Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 20
14 mei t/m 20 mei 2007

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

BN De Stem. 19 mei 2007. Familiegraf zonder toestemming geruimd
Maartje Huijben: Hij ligt er nog iedere nacht wakker van. De dag dat hij ontdekte dat het graf van zijn ouders was gelicht, staat hem in het geheugen gegrift. "Het was één groot gapend gat. Alles was weg. De stoffelijke resten, de planten, maar ook de steen. Het is heel triest. Ik ben mijn plekje kwijt. Hier kon ik met mijn ouders bijpraten en een bloemetje achter laten. Nu is het anders. De steen ligt ergens opgeslagen achter een schuur.".
De zoon van Bernard van Rijn deed de ontdekking 9 november vorig jaar op de Rooms Katholieke begraafplaats. "Hij zei: 'pa je moet niet schrikken, maar ze hebben het graf van opa en oma geruimd'. Dan sta je als aan de grond genageld. Ik was geshockeerd. Hoe kan dat?" De vader van Van Rijn overleed in 1978. Zijn moeder in 1983. "Destijds regelde mijn broer, die inmiddels is overleden, de begrafenissen. Hij zorgde ook voor de grafrechten. In 2003 liepen die af, maar hij heeft ze voor vijf jaar verlengd. Hij heeft zelfs in 2005 weer voor verlenging betaald.".....

PZC. 19 mei 2007. Arnemuiden krijgt grotere begraafplaats
Carla van de Merbel: De begraafplaats aan de Veerseweg in Arnemuiden wordt uitgebreid. D. Sakko van de gemeente Middelburg lichtte de plannen daarvoor woensdagavond toe tijdens de wijktafel Arnemuiden in verenigingsgebouw De Arne. Op de begraafplaats van Arnemuiden is nu nog ruimte voor honderd koop- of familiegraven en honderd algemene graven. Per jaar is behoefte aan ongeveer 35 koopgraven en evenzoveel algemene graven. Dat betekent dat de begraafplaats in 2010 vol zal zijn. Enkele maanden geleden heeft de gemeente Middelburg voor de uitbreiding een hectare grond, grenzend aan de begraafplaats, aangekocht. Na de zomer wordt een inrichtingsplan voor zowel het oude als het nieuwe deel gemaakt. Onder meer de padenstructuur wordt verbeterd. De toegang blijft op dezelfde plek. Het plan, inclusief de aankoop van de grond, kost zo'n 900.000 euro. De aangekochte grond ligt lager dan die van de huidige begraafplaats. Om ver genoeg boven het grondwaterpeil te kunnen blijven, wordt de grond van het nieuwe deel opgehoogd.

Volkskrant. 18 mei 2007. Orgaandonor kan korting krijgen op zijn uitvaart
Margreet Vermeulen: Wie een dierbare verliest die een of meer organen heeft afgestaan, kan waarschijnlijk vanaf woensdag een goedkopere uitvaart krijgen. Monuta Uitvaartzorg- en verzekeringen geeft een korting van 150 euro aan de nabestaanden van orgaandonoren. De uitvaart-onderneming hoopt daarmee een kleine bijdrage te leveren aan de strijd tegen het tekort aan donororganen. ‘Een financiële prikkel van 150 euro lost het probleem niet op, maar kan mensen misschien een klein zetje geven’, aldus woord-voerder Paul Debets van Monuta. Het bedrijf reageert met de actie op een oproep van de Nierstichting om met financiële prikkels te bevorderen dat meer Nederlanders bereid zijn een of meer organen te schenken. Betalen voor organen is in Nederland taboe. Het ministerie van WVC gaat onderzoeken of een korting op de uitvaart juridisch mogelijk is. Italië kent volgens de Nierstichting al een korting op de begrafeniskosten voor orgaan-donoren. In de Verenigde Staten is onderzoek gedaan naar het effect van zo’n korting, maar het is nooit ingevoerd. In de meeste westerse landen bestaat grote weerstand tegen het bevoordelen van orgaandonoren.

TCTubantia. 18 mei 2007. Pubers verwerken rouw op school.
Ben Lensink: Leerlingen van wie een moeder, vader, broer of zus is overleden kunnen hun verdriet kwijt en delen met lotgenoten. 'Allerlei emoties komen boven. Het Assink Lyceum in Haaksbergen gaat jaarlijks aan de slag met een rouwverwerkingsgroep voor leerlingen die hun vader, moeder, broer of zus hebben verloren. Directe aanleiding is een uiterst succesvol proefproject op de Assink-locatie aan de Van Brakelstraat in Haaksbergen. Zes leerlingen namen eerder dit jaar deel aan acht bijeenkomsten op de woensdagavond. Met behulp van een speciaal programma konden ze hun verdriet kwijt en delen met lotgenoten. "Het was heel zinvol. Belangrijk is dat ze hun verhaal kwijt kunnen en naar elkaar luisteren." De 29-jarige Liesbeth Jansen - leraar Engels en mentor - en haar 34-jarige collega Jan Dorst - biologieleraar en mentor - zijn als initiatiefnemers van de rouwverwerkingsgroep op Het Assink zelf misschien wel het meest verrast door het succes van het proefproject..........

Uitzicht begraafplaats kootstertille Leeuwarder Courant. 15 mei 2007. Bewoners ' Huize grafzicht' dik tevreden. (red.: Een bijna pagina groot artikel over mensen die wonen met uizicht op de begraafplaats)
Pietje Neef-Pen (80), Rikkingahof, Oosterwolde
„Je zit altijd met een lijkauto voor de deur. Dat weet je als je in dit complex gaat wonen. Ik kijk uit op de ingang van de nieuwe begraafplaats, maar daar wordt nu nog geen gebruik van gemaakt. Ik heb er geen enkele moeite mee. De dood hoort bij het leven. „As de tied der is, dan is de tied der", zeg ik maar in het Stellingwerf?. Verder heb ik gewoon een prachtig groen uitzicht. Ik zie geen steen. Mijn bovenbuurvroüw wel, maar wat ze er van vindt weet
ik niet."
Niesje Blok (70), De Koaster, Kootstertille
„Wij noemen het de stille camping. We hebben er geen last van, al hebben we wel eens gevraagd om hogere bomen. Mijn man Simon en ik hebben het mooiste plekje in het gebouw, driehoog en op een hoek. Iederéén zat er achteraan. Tja, dan moet je die begraafplaats voor lief nemen. Een paar keer per jaar is nog er een begrafenis. En drie keer op een dag zien we een oudere man naar een graf lopen. Huilend én schreeuwend. Dat virïd ik zo zielig: Maar we zien gelukkig ook de jonge eendjes in de vijver en het levendige verkeer op de rotonde."

Brabants Dagbald. 15 mei 2007. Bloemen voor het ongeboren kind
Domien van der Meijden:
Ze verzorgde een hele mooie dienst voor de Engel van 't Meer, het paar dagen oude kindje dat 4 januari in een plastic Albert Heijn-zak dood werd aangetroffen bij het Engelermeer in Den Bosch. Willemijn Bakx uit Liempde, van Memoriae Uitvaartbegeleiding, bood er pro deo haar diensten voor aan. De dood en kinderen heeft een speciale plek in haar hart.
Wellicht komt dat omdat ze er weinig inlevings-vermogen voor nodig heeft om zich voor te stellen welk een verdriet dat teweeg brengt. Ze verloor zelf met 34 weken zwangerschap een kind. Onlangs nam de Liempdse, oud-docente levensbeschouwing, opnieuw een bijzonder initiatief. "Ik had een uitvaart net voor Kerstmis. Er bleven bij het crematorium in Vlijmen 43 bloemstukken achter. Bij een begrafenis komen die bloemstukken uiteraard bij het graf te liggen, maar in Vlijmen worden ze buiten in rekken gezet. En na een dag of twee worden ze opgeruimd. Ik vond dat zonde. Dus heb ik nu geregeld dat drie mooie bloemstukken in Liempde bij het monument voor het ongeboren kind mogen liggen. Als ik het voor het uitkiezen heb, dan neem ik graag witte bloemen mee. Dat past naar mijn smaak mooi bij het monument voor het ongeboren kind. Als ik meer bloemstukken krijg, leg ik er ook een aantal in het kapelletje.".......

De telegraaf. 14 mei 2007. Urn ontvreemd uit Haags crematorium
Timoteus Waarsenburg: Wilma Vroone (36) uit Den Bommel is ten einde raad omdat een urn met daarin de as van haar overleden vader uit het columbarium van crematorium Ockenburgh in Den Haag is gestolen. De gestolen urn bestond uit een sokkel waar de as in zat en daarop een kleine bronzen replica van het beeld 'de Denker' van Rodin. De politie vreest dat de diefstal is gepleegd door ordinaire metaaldieven. In 2000 overleed Martinus Vroone en werd hij gecremeerd op Ockenburgh in zijn woonplaats Den Haag. "Mijn vader was altijd heel stille man, die eerst nadacht voordat hij iets zei", vertelt zijn dochter. "Daarom paste dit beeldje zo goed bij hem."

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage