Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 7, 10 februari 2003 t/m
16 februari 2003

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Leeuwarder Courant, 10 februari 2003, Aula in Gorredijk is weer helemaal bij de tijd
De aula van Gorredijk is weer helemaal bij de tijd. Zaterdag heropende burgemeester Sicko Heldoorn van Opsterland de verbouwde opbaarruimte aan de Hegedyk. Het gebouw is niet alleen groter geworden. Er zijn vier opbaarkamers bijgekomen, waarvan de nabestaanden de sleutel krijgen. Zo kunnen ze te allen tijde de overledene bezoeken. Burgemeester Heldoorn vindt de verbouwing en het nieuwe concept een goede zaak. „Jo merke it belang fan sokke foarsjennings at je it sels meimeitsje. De yndrukken dy't je yn de pear dagen nei de dea fan ien opdogge, bliuwe jo hiel lang by", aldus Heldoorn.

Verschillende kranten, 12 februari 2003, Mogelijk Duitse herkomst Stonehenge schokt Britten
(DPA) - Chauvinistische Britten hebben gisteren geschokt gereageerd op het nieuws dat het prehistorische Stonehenge wellicht door een Duitser is gebouwd. Archeologen houden daar na recente opgravingen serieus rekening mee. 'It's Steinhenge', kopte het conservatieve boulevardblad Daily Express gisteren over de prehistorische stenencirkel. Stonehenge, een van de bekendste Britse symbolen, is tussen 2400 en 2200 voor Christus gebouwd. Archeologen vonden vorig jaar op 5 kilometer afstand van het Zuid-Engelse complex de stoffelijke resten van een stamleider die in die tijd geleefd moet hebben. In de Britse pers werd de man al snel 'de koning van Stonehenge' genoemd. Archeologen melden nu dat uit de grafgiften blijkt dat de man door de Alpen moet zijn gereisd of daar zelfs vandaan kwam. „Dit is net zo'n schok voor het nationale gevoelen als dat ontdekt zou worden dat de eerste cricketspelers leren broeken droegen en Bratwurst bij de thee aten", aldus de Daily Express.

Volkskrant, 15 februari 2003, Catacomben, De dictator woonde op een joods kerkhof
Linda Otter:
Met twee taxi's zijn ze bij de Vigna Randanini gear- riveerd, de joodse cataeombe bij het archeologisch park Appia Antica, de antieke dodenstad van Rome. Mannen met keppeltjes, een troep kinderen uit Zwitserland. Een forse dame met geblondeerde haren onderhandelt al een hall uur met de chauffeurs over de prijs van het vervoer. 'Opschieten', gebaart Alberto, bewaker van de Vigna Randanini. De Vigna Randanini is zeer exclusief. Het is de enige joodse catacombe in Rome die toegankelijk is voor publiek De catacombe behoort tot het landgoed van een joodse markiezin. Zij beslist wie wel en wie niet wordt toegelaten. ledere maand mogen er niet meer dan twaalf bezoekers in vanwege de zorgwekkende staat van de catacombe. Deze catacombe werd in 1918 ontdekt onder een villa met landgoed in het centrum van Rome, eigendom van een rijke bankiers familie. Mussolini koos juist deze residentie uit om er samen met de familie te gaan wonen. Dat de dictator, die in 1938 joden tot vijand van het Italiaanse volk verklaarde, zelf boven een oud joods kerkhof woonde, maakte weinig uit. Gedurende de Tweede Wereldoorlog liet Mussolini de catacombe nog gereed maken als schuilkelder. In de oude joodse grafkamers liet hij een vluchttunnel aanleggen om op tijd te kunnen ontsnappen. Deze interventie in de tweeduizend jaar oude grafkamers hebben een schade toegebracht die nauwelijks meer is te herstellen.
Vigna Randanini, Via Appia Pignatelli 4, Rome, tel- 06-678.02.86

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage