Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 2
8 januari t/m 14 januari 2007

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Verschillende kranten. 9 januari 2007. In 2006 minder orgaandonaties
(ANP) Het aantal orgaandonaties is in 2006 met 7 procent gedaald ten opzichte van 2005. Het aantal transplantaties nam af met 8 procent. Het aantal mensen op een wachtlijst voor transplantatie is met 1440 nagenoeg gelijk gebleven. Dat meldt de Nederlandse Transplantatiestichting.

Trouw. 9 januari 2007. Wij dragen onze doden door de nacht
Peter Henk Steenhuis: Ze waren meer dan vijfendertig jaar bevriend. Toen kreeg Bart van Mierop te horen dat hij een ongeneeslijke hersentumor had. Tijdens de laatste maanden van zijn leven las zijn vriend, de schilder Dick Stoffers, hem voor uit de ’Odyssee’ van Homerus. En na zijn dood begon Stoffers schilderijen te maken, over zijn vriend, over hun verleden, over zijn aangekondigde dood, over zijn sterven, over het verlies. Telkens opnieuw schilderijen over zijn vriend.
Die schilderijen hangen nu in rijen aan de wanden van zijn atelier in Ankeveen. Kleurrijke, vierkante werken zijn het, met vlakken, golven, vogels, en vaak een persoon op de rug gezien.
Stoffers: „Ik verbeeldde me, nee, ik hoopte dat ik die schilderijen niet hoefde toe te lichten. Dat bleek een illusie. Men begreep niet wat ik verbeeldde.”„Toen ben ik er gedichten bij gaan maken”, vult Mariët Mesdag aan. „Ik wilde Dick bereiken, want zijn schilderijen en zijn verdriet om zijn vriend waren een gesloten geheel geworden.” Mesdag, bevriend met Stoffers, is psychotherapeut van beroep. Niet verwonderlijk dat zij deze schilderijen zag als fasen in een rouwproces. „In Nederland hoor je vaak dat kunst er niet is om emoties uit te drukken, maar om emoties op te roepen. In Griekenland heeft millennialang een kunstvorm bestaan waarin zowel emoties worden uitgedrukt als opgeroepen: de rouwklacht.........

Noord-Hollands Dagblad. 9 januari 2007. Kunst op begraafplaats.
Het college van burgemeester en wethouders is akkoord gegaan met het plaatsen van twee kunstwerken op de Algemene Begraafplaats aan de Purmerweg in Purmerend. Daarmee moet de uitbreiding van de begraafplaats, die vorig jaar plaatsvond, worden afgerond. Voor het maken van de twee kunstwerken zijn inmiddels twee kunstenaars geselecteerd: Wil van Blokland uit Westbeemster en de Amsterdamse Marianne van den Heuvel. Beiden zijn lid van de Stichting Memento, waarvan de leden zich hebben gespecialiseerd in het maken van gedenkbeelden. Inmiddels hebben de twee uitvoerders een schetsontwerp gemaakt voor de twee uiteinden van de denkbeeldige as. Die worden na toestemming van de raad in het echt uitgevoerd en op de begraafplaats neergezet. Daarvoor is een budget beschikbaar van een kleine 50.000 euro.

Tubantia. 10 januari 2007. Carrosseriefabriek Huiskamp uit Winterswijk boekt opmerkelijke successen in Duitsland.
Twee jaar na de stap over de grens wordt al een kwart van de rouwauto’s uit het bedrijf voor de Duitse uitvaartmarkt gebouwd. Oostenrijk moet de volgende stap worden. Een hemelgalerij met halogeenspotjes, wanden van bekleed kunstleer met reliëf-ornamenten en een hoogglansbodem in marmermotief. In de rouwauto’s van Huiskamp Carrosserie worden overledenen in stijl naar hun laatste rustplaats vervoerd. Behalve in design zijn de rouwauto’s van Winterswijkse makelij ook in technisch opzicht vernieuwend. De omgebouwde Mercedessen, Chryslers en Cadillacs kunnen worden uitgevoerd met snufjes als een apothekerslade en extra compartimenten voor het vervoeren van vier of zelfs acht lichamen tegelijk. Die combinatie van design en techniek heeft Huiskamp geen windeieren gelegd. Waren er in het jaar 2000 nog drie Nederlandse bedrijven die vooral Amerikaanse en Duitse auto’s ombouwden tot rouwwagens, tegenwoordig is Huiskamp in eigen land nog de enige.


second life crematorium Verschillende kranten. 12 januari 2007. Nederlands crematorium in Second Life

De doden krijgen hun eigen - Nederlandse - plek in Second Life. De Amsterdamse uitvaartonderneming Uitvaart.Com opent een virtueel kantoor en crematorium in de populaire internetwereld. Daarmee is de firma het eerste uitvaartbedrijf ter wereld met een vestiging in Second Life, aldus een woordvoerder. Uitvaart.Com werkt samen met Bogra, Nederlands grootste fabrikant van uitvaartkisten. Beide bedrijven menen dat de dood moet worden geïntroduceerd in de online wereld en daarom zijn ze samen dit project aangegaan. Het kantoor van Uitvaart.Com en het crematorium zijn gelegen in een gedenktuin in de zogenoemde Tathlina regio. In de herdenkingstuin, 'Garden of Memories', kunnen de inwoners van Second Life zelf een gedenkplek aanmaken voor overleden dierbaren uit Second Life of uit het echte leven. In het virtuele crematorium zijn ruimtes gebouwd die ook in een echt crematorium aanwezig zijn, dus inclusief de urnenkamer, de aula en de opbaarkamers.

Provinciale Zeeuwse Courant. 12 januari 2007. Massagraf in Bergen op Zoom ontdekt.
Op de Parade in Bergen op Zoom is donderdag-ochtend een laat-middeleeuws massagraf ontdekt. Het graf werd ontdekt tijdens archeologisch onderzoek op de plaats waar de kiosk wordt geplaatst. In een kelder van wat eens een 15e eeuws huis is geweest, werden botten en schedels gevonden van honderden mensen.
Het vermoeden is dat de kelder in de 17e eeuw is gevuld met de botten, mogelijk na het ruimen elders in de stad van een begraafplaats uit de 16e eeuw.
De botten en schedels worden in de loop van de dag overgebracht naar een begraafplaats in Bergen op Zoom en worden daar herbegraven. De Parade is een nieuw woon/winkelgebied in de binnenstad van Bergen op Zoom. Het project bevindt zich in de afrondende fase. Onderdeel hiervan is het terugplaatsen van de gerenoveerde kiosk. Ter voorbereiding hierop wordt grondwerk verricht.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage