Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 35
27 augustus t/m 2 september 2007

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Memento Mori Oude Stadbegraafplaats leeuwarden Leeuwarder Courant. 1 september 2007. PvdA steunt actie oude begraafplaats
De tv-wedstrijd waarmee Leeuwarden €1 miljoen kan winnen voor restauratie van de Algemene Begraaf plaats verdient veel meer steun van de gemeente. Dit vindt de PvdA-fracte Woordvoerder Klaas Zwart vraagt burgemeester en wethouders om in actie te komen. Ze moeten de stadsbevolking in actie krijgen om voor het Leeuwarder project te stemmen. Het AVRO-programma Restauratie besteedt op 26 september aandacht aan de begraafplaats aan de Spanjaards-laan, die zwaar verwaarloost is. Het rijksmonument krijgt een fikse opknapbeurt wanneer de kijkers dit Leeuwarder object de voorkeur gevers Zwart wil dat de gemeente dit steunt, want het scheelt restauratie-subsidie.

Verschillende kranten. 1 september 2007. 'Moeder ging levend het mortuarium in'
(GPD) Het openbaar ministerie (OM) in Den Haag onderzoekt incidenten in twee Zoetermeerse verzorgings- en verpleeghuizen. Nabestaanden van overleden bewoners hebben aangifte gedaan van misstanden. Een van de zaken is die van de 89-jarige Jacoba Emons, die in september 2004 overleed in het verpleeghuis REC in Zoetermeer. De dochters van Emons beweren dat hun moeder nog leefde toen ze naar het mortuarium werd gebracht. Bewijs daarvoor is volgens de zussen dat hun moeder op 15 september in een andere houding werd aangetroffen, dan ze de nacht ervoor het mortuarium werd binnengereden.

PZC. 1 september 2007. Opdat zij niet vergeten worden.
Maurits Sep: De herinrichting van de begraafplaats in Oost-Souburg kostte 380.000 euro. De emotionele prijs die de gemeente en de nabestaanden betaalden, was echter niet in geld uit te drukken. Vanmiddag wordt om drie uur op de begraafplaats een monument onthuld om de pijn te verzachten. Al in 2005 kondigt de gemeente Vlissingen aan dat de begraafplaats heringericht moet worden. Het ruimtegebrek is zo groot, dat sommige graven weggehaald moeten worden om plaats te creëren voor nieuwe. In januari van dit jaar is het inderdaad zover. Graven die ouder zijn dan vijftien jaar, komen in aanmerking voor ruiming. In een aantal gevallen worden zowel de grafstenen als de graven zelf opgeruimd. Waar de graven te slecht zijn voor ruiming, worden alleen de grafstenen weggehaald.

Brabants dagblad. 31 augustus 2007. 'Kerkhof binnen jaar groter'.
Eric van Gennip:Een uitbreiding van de begraafplaats in Heesch moet dit najaar vorm krijgen. Dat hebben het college van B. en W. in Bernheze en de stichting Beheer Begraafplaats gisteren laten weten. De partijen kwamen deze week tot een akkoord voor een tijdelijke oplossing op de plek van het kerkhof. "Daardoor is de acute nood weg", zegt beheerder Adri van der Pas. "De komende jaren zijn er geen zorgen meer of mensen hier begraven kunnen worden." Om die reden kan Van der Pas tevreden zijn met het besluit. De bedoeling is dat er zo'n tachtig plaatsen bijkomen richting 't Dorp. Dat gaat ten koste van een stukje parkeerplaats aan de voorkant. Vier parkeerplekken wijken ervoor. "De ingrepen binnen de hekken van het kerkhof doet de stichting, wat er buiten valt, doet de gemeente."
De stichting had eerder dit jaar eigenhandig al een kleine ingreep gedaan aan de kant van de Beatrixlaan. Daar verdween bebossing om alvast 45 extra plaatsen te creëren. Daardoor komen er in totaal 125 nieuwe plaatsen bij. Tot dit jaar was het aantal beschikbare plaatsen op het kerkhof verder gedaald tot nog slechts 25.

BN De Stem. Nieuwbouw crematorium vordert
Paulus Smits: De contouren van het crematorium naast begraafplaats Zegestede zijn al duidelijk zichtbaar. Naar verwachting zal het crematorium begin 2008 in gebruik worden genomen.Op dit moment moeten Roosendalers en inwoners van de omliggende dorpen hun overleden partners of familieleden laten cremeren in Bergen op Zoom of Breda. Straks kan dat aan de Rucphensebaan. De stichting Crematorium Bergen op Zoom, ook verantwoordelijk voor de nieuwe voorziening in Roosendaal, verwacht een groei van het aantal inwoners van de gemeenten Roosendaal, Halderberge en Rucphen, dat zich laat cremeren.

AD. 30 augustus 2007. ’Schilderachtig ensemble’ aan de Ringdijk.
Het is een stukje grond aan de Ringdijk van ‘twee keer niks’, zegt Hans Mani van de Vereniging van Stedebouwkundig Wijkbehoud. Een kleine begraafplaats, met een nog kleiner ‘baarhuisje’.
Toch wordt dit plekje uitgeroepen tot gemeentelijk monument. Het huisje is inmiddels al voor 70.000 euro opgeknapt. „Het baarhuisje en het hekwerk vormen samen met de lommerrijke begraafplaats een schilderachtig ensemble,’’ meent het stadsbestuur. Volgens de vereniging geeft de begraafplaats een goed beeld van het Schiebroek voordat het door Rotterdam was ‘geannexeerd’. „Dat stelde heel weinig voor. Langs de Kleiweg was wat bebouwing, en aan de Ringdijk stonden een paar boerderijen. Tot in de 19de eeuw begroef Schiebroek de doden in Overschie, maar dat werd op een gegeven moment verboden. Vandaar dat rond 1900 een begraafplaats aan de Ringdijk werd aangelegd. „Het valt op hoeveel kindergraven er liggen. Nog maar 100 jaar geleden was de kindersterfte heel hoog,’’ vertelt Mani

AD. 30 augustus 2007. Herdenkzuil op begraafplaats
De algemene begraafplaats van Zevenhuizen krijgt een herdenkzuil. Het moet een vast punt worden op de begraafplaats waar nabestaanden hun gecremeerde bekenden, vrienden of familieleden kunnen gedenken. De begraafplaats ontbeert op dit moment zo’n gedenkteken. De as van overledenen kan op het veld van de begraafplaats worden uitgestrooid. Sommige nabestaanden nemen de urn met as mee naar huis.
De bedoeling is dat de zuil een prominente plek krijgt op de begraafplaats aan de Zuidplasweg. Op de zuil kan een metalen plaatje worden gemonteerd met daarop de gegevens van de overledene, als tastbare herinnering. Het is nog niet bekend wanneer de zuil wordt geplaatst en hoe die er komt uit te zien. De kosten komen ten laste van de exploitatie van de begraafplaats. De begrafenisrechten moeten dan ook worden aangepast.

Meppelerstraatweg in Zwolle Blik op het nieuws. 30 augustus 2007. Zwolse graven historisch belangrijk.
Zwolle kent 28 cultuurhistorisch waardevolle graven, verspreid over alle begraafplaatsen. Bijvoorbeeld het graf van Helmig Jan van der Vegt (1864-1944), één van de oprichters van de SDAP, het graf van Rhijvis Feith (1753-1824), auteur en stadsbestuurder en het graf van Jan ter Pelkwijk (1769-1834), provinciaal bestuurder en onderwijshervormer. Het college van wethouders en burgemeester heeft besloten om het voorstel van de commissie cultuurhistorische waardevolle graven hierover over te nemen en deze graven als waardevol aan te merken. Dit heeft de gemeente bekendgemaakt. Daarnaast ziet het college net als de commissie de monumentale waarde van vier objecten en zal deze voordragen als gemeentemonument. Het gaat om de begraafplaats Buitengasthuis, het oude deel van de begraafplaats Bergklooster, het grafmonument van W.J.Schuttevaer op de begraafplaats aan de Meppelerstraatweg en de zerk van Jan Mulert op de begraafplaats Bergklooster.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage