Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Week 9, 23 februari 2003 t/m
2 maart 2003

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Vakblad uitvaart februari 2003 Uitvaart, onafhankelijk vakblad voor de uitvaartbranche, nr.2. februari 2003. Thema: Internet
In het blad de vaste rubrieken: Nieuws; Koets voor topcrimineel; boekenweek en uitvaartbranche; aaibaar kunstwerk op begraafplaats; geen tweede crematorium Groningen . Agenda. Boekbesprekingen. Producten en diensten: Nog beschikbare regio's voor 0800-sterfgeval; cursus Thuisopbaring; cursus Restauratietechnieken en piëteitvolle verzorging; omruilgarantie rouwdrukwerk. Estafettecolumn: De directeur, door Maartje van Woerden. Column cursief: Gevleugelde boodschappers door H. Kok. Column Recht: Nodeloos doppen: door Mr. Frank Mutter. Vacaturebank: advertenties van werkzoekenden en van werkgevers. Verder een aantal hoofdartikelen waaronder:
De dood is lang niet altijd 'natuurlijk'
Dick Duynhoven: De kans dat u iemand begraaft die door een misdrijf om het leven is gekomen, is groter dan u wellicht denkt. Artsen weten te weinig van de dood.
Gedenken op de begraafplaats
Dick Duynhoven: Op de begraafplaatsen lijkt onze ingetogen uitvaartcultuur plaats te maken voor een attributen-rage van Zuid-Europese allure. Iedereen wil een persoonlijk monumentje: een engeltje, een lantarentje, speelgoed of knuffels. En beertjes. Veel beertjes.

Leeuwarder Courant , 25 februari 2003, Raadsel grafsteen Berlikum opgelost. Verband met oorlogsbodem.
Het mysterie van de brokken grafstenen in Berlikum lijkt opgelost. De afbeelding op de stenen, die ruim anderhalf jaar geleden werden gevonden in het weiland bij Durk en Djoke Herrema aan de Büterhoeke, verwijzen naar een geëxplodeerd Fries oorlogsschip.
Archiefonderzoek door Durk Osinga van Oudheidkamer De Grusert toont aan dat de afbeelding van een schip en de naam van onder anderenYde Hylckes welhaast moeten verwijzen naar de Westergo, de houten oorlogsbodem van de Admiraliteit van Friesland.
De Westergo was een tragisch lot beschoren. Het zogenoemde linieschip onder commando van kapitein Yede Hylckes Colaerdt werd in 1653-1654 gebouwd in Harlingen. De oorlogsbodem was uitgerust met 56 kanonnen en werd op 7 juni 1672 ingezet in de Slag bij Sole-bay. De strijd ging tussen de Fransen en Engelsen aan de ene kant en de Nederlanders aan de andere kant. In de nacht na de strijd waren de bevelhebbers van de oorlogsbodems druk bezig met het herstellen van de schade. Vroeg in de morgen brak door onbekende oorzaak brand uit op de Westergo met onder meer nog 3000 pond kruit aan boord. De afloop laat zich raden. Een enorme explosie deed het schip de lucht in vliegen.

Verschillende kranten, 25 februari 2003, Artsen: illegale euthanasie komt op grote schaal voor
In Nederland wordt op grote schaal illegaal euthanasie gepleegd. Dat zeggen artsen in het tv-programma Reporter, dat vanavond wordt uitgezonden. Duizenden gevallen van levensbekorting worden niet gemeld bij de regionale toetsingscommissies. Dat is in strijd met de wet. Het aantal meldingen van euthanasie nam vorig jaar met 8 procent af. De officiële cijfers geven volgens doktoren echter geen betrouwbaar beeld van de werkelijkheid. Uit een anonieme enquête onder 353 longartsen, waaruit Reporter citeert, blijkt dat veel dokters weerzin hebben tegen de officiële euthanasieprocedure en meldingsplicht. Zij vinden ze te tijdrovend.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage