Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 1
31 december 2007 t/m 6 januari 2008

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

De Stentor. 5 janauri 2008. Begraafplaats in Rouveen op de schop
Gerard Berendsen: De gemeenteraadsfracties van Staphorst beslissen volgende week dinsdag over het voorstel van burgemeester en wethouders om een krediet van bijna 53.000 euro beschikbaar te stellen voor het uitvoeren van onderhoud aan begraaf-plaatsen in Rouveen en IJhorst, kerktorens in Staphorst en Rouveen en vervanging van het dak van de materialenberging bij de combischool in Staphorst. Een opknapbeurt voor de begraafplaats bij de Nederlands hervormde kerk in Rouveen staat al langer op het programma. De muur en de haag rondom de begraafplaats aan de Oude Rijksweg verkeren in slechte toestand. "De muur vertoont scheuren, heeft uitgesleten voegwerk en is dringend aan schoonmaken toe. De bestaande coniferenhaag is uit elkaar gezakt. Enkele grafzerken zijn nagenoeg in de haag verdwenen", schetsen B en W het probleem

Volkskrant. 5 janauri 2008. Lodiers volgt nog eenmaal stervenden
Het wordt de laatste keer van presentator Patrick Lodiers. Zondag begint een nieuwe reeks van de serie Overmijn lijk, het BNN-programma waarin vijf jongeren worden gevolgd met een ongeneeslijke ziekte, en Lodiers wil hierna niet meer.
Over mijn lijk volgt het leven van Gwendo (26), Karina (22), Patrick (33), Emmy (33) en Margreet (34). Ze hebben allemaal kanker, en allemaal zijn ze 'opgegeven'..... Het programma volgt hen terwijl ze chemokuren krijgen, pruiken uitzoeken of als kunstwerk hun eigen grafkist beschilderen. Naar moslimjongeren zocht BNN vergeefs. 'Er wordt in die cultuur niet over de dood gesproken', zegt Witte.' Van de huidige vijf jongéreft is er inmiddels één overleden.....
Jongeren doen vaak mee om iets achter te laten, zegt Witte'. 'Er 'zit een vrouw bij met een zoontje van 4. Zij wil dat hij zich haar door die serie straks goed kan herinneren. Maar er zijn ook jongeren die het voor de afleiding doen. Die vinden het gewoon leuk als we langskomen.... zondag; Nederland 3, 21.40 uur.

BN De Stem. 5 januari 2008. Sluis ruimt aantal graven.
Frank van Cooten: Op de gemeentelijke begraaf-plaats in Oostburg begint eind januari de ruiming van een aantal graven. Aan deze ruiming is een voorbereidingstijd van bijna drie jaar vooraf gegaan. De gemeente Sluis beseft immers de gevoeligheid van een dergelijke operatie. 'Uit eerbied voor de overledenen en de nabestaanden gaat de gemeente hier zeer zorgvuldig mee om.'
Rechthebbenden of nabestaanden kunnen tot de vierde week van deze maand contact opnemen met de beheerder van de begraafplaats in Oostburg om de grafbedekkingen en/of gedenktekens (op eigen kosten) na afspraak te verwijderen. Niet verwijderde grafbedekkingen en/of gedenktekens worden na de vierde week van deze maand door de gemeente vernietigd.
Ruiming van graven gebeurt alleen als dit noodzakelijk is in verband met de beschikbare grafruimte op de gemeentelijke begraafplaats. Ook moet de wettelijke grafrust volgens de Wet op de Lijkbezorging tien jaar zijn verstreken.

De Volkrant. 4 januari 2008. Schoonkinderen na scheiding niet langer autoomatisch laten delen in erfenis. Wetsvoorstel ligt al twee jaar, op de plank.
Douwe Douwes: Veertien hoogleraren notarieel recht luiden de noodklok over een grote' aanpassing van het huwelijksvermogens-reclïty die al ruim twee jaar op behandeling in de Tweede Kamer ligt te wachten. Zij vinden dat de Kamer haast moet maken met het voorstel, dat moet régelen dat schoonkinderen niét langer automatisch delen in de erfenis van hun schoonouders. Bij scheiding moet de erfenis in beginsel alleen nog gaan naar de eigen kinderen.....De meeste mensen nemen bepalingen in hun testament op, die moeten voorkomen dat hun schoonkinderen bij scheiding aanspraak op de erfenis maken. Het wetsvoorstel moet die praktijk in de wet verankeren, zegt Stollen-Werck, In Nederland worden ruim 300 duizend testamenten per jaar opgemaakt. Een belangrijke reden is dat ouders hun schoonkinderen van de erfenis willen uitsluiten.

De Telegraaf 4 januari 2008. 'Geen deeltijd dominees'
De Protestantse Kerk in Nederland moet alleen fulltime predikanten aanstellen. Dominee ben je niet gedeeltelijk, laat staan in deeltijd. Dat schrijft Mirjam van Nie, „dominee met huid en haar, maar wel in deeltijd” in Eindhoven, in het kerkelijk blad Woord & Dienst. Door de verslechterende financiële positie van de plaatselijke kerken worden er in de Protestantse Kerk steeds meer predikanten in deeltijd aangesteld. Er is gewoon niet genoeg geld om een fulltimer te betalen. Ondanks goede afspraken met de kerkenraad blijkt het volgens Van Nie echter niet goed mogelijk de functie in deeltijd te vervullen. De aard van het werk van een predikant brengt met zich mee dat niet alles strak te plannen is. Zo kun je een uitvaart niet maanden tevoren voorzien. Als een predikant in deeltijd iemand in het stervensproces heeft begeleid, kan hij of zij moeilijk de uitvaart niet doen, omdat die toevallig op de vrije dag valt.......

De Stad Amersfoort. 4 januari 2008. Humanitas Eemland zoekt vrijwilligers
Humanitas Eemland zoekt vrijwilligers Steun bij Rouw Individueel Huisbezoek. Het doel van de bezoeken is mensen, die een verlies hebben geleden, de gelegenheid te geven over dit verlies te praten en een handreiking te bieden bij het vinden van een nieuw evenwicht.
De vrijwilliger gaat, na een gedegen training, mensen steunen in hun rouwproces door ze thuis te bezoeken, een luisterend oor, troost en begrip te bieden. De vrijwilliger heeft een groot empatisch vermogen en respect voor ieders persoonlijk beleven.
Ook zij die hun eigen verlieservaring een plaats hebben kunnen geven en hun ervaringen willen delen door anderen te steunen, zijn van harte welkom om te reageren. Na de training wordt men door een coördinator begeleid.... Voor meer informatie kunnen belangstellenden bellen naar de afdeling Eemland van Humanitas. Telefoon 033-47 90 840 / 06 25 5 88 37. Indien er niemand aanwezig is, kan de beller zijn of haar boodschap inspreken op het antwoordapparaat of een e-mail sturen aan: eemland@humanitasmail.nl.

 

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage