Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 9
26 februari t/m 5 maart 2007

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

vakblad Uitvaartwezen Het Uitvaartwezen, vakblad voor uitvaartprofessionals, nr.1. maart 2007.
In het tijdschrift o.a. de rubrieken: Varia, Portret, NUVU-nieuws, Verenigingsnieuws, Agenda en een aantal artikelen waaronder:
In de rij voor het keurmerk?
Sinds 1 januari jl. is het keurmerk voor de uitvaartverzorging een feit. Maar hoe is het gesteld met de animo onder de bedrijven die uitvaartverzorging als hoofdactiviteit hebben? Staan ze in de rij om het keurmerk in de wacht te slepen of kijkt men liever de kat uit de boom? "Wij wilden er snel bij zijn, omdat we veel waarde hechten aan kwaliteitsborging en het goed beschrijven en uitvoeren van onze processen."
Kloof tussen wens en uitvoering
Vorig jaar liet Centraal Beheer Achmea onderzoek doen naar wensen omtrent de begrafenis of crematie. Daaruit kwam naar voren dat bijna de helft van de Nederlanders een feest zou willen bij de eigen uitvaart. Maar is dat wel zo? Een steekproef onder uitvaartondernemers leert dat de meesten zich in ieder geval niet in het beeld herkennen.

ledenblad Terebinth maart 2007 Ledenblad Terebinth. Nummer 1. maart 2007.
Verenigingsnieuws, Agenda en een aantal artikelen waaronder:
Grafcultuur in Groninger land
Archeologen doen onderzoek naar oudheden in de grond. Tijdens het tweejaarlijks congres vertelden Rindert Brouwer en Jeannette Goudsmit wat er op betrekkelijk jonge kerkhoven en begraafplaatsen boven de grond aan grafgiften is te vinden.
Behoud of vernieuwing
Elke begraafplaats heeft wel iets waardevols. Bouke Jagt beschrijft de lotgevallen van het gedenkteken voor Jacob van Lennep op de begraafplaats Fangmanweg te Oosterbeek.

Lijknehuiske Oude Stadsbegraafplaats Leeuwarden Leeuwarder Courant. 3 maart 2007. Plan voor behoud van lijkenhuisje Rengerspark.
Er komt een reddingsplan voor het in deplorabele staat verkerend lijkenhuisje op de oude stadsbegraafplaats in het Rengerspark in Leeuwarden. Over een paar weken legt wethouder Marco Florijn de gemeenteraad een aantal mogelijkheden voor.
Een daarvan is het opknappen van het lijkenhuisje. Conservatie van het verpauperde gebouwtje is een andere. Florijn verkiest dit door leerlingen van het Friesland College te laten doen, bij wijze van werkproject. „Dat drukt de kosten."....In 2002 waren er vergevorderde plannen om die te restaureren. Er was toen ook ruim € 240.000 subsidie van de Rijksdienst voor de Monumenten beschikbaar, maar de gemeente kon toen niet de rest van het nodige geldbedrag (zo'n € 200.000) bijeen krijgen. „Er is toen besloten geen geld beschikbaar te stellen", aldus Florijn....

De Stentor. 2 maart 2007. Het is 'passen en meten'
Tijdens een onlangs gehouden vergadering over plaatsgebrek op de begraafplaats van Windesheim ging er bij nabestaande Gerrit Harwig een lampje branden.
De beheerder van de begraafplaats legde uit dat graven tegenwoordig veel groter dan vroeger moeten zijn. Vroeger was 1,85 bij 0,85 genoeg, nu is 2,30 bij 1,10 nodig. Maar doordat er soms nog overledenen bijgezet worden in het familiegraf, komt het geregeld voor dat de naastgelegen graven 'geroerd' worden. Zo worden de aanpalende grafstenen geregeld gelicht om manoeuvreerruimte te creëren. "Het is allemaal passen en meten", aldus de beheerder. "Dat verklaart veel", meent Harwig.

Twentsche Courant Tubantia. 28 februari 2007. Onthulling ‘Vlinderzuil’ ter nagedachtenis aan alle gestorven kinderen
Zondagmorgen zal na een speciale viering in het kerkgebouw van de H. Anthonius Abt aan het Oosteinde, die om 9.30 uur wordt gehouden, een herinneringszuil op het kerkhof worden onthuld op de begraafplaats achter de kerk.
Ook zal op de begraafplaats een klein ‘Vlinderzuiltje’ ingezegend worden. Dat gebeurt door pastor Munsterhuis. Met die plechtigheid en de onthulling van de herinneringszuil worden alle ongedoopte kinderen herdacht die hier in de loop der jaren hun laatste rustplaats vonden. De afgelopen twee jaar is er door een groep van vrijwilligers in samenwerking met de vice-voorzitter H. Lohuis van de parochie hard gewerkt om de begraafplaats op te knappen. Er zijn daarbij diverse graven geruimd. De familie had de mogelijkheid om de graven, waarvan de termijn van was verlopen, te verlengen.
De familieleden die de termijn niet meer wilden verlengen, hebben daarmee toestemmming gegeven om die graven te ruimen. En dat is dit voorjaar gebeurd.

BN/De Stem. 28 februari. Uitvaartdienst ook in openlucht
Marc Molenaars:
Om in te spelen op de voortdurend veranderende wensen bij begraven of cremeren heeft de Stichting Crematorium Bergen op Zoom haar terrein aan de Mastendreef uitgebreid met een buitenaula.
Vanaf mei kunnen daar herdenkingsdiensten worden gehouden in de openlucht. Tot nu toe worden die uitvaartdiensten uitsluitend (een eucharistieviering wordt door bisdom Breda niet toegestaan) gehouden in de aula van het crematorium. "Maar we kregen steeds vaker de vraag, zeker in de zomermaanden, of een dergelijke dienst ook niet buiten kon plaatsvinden. Dichter bij de natuur. Daar hebben we op ingespeeld", zegt Ad Petermeijer, voorzitter van de Stichting Crematorium Bergen op Zoom. Op het terrein aan de Mastendreef is een cirkelvormige buitenaula aange-legd, compleet met zitbanken, een spreekgestoelte en een geluidsinstallatie. "Ook zijn er zitkussens en paraplu's voorhanden, mocht het weer tegenvallen. Bij echt slecht weer is er altijd nog de mogelijkheid om uit te wijken naar binnen."


De Stentor. 28 februari 2007. Symposium Kind en rouw: 'Morgen spelen we verder'
Hoe kunnen kinderen, klasgenoten, leerkrachten en hulpverleners beter omgaan met verdriet en rouwverwerking als een kind overlijdt?
Dat is het thema van een symposium dat woensdag 14 maart gehouden worden in Yarden Centrum voor Uitvaartzorg, in Diepenveen aan de Raalterweg 29, 19.30uur, entree gratis. Het symposium Morgen spelen we verder, begint met gastspreker Nel Korstandjedie een methode heeft ontwikkeld:Hoe moet ik nu de klas/groep in? Zij geeft adviezen hoe leerkrachten zich kunnen voorbereiden op de emoties in de school rond een overlijden. Er is ook een crisisprotocol ontwikkeld. Meer informatie: Jan Plasman, Yarden-vrijwilliger in Brummen: 0575-562490

De Gelderlander. 27 februari 2007. Nieuwe graven Beusichem op plek van oude
Angela Jans: De begraafplaats in Beusichem is bijna vol. Als het zo door gaat kan er binnen enkele jaren niemand meer bij. Om dat te voorkomen, en om de zaak op orde te brengen, is de gemeente Buren begonnen met ‘actualisering van de begraafplaatsen’.
Na Beusichem volgen alle andere elf begraafplaatsen binnen de gemeentegrenzen. In gewone mensentaal komt dat er op neer dat oude graven, die geen bijzondere cultuurhistorische waarde hebben en waarvan geen rechthebbenden bekend zijn, worden geruimd.
Rechthebben van Beusichemse graven die bij de gemeente bekend zijn hebben een brief gehad. Dat zorgde voor een aantal telefoontjes van verontruste mensen. Maar uiteindelijk valt de commotie volgens een woordvoerder van de gemeente wel mee.

Provinciale Zeeuwse Courant. 26 februari 2007. Veel spijt dat ik niet vaker ben geweest
Maurits Sep: Ruim twintig jaar geleden overleed Ko Kaljouw bij een brand in het Witte Huis in Vlissingen. Het leven van broer Jan ging verder. Nu Jan sinds kort weer in Oost-Souburg woont, wil hij goedmaken wat hij zo lang niet had gedaan: het graf van Ko bezoeken. Maar dat is er niet meer, het is geruimd. Verdwenen bij de herinrichting van de begraafplaats, die eind vorig jaar is begonnen. Net als veel andere nabestaanden schrok Jan enorm. En met ruim zestig nabestaanden - maar zonder vertegenwoordigers van het gemeentebestuur - liep Jan Kaljouw zaterdag mee in een stille tocht van het Oranjeplein naar de begraafplaats om, zoals het lint op de krans vertelt die er is gelegd, 'een laatste groet' te brengen aan de overledenen. Onder het klokgelui van de kerk op het Oranjeplein, vertrekt de stoet om stipt één uur. Motoragenten rijden vooruit om kruispunten af te zetten, agenten lopen achteraan om verkeer op afstand te houden. Vlakbij de begraafplaats neemt de kerk van de Molukse gemeenschap het klokgelui over. Er liggen immers ook veel Molukkers begraven en ook van hen zijn zerken en stenen verdwenen.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage