Claus was 'slechts' de prins-gemaal. De witte lijkkoets van Cor van Hout telde gistermiddag in Amsterdam acht zwarte Friese paarden. Waarom toch zo'n opzichtige uitvaart, waarvoor de hele dag was uitgetrokken? „Een show opvoeren en de pers halen", verklaart socioloog Anton Zijderveld Het is patserig gedrag; verder zoekt hij er weinig achter
„Ook criminelen willen meesurfen op de golven van flinterdunne emoties, die ons land zo nu en dan overspoelen. Kijk naar de uitvaart van Fortuyn: veel aandacht en dus een spektakel. Criminelen willen dat ook. Vindt het volk dat prins Claus een mooie begrafenis heeft gehad? Dan wil de crimineel een nog mooiere begrafenis." De begrafenis van Flipper, zoals Van Houts bijnaam luidde, hoort bij het 'nieuwe rouwen' Rouw heeft dan massaal plaats voor de camera's, niet zelden zijn er stille tochten of luisterrijke afscheidsbijeen-komsten. En natuurlijk veel bloemen. Zijderveld denkt dat criminelen willen pronken, zowel met hun macht als met hun rijkdom. „De maffiabazen in de Verenigde Staten en Italië gedragen zich ook als dandy's, met dure auto's en luxe huizen. Dat waait over naar Nederland."

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage