Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 6, 3 februari 2003 t/m
9 februari 2003

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Vakblad Uitvaartwezen feb. 2003 Uitvaartwezen, onafhankelijk vakblad voor de
uitvaart branche, nr. 1, februari 2003
In het tijdschrift: Agenda. Lokale nieuwsflitsen. Verenigings-nieuws van de NUVU. , en een aantal hoofdartikelen waaronder:
Interview met Arthur Polspoel
Mieke van Leeuwen: Hij studeerde theologie, werkt inmiddels afweer 25 jaar aan de Universiteit van Tilburg en houdt zich al meer dan dertig jaar bezig met het thema rouwbegeleiding. Wat Arthur Polspoel zo lang al boeit aan dit onderwerp is de vraag hoe mensen hun rouwverwerking vormgeven. Een gesprek over de aanleiding van zijn interesse in rouwbegeleiding, de veranderingen op dit gebied en de rol van de uitvaartverzorger daarin.
LOB heeft nieuwe voorzitter
Anja Krabben: Na drie jaar voorzitterschap van de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen gaf Willem van der Putten zijn voorzittershamer over aan Torn Sprenger. De kersverse voorzitter (tevens hoofd begraafplaatsen en crematorium in Haarlem) komt in een gespreid bedje terecht; de LOB staat immers goed op de rails. Wat wil Sprenger de komende tijd eigenlijk bewerkstelligen?


Netwerk Uitvaartvernieuwers jan 2003 Nieuwsbrief Netwerk van Uitvaartvernieuwers, Januari 2003, nr. 32
Inhoud o.a.:
Toeters en bellen bij de uitvaart inleiding Sander Snijders. Funeraire vakantiefoto's, Funeral Awards, Column Bouwstenen voor een afscheidsbijeenkomst, Kort nieuws/Agenda. Een foutje van... Riet Fiddelaers. Boeken. Ledeninformatie.
Column Tien vragen aan Jacqueline Vegt.

Verschillende kranten, 3 februari 2003, Uitvaartverzekering te duur
Mensen met een uitvaartverzekering betalen vaak meer premie dan hun uitvaart kost. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.
Volgens de bond kost een gemiddelde uitvaart 5328 euro. Dat bedrag haalt een verzekerde er alleen uit als hij op zijn 62e overlijdt. Dat is in het geval van een naturaverzekering, waarbij in plaats van geld een pakket diensten wordt uitgekeerd. Bij een sommenverzekering, die wel geld uitkeert, ligt het financiële omslagpunt zelfs op 56 jaar.
De gemiddelde looptijd van een uitvaartverzekering is veertig jaar. Wie op 25-jarige leeftijd een verzekering afsluit, betaalt tot zijn 65e premie. Als de verzekerde op zijn 62e de uitvaartkosten al bijeengespaard heeft, betaalt hij dus drie jaar premie te veel. Volgens een woordvoerster van de Consumentenbond is een uitvaart-verzekering vooral nuttig voor mensen die hun nabestaanden niet voor de uitvaartkosten willen laten opdraaien. 'Als mensen zelf voldoende financiële middelen tot hun beschikking hebben, kunnen ze beter zelf voor een uitvaart sparen.'

boekenweek 2003 Styx , 7 februari 2003, Boekenweek 2003, 'Styx, Leven en dood in de letteren'. Een ernstig thema voor de 68ste Boekenweek, die op 11 maart begint.
Het Boekenweekgeschenk en het Boekenweek-essay sluiten nauw aan bij het thema. Voor het laatste nodigde de CPNB niet een maar vier schrijvers uit, die elk een visie op de dood geven. Een van hen was Boudewijn Büch, die vorig jaar november overleed.
De dood van Büch was aanleiding voor de CPNB om in deze Boekenweek een extra activiteit te organiseren: 'Ode aan de doden; een moment voor overleden schrijvers'. Onder het motto 'wie schrijft die blijft' worden op zondag 16 maart bloemen gelegd bij graven en monumenten. In zijn essay schrijft Büch over zijn bezoek aan de graven van Gerrit Achterberg, Goethe, Novalis en Sylvia Plath. Andere essayisten zijn Kristien Hemmerechts, Bert Keizer en Nico ter Linden. 'Vier visies op de dood' verschijnt in een oplage van 162.000 exemplaren: vier boekjes in cassette.
In het boekenweekgeschenk 'Gala' (recordoplage 780.000) van Ronald Giphart heeft een actrice een geheime relatie met haar agent. Hij sterft na een heel kort ziekbed. Zijn vrouw en medewerkers organiseren een galafeest, waar de actrice naartoe gaat. 'Hilarische ontwikkelingen' belooft de flaptekt.
Voor de tweede keer Is voor leden van de openbare bibliotheek een 'Boekenweektest' samengesteld. Deze keer maakte Theo van de Boogaard de tekeningen voor het boekje, waarmee lezers hun literaire kennis kunnen testen. Van 25 boeken (over het Boekenweek-thema) wordt een korte omschrijving, een citaat en een tekening gegeven en het Is de kunst die te combineren.

Leeuwarder Courant, 7 februari 2003, Met opgewekt gemoed' bewuster fan'e dea
Sietse de Vries: Op de grutte emoasjonele mominten fan it libben - berte, houlik en dea - sette minsken wurden op rym. It moat in oerferlet fan de minske wêze, tinkt Baukje Wytsma, om de dingen dy't him echt oangeane yn moaie wurden te fangen. Yn 'e mande mei Tineke Steenmeijer-Wielenga stalde de bondel 'Leave deade' gear, mei dêryn hundert Fryske fersen oer de dea.
I t is net maklik om ünder wurden te bringen wat der by it öfskied nimmen fan in neiste troch dy hinnegiet. Dichters kinne derby helpe. Troch it yn kontoeren fan wurden te setten, hast wat om dy oan fëst te halden, om dy mei te treastgjen."
Sa ferklearret Baukje Wytsma de gewoante fan minsken dy't oars faak amper each foar poëzij ha om yn tiden fan rou de dichters oan te heljen. Mei de bondel 'Leave deade' - foarsjoen fan stimmich griis om-slach en swart lêslint - meitsje se it benammen de dûmny's en de minsken ut de funerêre wrald makliker om tapaslike teksten foar plechtichheden te finen. Mar ek minsken dy't sels ôfskied nimme fan in neiste kinne de fersen ta treast wêze. „Sa wie der by de presintaasje fan it boek in man fan wa't in neiste op stjerren lei, dy kocht tsien bondels foar de famyljeleden."

Ghana Grafkist Automatiseringsgids, 7 februari 2003, Ghana globaliseert.
Een schoen, een vis, een auto of een vliegtuig van een luchtvaart-maatschappij naar keuze; een doodskist in deze vorm is nu te bestellen via internet vanuit Ghana. In de buurt van de hoofdstad Accra worden ze gebouwd en daar zijn ze onderdeel van de begrafenisceremonie bij de Ga-stam. De doodskist geeft weer wat het beroep of de functie van de overledene is geweest. Nu biedt het e-commercebedrijf eShopAfrica.com ze aan via hun website en zijn ze een onderdeel van hun assortiment van Afrikaanse kunst en houtsnijwerk. Het internetbedrijf is een van de vele initiatieven om e-commerce in Afrika van de grond te krijgen en wellicht een van de meer succesvolle. Vier vrouwen startten in maart 2001 in de Ghanese hoofdstad Accra eShopAfrica.com om de producten die meestal door toeristen gekocht worden ook aan te bieden via internet. Het idee is dat gewone vaklieden hun producten zoals kleden, sieraden, houten maskers en de doodskisten, kunnen verkopen aan particulieren, de detailhandel en de groothandel in de rest van de wereld.

Volkskrant, 8 februari 2003, Catacomben, Doodsstoelen in Napels
Linda Otter: Na een wolkbreuk in 1569 werd in Napels, in de Valle della Sanita (vallei van gezondheid), een ondergronds grottenstelsel ontdekt. Het bleek een vroeg-christelijke begraafplaats uit de vijfde eeuw te zijn, met in tufsteen uitgehakte graven. In een van de tombes rustte San Gaudioso, een Noord-Afrikaanse bisschop die in 452 overleed en heilig was verklaard. De paters hadden een nieuw systeem van begraven bedacht: de Cantarelle. Ze zetten de dode op een stoel, gehakt uit tufsteen, om 'uit te drogen'. ledere ruimte - er zijn er drie - telt vijftien stoelen vlak naast elkaar. In de stoel zat een opening met eronder een flinke kruik, waarin de botten van de dode werd opgevangen. Na twee jaar waren de beenderen goed gedroogd en werden ze naar een begraafplaats of een knekelhuis gebracht. Van het lichaam werd alleen de schedel bewaard. De doodsstoelen werden dertig jaar gebruikt en daarna vanwege hygiënische redenen verboden. 'Napels zien en dan sterven ' Deze one-liner van romantici kreeg in de 18de eeuw een nieuwe betekenis na het uitbreken van syfilisepidemieen. Napels was sekshoofdstad van Europa waar het wemelde van de hoeren. Het was de laatste stop voor de bourgeoisie bij hun Grote Tour door Europa.
Catacombe San Gaudioso, Piazza Sanita, Napels; alle dagen open
9.30-12.30 uur, tel: 081-544.13.05.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage