Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 8, 17 februari 2003 t/m
23 februari 2003

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Gooi en Eemlander, 18 februari 2003, Acht graven in Eenmes vernield
Op de begraafplaats van de rooms katholieke Nicolaasparochie in Eemnes zijn acht graven vernield Kruizen zijn afgerukt, stenen omgeduwd en op diverse plaatsen op het kerkhof liggen losse kaarsen en lampen. De grafschennis is zondagmorgen ontdekt. Vanmorgen kwam de politie de schade nader opnemen. De politie heeft na aanwijzingen van Evert Huiden van de kerkhofcommissie goede hoop dat de daders kunnen worden aangehouden. Zowel oude als nieuwe graven zijn vernield. De vernielingen zijn over de hele begraafplaats aangericht. Van een familiegraf uit 1944 is het kruis afgerukt. Wat rest is de letters R.I.P aan de bovenkant van de steen. Deze overledenen is geen rust in vrede gegund. In dezelfde rij is zelfs een hele zuil omgeduwd. Namen van de doden zijn door het geweld niet langer leesbaar. Elders op het kerkhof stutten houten palen en touwen de wankele grafstenen.

Gooi en Eemlander, 20 februari 2003, Een weerslag van de geschiedenis. Oude Begraafplaats Naarden bijna rijksmonument
Stichting tot behoud van de Oude Begraafplaats van Naarden heeft daarvoor al enkele jaren terug een aanvraag gedaan bij de Rijksdienst voor de Monumentenzorg. De stichting krijgt bij haar aanvraag steun van Naarden en Bussum, de gemeenten op wiens grondgebied de begraafplaats ligt. De begraafplaats werd aangelegd voor respectabele Naarders, toen Bussum nog in geen velden of wegen te bekennen was. Nu Bussum grondeigenaar is, moet die gemeente toezien dat buurgemeente Naarden er netjes mee omspringt.
De verwachting is dat de oude begraafplaats als één van de weinigen in Nederland eind dit jaar de beschermde status krijgt. Nu de aanvraag wordt behandeld, kan de structuur van het kerkhof al niet meer zomaar worden aangetast.

Verschillende kranten, 22 februari 2003, Restauratie graf Louis Bouwmeester
(ANP) Het Theater Instituut Nederland gaat het graf van de legen-darische Nederlandse toneelspeler Louis Bouwmeester restaureren. Volgens het instituut verkeert het graf op de begraafplaats Zorgvlied in Amsterdam in slechte staat. Medewerkers van het instituut bezochten het graf ter voorbereiding op een expositie over duizend jaar theater in Nederland die vandaag wordt geopend in het Theater-museum in Amsterdam. Het blijkt zwaar verwaarloosd te zijn. De grafsteen is omgevallen en deels afgebroken.

Volkskrant, 22 februari 2003, Egypte ontsluit twaalf graven
I
n de Egyptische Koningsvallei nabij Luxor, op de oostelijke Nijloever, worden binnenkort twaalf oude graven voor toeristen ontsloten. Twee van de graven waren nooit eerder toegankelijk: die van Rames IV en Ramses VII. De beslissing is genomen door de nationale commissie die zich in Egypte bezig houdt met behoud en onderhoud van de cultuurschatten. De commissie maakte tevens bekend dat drie andere graven op korte termijn geruime tijd dichtgaan vanwege een grootscheepse restauratie. Daaronder is de tombe met de rustplaatsen van Toetanchamon, Ramses VI en Amenhotep.
Restauratie in het gebied bij Luxor vond voor het laatst in de jaren vijftig van de vorige eeuw plaats. Al jaren vormen bezoekers en zouten uit het grondwater een bedreiging voor de grafdecoraties. Volgens de Egyptenaren is zowel over openstelling als (tijdelijke) sluiting van de graven eerst uitvoerig overleg gepleegd met de Unesco.

Volkskrant, 22 februari 2003, Catacomben, Het brein van Mussolini
Linda Otter: Het is een jongen van een jaar of twintig. Zijn hoofd is kaalgeschoren. In de hals van zijn zwarte overhemd bungelt een gouden kettinkje met een fascistisch embleem. 'Geen mobiele telefoons. Kunt u dat fototoestel wegdoen?' Een paar motorjongens die de crypte willen binnenlopen, kijken hem verstoord aan. Maar camera's en telefoons verdwijnen in de tas. Sigaretten worden uitgemaakt aan de rand van een vuilnisbak. Hij heet Angelo Die ochtend werd hij om vier uur uit zijn bed gebeld. Een lid van de Guardia d'Onore, erewacht bij de tombe van Mussolini in Predappio, was verhinderd. Of Angelo wilde komen. 'Ik ben hier als een speer naar toe gereden uit Lombardije. Voor de Duce heb ik alles over.'
De begraafplaats San Cassiano in Pennino ligt een kilometer buiten Predappio (ten zuidoosten van Bologna). Het is het geboortedorp van de dictator, die meer dan twintig jaar het leven van de Italianen beheerste en duizenden mensen de dood injoeg. Nu is het een bedevaartsoord voor fascisten en nazi-jongeren die Mussolini een laatste eer willen bewijzen.
Begraafplaats San Cassiano in Pennino, Predappio, iedere dag open.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage