Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 40
1 oktober t/m 7 oktober 2007

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

De Sentor. 6 oktober 2007. Drie 'gekke' plekken nabij Hardenberg.
Het kloostergraf bij Sibculo, Het Jodenbergje bij Hardenberg en het kerkhof van de voormalige bedelaarskolonie Ommerschans. Hoe boeiend en curieus de provincie is, wordt aangetoond in 'Gekke Plekken in Overijssel'. Drie van die plekken liggen nabij de gemeente Hardenberg..... De begraafplaats van de voormalige bedelaarskolonie in Ommerschans werd in 1821 in gebruik genomen. In 1820 was er door de Maatschappij van Weldadigheid, die verpauperde stedelingen probeerde een nieuw bestaan te geven, ook een 'onvrije' kolonie in het leven geroepen. Hier werden personen van 'minder zedelijk en goed gedrag' opgenomen: bedelaars, vagebonden, mensen die niet in staat waren een zelfstandig bestaan te leiden, vondelingen en weeskinderen. Op een bepaald moment waren er meer dan tweeduizend bedelaars ondergebracht en zij moesten hard werken op de in totaal 21 ontginningsboerderijen in de omgeving. Nadat in 1821 de eerste bedelaars in de kolonie stierven, werd de begraafplaats op de oude verdedigingswal van de zuidelijke omgrachting van de schans ingericht. Het voorste gedeelte van de begraafplaats diende als laatste rustplaats voor overleden gestichtsbeambten. Een aantal van deze graven is bewaard gebleven. Hier ligt ook Zientje Hoogenberg begraven. Zij was de dertien jaar oude dochter van een pachter van een van de hoeven die bij de kolonie hoorde. Op 15 oktober 1889 werd zij door een van de bedelaars aangerand en met een mes om het leven gebracht. In een ruim gedeelte daarachter werden de bedelaars begraven, in totaal 5448 mannen, vrouwen en kinderen.

Tubantia. 6 oktober 2007. Graf- schender moet dokken
Gemeente Berkelland dient schadeclaim in van 10.000 euro. De vandalen die in januari een groot aantal grafstenen op de begraafplaats Rozenkamp in Neede vernielden, kunnen van de gemeente Berkelland een schadeclaim verwachten van 10.000 euro. Berkelland laat de schade aan de grafstenen herstellen door een steenhouwer. "En we verhalen de kosten daarvan op de daders", aldus burgemeester H. Bloemen. De vernielingen op de oude begraafplaats zorgden eerder dit jaar voor grote commotie in Neede. Meer dan twintig grafstenen waren omgegooid en een aantal is gebroken. Het vandalisme was bijzonder pijnlijk voor de nabestaanden en bovendien een slag in het gezicht van de groep vrijwilligers, die bezig is de begraafplaats op te knappen. Buurtonderzoek door de politie leidde al snel tot aanhoudingen.

De Gelderlander. 6 okotber 2007. Ruimteproblemen op begraafplaats.
Het bosgebied ten noorden van de Larikshof is de hoop van Rhenens gemeentebestuur. Het stuk is al van de gemeente, maar als het een begraafplaats wordt, moet ergens anders bos terugkomen. In de tussentijd onderhandelt de gemeente naarstig verder met de plaatselijke hervormde kerk om een ander stuk grond naast de dodenakker over te nemen tegen een redelijk bedrag. De raad vindt de zes ton die in eerste instantie was afgesproken, veel te veel. Maar Rhenen mag het risico niet lopen dat er straks niets meer is. Van de 1.600 graven op de Larikshof kunnen er nog 20 uitgegeven worden. Daarna moet inbreiding de oplossing zijn. Ruimen is geen optie, omdat afgesproken is dat dat pas na 30 jaar gebeurt en het kerkhof is pas 26 jaar geleden in gebruik genomen.....

Almere nu. 6 oktober 2007. Nacht van de Ziel
De deuren van de aula van begraafplaats Almere Haven zullen geopend worden voor de derde editie van de Nacht van de Ziel. Vanaf 22.30 uur staat de koffie klaar met heerlijke lichtpuntjes, speciaal voor deze gelegenheid gebakken. Rondom de grafkamers branden tweeduizend kaarsen om alle zielen in het licht te zetten. Natuurlijk branden de kaarsen ook voor al die overledenen die niet op deze begraafplaats begraven zijn. Er is in de aula gelegenheid om zelf iets vorm te geven om dierbare overledene(n) te gedenken. Bijvoorbeeld door zang, dans of een gedicht, iets dat bij diegene en de overledene past. Ook is er apparatuur aanwezig om meegebrachte cd/dvd/video of powerpoint-presentatie te kunnen vertonen.

Food Holland. 5 oktober 2007. Catering op uitvaart vormt een groeimarkt.
Steeds minder mensen nemen genoegen met een 'traditionele' uitvaart. Ook de wensen rond begrafenis of crematie worden persoonlijk. Belangrijk onderdeel van de plechtigheden is de catering. Een aantal kleinere cateraars is op deze ontwikkeling ingehaakt. Eén van die bedrijven is Rouwkost van kok Miguel Brugman. Hij is met zijn bedrijf begonnen nadat hij de catering had verzorgd bij het overlijden van een moeder van een vriendin. Rouwkost biedt allerlei mogelijkheden, na of vóór overlijden. Als mensen voelen dat hun einde nadert, willen ze soms nog één keer met hun dierbaren eten, verduidelijkt Brugman zijn dienst met de naam 'laatste avondmaal'.

Trouw 5 oktober 2007. Rituelen om los te laten.
Berber Bijma: Na een begrafenis of crematie is de pijn van het verlies niet in één keer over. Rituelen helpen om een overledene geleidelijk los te laten. De laatste jaren ontstaan steeds meer van die herdenkings-rituelen buiten de kerk om. Voor rooms-katholieken is Allerzielen vanouds de dag bij uitstek om de overledenen te herdenken. Draaide het vroeger vooral om het zielenheil van de overledene, vandaag de dag zijn eerbetoon, herinnering en rouwverwerking belangrijker. Het herdenken van overledenen had bij protestanten lange tijd een minder prominente plaats dan bij katholieken. Lang was het gewoonte om in de dienst van oudejaarsavond de namen op te lezen van gemeenteleden die waren overleden. Maar de laatste jaren worden in steeds meer protestantse kerken de overledenen herdacht op de ’Eeuwigheidszondag’, die vrijwel altijd in de tweede helft van november valt. Mensen die niet of niet meer naar de kerk gaan hebben weinig boodschap aan deze kerkelijke hoogtijdagen. Maar hun behoefte om te herdenken is er niet minder om.......

Turkse begraafplaats in Isabay (Turkije) Leeuwarder Nieuwsblad. 4 oktober 2007. Suikerfeest en begraafplaats
Corry Nicolay: Dit jaar gaan meerdere Friese Moslims aan het eind van de Ramadan naar hun familie in Turkije, hun land van afkomst. Ze vieren daar op 12 oktober het verbreken van de vastenmaand Ramadan, bezoeken de graven van hun naasten en delen samen het Suikerfeest.....Twee keer per jaar gaan Moslims naar de begraafplaats, op de laatste vastendag van de maand Ramadan en 70 dagen later bij het Offerfeest....Langs het pad staan veel mensen snoepjes uit te delen en voor de kinderen zijn er ballonnen. Ik kijk best verbaasd. Dit had ik niet verwacht. Als antwoord op mijn vragende ogen leggen Nazmiye en haar oom mij uit: „Alles wat hier wordt gedeeld geeft glans aan haar en hem die nu bij Allah (God) is. Wij geloven dat zij ons zien." Daarna bezoeken we, net als gisteren, de nabestaanden van de overledenen. Herinneringen aan haar en hem worden gedeeld. Daarna wordt de schaal met zoete lekkernijen van het Suikerfeest in ons midden gezet en we wensen elkaar het zoete en goede in het leven toe.

Meerdere kranten. 3 oktober 2007. 'Arts voor rechter bij weigering euthanasie'
ANP: Artsen die een euthanasieverzoek van een patiënt zonder motivering afwijzen, moeten zich voor de tuchtrechter verantwoorden. Hiervoor heeft euthanasiedeskundige Hans van Dam gisteren gepleit tijdens een congres in Amersfoort over vijf jaar euthanasiewet. Uit cijfers blijkt dat tweederde van de verzoeken van patiënten voor euthanasie niet leiden tot euthanasie. Volgens Van Dam, die een gezaghebbend boek schreef over de dagelijkse praktijk van euthanasie, geven dokters vaak geen reden waarom ze het verzoek afwijzen....Artsen weigeren vaak een verzoek uit hun eigen geloofsovertuiging, stelt Van Dam. Daarbij komt het volgens hem ook voor 'dat ze er gewoon geen zin in hebben'. Hij vindt dat de macht van de arts moet worden ingeperkt.....Huisarts Gerrit Kimsma, als gespecialiseerd arts vaak betrokken bij euthanasiegevallen, zei dat hooguit een enkele arts geen uitleg geeft bij weigering van een euthanasieverzoek. Ook hij vindt dat die artsen voor de tuchtrecher moeten komen.

Leeuwarder Courant. 2 oktober 2007. Nieuwe plaats in Niawier voor oude priorzerk
De vier eeuwen oude grafzerk van Johannes Kuyck,de voorlaatste prior van het voormalige Cisterciënzer klooster Sion in Niawier, is herplaatst op de begraafplaats bij de hervormde kerk in die plaats. De steen van 2 meter bij 1,20 meter werd ooit verkocht aan Johannes Roellofs en dekte vele jaren het familiegraf van de familie Roellofs af. Rond 1700 werd hij door de kerkvoogden in de ia 1683 gebouwde kerk geplaatst Toen de elders wonende familie hiervan hoorde, voerden zij jarenlang een proces hierover. Zij wonnen: de steen ging weer naar buiten, met een gedicht erop over het onrecht van de verplaatsing. De zerk is nu gerestaureerd, waardoor de oude tekst weer goed leesbaar is.

Gooi en Eeemlander. 2 oktober 2007. Joodse gemeente in de knel.
De Joodse gemeente in Hilversum zit in de knel. Er is geen geld voor de noodzakelijke opknapbeurt van de begraafplaats aan de Vreelandseweg. Dit geldgebrek zou mede te wijten zijn aan de gemeente Hilversum, die afspraken uit het verleden niet nakomt en de begraafplaats op de plaatselijke monumentenlijst wil zetten. PvdA-fractievoorzitter Hans Haselager stelt het 'conflict' woensdagavond aan de orde tijdens de raadsvergadering. De Joodse gemeente Hilversum - opgegaan in de Israëlitische gemeente te Bussum - is onlangs begonnen met de renovatie van het 'metaheerhuisje'. Voor deze klus is maar weinig geld. Daarbij komt, dat ook de begraafplaats nodig moet worden opgeknapt.
De kwestie is, dat de Joodse gemeente ervan uit is gegaan dat het terrein aan de Vreelandseweg hiervoor een belangrijke bron van inkomsten zou zijn. Deze verwachting was gebaseerd op oude afspraken met de gemeente.

Zicht op de begraafplaats in De Knipe Leeuwarder Courant. 2 oktober 2007. Slapen met het zicht op grafzerken
Wietske Koen: Als er iemand wordt begraven, komen er altijd twee achteraan, hoorde Marten van der Ploeg zijn voormalig over-buurman, ooit beheerder van de begraafplaats achter zijn huis eens zeggen. „En hy hie gelyk", weet Marten na elf jaar bijna op het kerkhof wonen aan de ds. Veenweg in De Knipe. Gemiddeld worden er jaarlijks drie doden ter aarde besteld..... Het eerste dat de Knypster keukenbouwer 's ochtends ziet, zijn grafzerken. Die vormen nu eenmaal het uitzicht vanuit zijn slaapkamer. „Guont wurde dêr miskien tryst fan, mar ik ünderfyn it net sa." Logisch, anders had hij het stulpje destijds niet gekocht met zijn toenmalige partner.De ingang van het hof is vanuit zijn werkkamer te zien. En als er plots een stoet doorheen komt, zet Marten de machines acuut uit en gaat hij even naar zijn woonkamer. „Want ik gean dan net foar 't raam stean te sjen." De radio komt dan ook zachter. „Dêr hear je rekkening mei te halden."
Dat half uurtje dat de rouwenden op het kerkhof verblijven, -„want langer is 't net", -kan hij zich best even „gedeisd halde". Bovendien kan hij dan meestal ook niet weg, zijn auto wordt dan door de begrafenisgas-ten klemgezet. Lastige situaties heeft dit overigens nog nooit opgeleverd. „Der wurdt net sa faak ien begroeven"...

Gemeente Heemskerk. 1 oktober 2007. Ruimen van 68 tweelaags grafruimten op begraafplaats Eikenhof.
In de week van 8 oktober gaat een externe firma, in opdracht van de gemeente Heemskerk, 68 tweelaags graven van de grafheuvels R, U en V ruimen op begraafplaats Eikenhof in Heemskerk. Het betreft huurgraven waarvan de gebruiksrechten weer aan de gemeente zijn vervallen. Na de ruiming worden de stoffelijke resten herbegraven in het verzamelgraf op de begraafplaats.....

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage