Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 32
8 augustus 2005 t/m 14 augustus 2005

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Stichting Roos nieuwsbrief juli 2005 Stichting Roos Nieuwsbrief nr. 7 juli 2005
In de nieuwsbrief o.a.:
Vredeswandeling voor het Onbekende kind, Het Zweedse monument 'monumentet för det Okända Barnet' op 1 juni onthuld in Nybro, Duits 'Monument für das Unbekannte kind' op 12 juni 2005 onthuld.

Verschillende kranten, 9 augustus 2005. Bisdom verwijt uitvaartondernemer misleidende reclame
ANP Het Bisdom van Breda eist een rectificatie van een uitvaartondernemer uit Gilze, die zijn diensten en prijzen vergelijkt met die van het bisdom. Dat bleek maandag tijdens een kort geding van het bisdom tegen de ondernemer voor de rechtbank in Breda.
Uitvaartondernemer Leo van der Velden plaatste op 13 april een advertentie in het weekblad Gilze en Rijen, waarin hij de prijs van een door hem verzorgde af-scheidsdienst neerzet naast het tarief dat parochies in rekening zouden brengen voor uitvaartmissen.
Volgens de advocaat van het bisdom maakt Van der Velden misleidende reclame omdat hij appels met peren vergelijkt. Het bisdom stelt dat een afscheidsdienst niet te vergelijken is met een uitvaart-mis, en dat het bedrag dat parochies hiervoor in rekening brengen bovendien niet vastligt.
Van der Velden haalde de prijs van een uitvaartmis uit een plaatselijk parochieblad en uit de rekeningen die hij krijgt toegestuurd........

Verschillende kranten, 9 augustus 2005, Vraag euthanasie vaak gehonoreerd
Nederlandse artsen werken mee aan 44 procent van de euthanasie verzoeken of verzoeken om hulp bij zelfdoding van patiënten. Dat blijk uit een onderzoek vun M. Jansen Van der Weide van het VU Medisch Centrum, dat maandag is gepubliceerd in het Amerikaanse Archives of Internal Medicine.
In 12 procent van de gevallet werd een euthanasieverzoek geweigerd. In de overige situaties overleed de patiënt voordat er een besluit over het verzoek was genomen (13 procent) of voordat het werd uitgevoerd (ook 13 procent) In eveneens 13 procent van de gevallen trok de patiënt zijn verzoek in.
Aan het onderzoek namen 3614 huisartsen deel. Het werd gehouden in de periode van april 2000 tot december 2002. De meest genoemde redenen voor een euthanasieverzoek waren uitzichtloos lijden, verlies van waardigheid en verzwakking.

Verschillende kranten, 11 augustus 2005. Monumentendag in teken van religieus erfgoed
ANP: Open Monumentendag 2005 staat in het teken van religieus erfgoed. In het weekeinde van 10 en 11 september zetten kerken en moskeeën hun deuren open. In heel Nederland zal aandacht worden besteed aan ge bouwen die een link hebben met een religieuze of spirituele stroming. Naast (schuil)kerken en kapellen zijn dal bijvoorbeeld hofjes, gasthuizen, kloosters, synagogen en seminaries. Ook begraafplaatsen, pelgrimswegen, orgels, klok ken en veldkruizen behoren lot het religieuze erfgoed.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage