Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 36
5 september 2005 t/m 11 september 2005

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

vakblad Uitvaart sept.2005Uitvaart, onafhankelijk vakblad voor de uitvaartbranche, september 2005. Thema: Gedenken
In het blad de vaste rubrieken, waaronder: Nieuws: o.a. Rouwcentrum in zendmast; budgetuitvaarten; internationale ontmoeting in Arnhem; tweede fase keurmerk; Die Dutch!; cremeren populair. Column Recht: 'De lucht in' door Mr. Frank Mutter. Column cursief: 'Het Boerenkerkhof' door H. Kok.Vers van de Pers, Uitvaartnoviteiten: Een herbruikbare uitvaart-kist. Een persoonlijke condoleancewebsite. Rouw-bandjes. Cello-muziek en de Agenda. Verder een aantal hoofdartikelen waaronder:
Op zoek naar de juiste tekens. Beeldend kunstenaar Huub Kortekaas over dood en kunst
Bas Jongenelen: Ter gelegenheid van zijn zeventigste verjaardag was deze zomer op zijn woon- en werkplek de Tempelhof in Winssen, een overzichtstentoon-stelling te zien van het werk van beeldend kunstenaar Huub Kortekaas. Daarbij ook een aantal kunstwerken die met de dood te maken hebben. Zijn meest recente zijn de 'iconen'. "Zij stralen een eenvoud uit die ik al vijftig jaar zocht."
Stichting Roos herdenkt kinderen over de hele wereld.
Dick Duynhoven: Het internationaal Monument voor het Onbekende Kind in Arnhem groeit gestaag. Steeds meer landen dragen hun steen bij. Via de publiciteit in de deelnemende landen wijst de Stichting Roos de autoriteiten op hun verantwoordelijkheid.

Ovens crematorium Venlo Verschillende kranten, 5 september 2005. Stukken goedkoper en de urn mag mee naar huis
Duitsers laten zich liever in Nederland cremeren omdat de regels veel soepeler zijn
Eduard Padberg: 'Normaal gesproken komt u hier om afscheid te nemen van uw vrienden, familieleden of andere dierbaren', legt de crematoriumbeheerder uit aan de Duitse bejaarden die de rouwkapel in Venlo vullen. 'Vandaag doen we iets anders.'
Met een armgebaar verdeelt de beheerder de zeventig vrolijk geklede Duitsers in drie groepen. Voorafgegaan door een in zwart kostuum geklede gids begeeft groep 1 zich naar de verbrandingsovens. Het metaal van de gasovens glimt in het tl-licht van het kamertje.
'Op 1200 graden duurt het een uur voordat iemand helemaal verbrand is', legt de gids uit. 'Daardoor komt er geen rook uit de schoorsteen, een vaak gehoord bezwaar tegen de Duitse staatscrematoria.' Elk jaar laten meer dan zesduizend Duitsers zich cremeren in Nederland. Vooral vanwege het prijsverschil en de persoonlijke, minder kille sfeer van de Nederlandse crematoria, maar ook om de mogelijkheid de urn na afloop mee te nemen.
De hele grensstreek pikt een graantje mee. Het crematorium in Venlo is met vijftienhonderd overleden Duitsers per jaar de grootste afnemer van de tientallen Duitse begrafenisondernemers die hun lichamen naar Nederland brengen.
Van de tien Duitsers die vanochtend in Venlo gecremeerd zijn, heeft begrafenisondernemer Karl Schumacher (54) uitEissen er vier geleverd. Nu, aan het eind van de middag voert hij zijn levende landgenoten het crematorium binnen. Schumacher organiseert sinds vorig jaar busreizen naar het crematorium in Venlo. 'De Kaffeefahrt ins Crematorium' is voor mensen die de angst voor de dood hebben afgeworpen en dit onaangename thema komisch kunnen benaderen', aldus Schumacher........

Volkskrant, 8 september 2005. Herdenkingsbos Alkmaar
De gemeente Alkmaar onder zoekt de mogelijkheden van een speeiaal herdenkingsbos voor overleden kinderen. Ouders kunnen daar een boom voor hun overleden kind planten. Het bos zou komen bij bel natuurgebied Geest-Meerambacht. Het ligt in de bedoeling er ook een speelweide te realiseren. Het zou het eerste herdenkingsbos voor overleden kinderen in Nederland zijn.

Mednet, 8 september 2005, Ongeveer eenderde van alle sterfgevallen van kinderen tussen de 1 en 17 jaar zijn voorafgegaan door een levensbeëindigende beslissing.
In 12 procent van deze overlijdensgevallen ging het om de beslissing af te zien van een potentieel levensverlengende behandeling. 21 procent van de gevallen ging het om een pijnstillende of symptoombestrijdende behandeling met een mogelijk kortend effect op de levensverwachting. In 2,7 procent van de sterfgevallen was de levensbeëindigende beslissing een beslissing over het gebruik van medicijnen met de expliciete intentie om het overlijden te over het overlijden te bespoedigen. Dit gebeurde in 0,7 procent van de gevallen op verzoek van het kind, in de andere gevallen gebeurde dit op verzoek van de familie.
Dit blijkt uit onderzoek van Astrid Vrakking van het Erasmus MC. Het volledige artikel is als gratis artikel na te lezen op de site van Archives of Pediatrics & Adolescents Medicine

begrafenis Winkler Prins te Veendam Verschillende kranten, 10 september 2005. Herbegraven Winkler Prins leeft in Veendam
Encyclopedie-maker, volksopvoeder en predikant postuum verhuisd van Voorburg naar Veendam
Dick Boersema en Dirk van Harten: Anthony Winkler Prins werd in 1908 sober begraven in Voorburg. Vrijdag kreeg hij een nieuw graf in Veendam, waar hij jarenlang predikant was en zijn encyclopedie samenstelde.
Een paaltje met daarop het nummer 48. Dat was alles waaraan het graf van Anthony Winkler Prins (1817-1908), samensteller van de eerste Nederlandse geïllustreerde encyclopedie, in Voorburg nog te
herkennen was. 'Dat heeft hij niet verdiend', dacht Petra Maters, directeur van het Veenkoloniaal Museum in Veendam.
Ze vond dat het tijd was Winkler Prins terug te brengen naar 'de plaats waar hij gelukkig was'. Vrijdag was het zover: 132 jaar nadat ze er vertrokken waren, keerden Winkler Prins en zijn vrouw Henrietta terug naar het Groningse dorp. Honderden Veendammers verwelkomden de lijkkoets van het paar. 'In Veendam was zoiets nooit gebeurd', zegt Maters, verwijzend naar het verwaarloosde graf in Voorburg. 'Hier lééft Winkler Prins.'..................................


Grafbezoek.nl Verschillende kranten, 10 september 2005, Een bloemengroet op het graf via internet
(GPD) Veel is er al mogelijk via internet, maar Emmeloorder Dirk Wakker claimt een primeur. Nabestaanden kunnen via internet bij hem een bloemetje bestellen op het graf van een dierbare in binnen- en buitenland.
Een foto roept net zulke emoties op als een lijfelijk bezoek aan het graf van een dierbaar familielid, zegt directeur Dirk Wakker van www.grafbezoek.nl. Het nieuwe bedrijf, gevestigd in Emmeloord, plaatst op e-mailverzoek bloemen op iemands laatste rustplaats, waar dan ook in Nederland en desnoods in het buitenland.
De website van Dirk Wakker staat nog maar een kleine week op internet, maar er zijn al een paar honderd verzoeken binnen. De directeur is niet verbaasd over zoveel belangstelling. Hij levert naar eigen zeggen een service die nog nergens in de wereld bestaat, maar die „wel heel erg van deze lijd is."
De site www.grafbezoek.nl werkt als volgt. Kopers doen een bestelling voor een graf naar hun keuze. Vervolgens zorgt partner EuroFlorist Nederland BV dat een bloemist de bezorging op zich neemt. Bij de plaatsing van het bosje bloemen, wordt een aantal foto's genomen. Het Emmeloorder bedrijf zet de beste afbeeldingen daarna desgewenst op internet, als bewijs dat de opdracht daadwerkelijk is uitgevoerd. Wakker..............................

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage