Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 12
17 maart t/m 23 maart 2008

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Seeker De Ecopod De Volkskrant. 22 maart 2008. Wie groen leeft, zal duurzaam heengaan
Jasper Karman: Een duurzaam leven hoeft niet te eindigen bij de dood: de begrafenis of crematie kan nu ook natuurvriendelijk. Maar de interesse voor biologisch afbreekbare lijkkisten valt nog een beetje tegen. Duurzaam leven is hot: steeds meer mensen kiezen voor duurzame producten, kopen biologisch voedsel en vliegen klimaatneutraal. Dan is het natuurlijk doodzonde dat, als er onvermijdelijk een einde komt aan dat duurzame leven, het heengaan juist allesbehalve milieuvriendelijk is.
Sterven is niet goed voor het milieu. Voor de lijkkist moet een boom worden gekapt, de plankjes worden aan elkaar geplakt met een lijm die bepaald niet milieuvriendelijk is en de honderden kilometers die de rouwstoet aflegt, leveren een flinke C02-uitstoot op.
Voor mensen die tijdens hun leven veel waarde hebben gehecht aan het milieu, zijn er nu echter manieren om ook duurzaam heen te gaan. De groene trend is nu ook doorgedrongen in de kringen van de begrafenisondernemers.
'Ons meest bijzondere product een sarcofaag gemaakt van oude kranten. is de Ecopod', zegt directeur Patríele Knoben van Seker Uitvaart Solutions uit Maasbracht. 'Het is een milieuvriendelijke sarcofaag gemaakt van oude kranten, plantaardige lak en lijm, en honderd procent biologisch afbreekbaar.' De Ecopod ziet er stijlvol uit, maar is niet goedkoop. De sarcofaag kost ongeveer 1.400 euro, maar is dan wel leverbaar in de kleuren iridian red, indigo blue, forest green, wit en bladgoud......

Barneveldse krant. 22 maart 2008. Verwaarlozing dreigt voor oude familiegraven in Voorthuizen
Verwaarlozing dreigt voor een aantal oude familiegraven op begraafplaats Diepenbosch in Voorthuizen. Stenen staan scheef en graven zakken weg. Tijd voor actie, vindt de gemeente Barneveld, die de eigenaren de komende tijd gaat benaderen voor financiële steun. Voorthuizenaar Gerard Overeem, beeldhouwer in dienst van Monumentenzorg, heeft uitgezocht wat er zoal moet gebeuren.
,,Kijk, deze steen moet nodig recht worden gezet.'' Gerard Overeem (63) buigt zich over één van de 155 familiegraven op 'De Kroon', zoals het oude gedeelte van begraafplaats Diepenbosch officieel heet. Dit is de plek waar in de 19e en 20e eeuw de 'belangrijke' inwoners van Voorthuizen en Terschuur werden begraven, zoals bijvoorbeeld de familie Wilbrink uit Voorthuizen of de families Van de Bleek en Van den Born van de meelfabriek in Terschuur. De graven van het 'gewone' volk lagen rondom deze familiegraven, maar hebben plaatsgemaakt voor gras.

BN De Stem 22 maart 2008. Gebruiksaanwijzing bij de dood
Gerda Douma: Voor wie iemand verliest aan de dood en geen idee heeft hoe om te gaan met alles wat er vervolgens gebeurt, kan Handboek voor de dood een handige gids zijn.Tussen doodgaan en de begrafenis of crematie zitten hooguit vijf dagen. Naast verdriet, komen daarin veel andere zaken op de nabestaanden af. Zodra de uitvaartondernemer binnenstapt, zijn er talloze vragen die beantwoord moeten worden. Dan en nog lang daarna. Handboek voor de dood van Bram Hulzebos en Anja Krabben biedt daarbij uitkomst. Op treffende, nuchtere toon geven de auteurs informatie over bijna alles wat rond de dood te weten valt. Iedereen die wel eens van dichtbij met de dood te maken had, zal veel in het boek herkennen. Ook de humor. Hier en daar schetsen de auteurs zulke hilarische voorbeelden, dat nare gedachten, die onvermijdelijk aan dit onderwerp kleven, even weggelachen kunnen worden.

AD. 21 maart 2008. Paaswandeling op begraafplaats
Ruud F. Witte: Naar een eeuwenoude traditie van elders, is op de vroege paasochtend, morgen, een wandeling over begraafplaats IJsselhof. Het is een privé-initiatief van enkele Gouwenaars, met medewerking van Yarden, de beheerder van de algemene begraafplaats. Th. Overbeeke, een van de initiatiefnemers: ,,Al eeuwenlang hebben de Hernhutters, een oude christelijke gemeenschap, op paasochtend zon wandeling. Dat was voor ons de aanleiding daarop aan te sluiten. Veel mensen, zegt hij, lopen met hun ziel onder de arm op een begraafplaats rond. ,,Ze hebben iemand begraven, maar blijven zitten met het verdriet. Wie een geloof heeft, zoals wij het christelijke geloof, die hebben iets om bij stil te staan. Met een gezamenlijke wandeling, hopen de initiatiefnemers ook anderen iets te bieden. ,,,,Het duurt een uurtje, daarna kan iedereen zijn eigen dingetje gaan doen, naar de kerk, naar huis, of wat dan ook. Ik denk dat mensen er in ieder geval iets vrolijker van worden. Het is het gevoel van delen. Je loopt met een aantal mensen over de begraafplaats, er is menselijk contact. Het is, benadrukt Overbeeke, geen kerkelijke activiteit. Tijdens de wandeling zijn er twee meditatieve pauzes: er wordt een gedicht voorgedragen en er is muziek. Na afloop is er koffie en thee. Bij regen wordt het programma aangepast. Deelnemers kunnen een roos krijgen om op een graf te leggen.....

De Pers. 21 maart 2008. Goed eten in moeilijke tijden
Famke en Floor van Praag: Het slappe plakje cake bij de begrafenis wordt meer en meer vervangen voor culinaire hoogstandjes. Er is weer eten na de dood! Vorig jaar begon kok Miguel Brugman officieel met Rouwkost, een rouw-cateringbedrijf ‘voor goed eten in moeilijke tijden’. Brugman zag een duidelijke trend in het uitvaartwezen: ‘Mensen hebben steeds specifiekere eisen en willen een persoonlijk stempel op de uitvaart drukken. Dat kan zijn met een kist of vervoersmiddel, maar ook met een maaltijd. Soms is het de wens van de overledene, soms van de familie. Een uitvaart hoeft niet altijd een treurige bedoening te zijn; er mag ook wat gevierd worden.’ Culinair uitpakken na een begrafenis is niets nieuws, weet funerair historicus Henk Kok. Het werd al gedaan in de vroege oudheid. Kok: ‘Er werd altijd uitgebreid gegeten. Aan het afsluiten van een bepaalde periode waren allerlei ceremonies verbonden. Het idee achter zo’n gezamenlijke maaltijd was dat de rouwenden uit hun isolement komen en weer opgenomen worden in de gemeenschap...... Het is volgens Kok ook niet vreemd dat je als gast op een begrafenis een maaltijd kreeg. ‘Vroeger, toen er nog geen auto’s waren, was je voor een begrafenis minstens de hele dag kwijt.

AD. 20 maart 2008. Verstrooipad op oude begraafplaats
Ruud F. Witte: De oude begraafplaats aan de Vorstmanstraat heeft een nieuwe functie. Begraven worden kan er niet meer, maar het verstrooien van as na een crematie behoort wel tot de mogelijkheden. Er wordt een aantal keren per jaar gebruik van gemaakt. Op een tableau bij het baarhuisje, midden op de begraafplaats, kan desgewenst een bordje komen met daarop de naam, geboorte- en overlijdensdatum. De mogelijkheid tot asverstrooiing is een jaar of vijf geleden bij toeval ontstaan. Er kwam bij de algemene begraafplaats IJsselhof een verzoek binnen van familie van een overledene uit Korte Akkeren. Vanwege de nauwe banden tussen de familie en de westelijke stadswijk, werd gevraagd of de as hier uitgestrooid kon worden.

Leeuwarder Courant. 20 maart 2008. Grou krijgt urnenmuur
Op de begraafplaats in Grou komt dit jaar een urnenmuur De muur wordt gebouwd op het meest westelijke deel van de dodenakker achter het kerkelijk gebouw De Boei. Er komen veertig bakken, waarin per stuk twee urnen passen. Het project wordt waarschijnlijk uitgevoerd als leerproject van de Friese Poort

De Volkskrant. 20 maart 2008. De Jager werkt aan lagere tarieven voor erfbelasting
De belasting op erfenissen gaat omlaag. In de toekomst zullen erfgenamen maximaal de helft van wat ze ontvangen aan de schatkist hoeven af te dragen. Nu is het hoogste tarief nog 68 proocent. Dat tarief geldt voor erfgenamen uit de derde lijn - zoals neven en nichten - en voor erfenissen boven de 900 duizend euro. De maatregel is onderdeel van een grootscheepse hervorming van de successiebelasting waaraan staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën werkt. De meest betrokken ministers hebben eerder deze week ingestemd met de plannen.... D66 vraagt zich af of familiebanden nog wel voldoen als enige basis voor het erfrecht. 'Alleenstaanden, die bijvoorbeeld aan een vriend willen nalaten, worden achtergesteld.' Zij moeten altijd het hoogste tarief betalen. Volgens de democraten dringt de tijd, omdat de inkomsten uit de successieheffing door de vergrijzing in de komende jaren snel zullen stijgen.

De Stad Amersfoort. 19 maart 2008. Rooms-Katholieke begraafplaats start restauratie monumentale muur
De Rooms-Katholieke begraafplaats aan de Utrechtseweg in Amersfoort is gestart met de restauratie van de monumentale muur die de begraaf-plaats rondom markeert. ,,In samenwerking met de nieuwe buren van het project WLTVRDN (Hoogevest Bouw) en het gemeentelijk Monumentenfonds is er nu budget om de monumentale muur weer een fris aangezicht te geven", aldus Tom Paffen, de nieuwe voorzitter van de Stichting R.K. Begraafplaatsen Amersfoort. Met name op de hoek met de Kersenbaan zijn de afgelopen jaren, toen het terrein naast de begraafplaats lange tijd braak lag, scheuren ontstaan en heeft de tand des tijds zich hier en daar flink in de muur gezet. De eerste fase van restauratie zal in de komende weken gerealiseerd worden.

Meerdere kranten. 18 maart 2008. Begraafplaats Lindenheuvel krijgt nieuwe Corpus
De gemeentelijke begraafplaats Lindenheuvel krijgt op 20 maart een nieuwe corpus voor het centrale kruis. Op initiatief van de gemeenteraadsfractie GOB, die hiervoor een amendement had ingediend, heeft de gemeenteraad in haar vergadering van november 2007 besloten om het geld beschikbaar te stellen voor een nieuwe corpus. Het corpus wordt om 14.00 ingezegend door Pastoor Quaedvlieg van de parochie OL Vrouw van Altijddurende Bijstand.

AD. 17 maart 2008. Zeist kan bomen niet compenseren: projecten liggen stil
Ivar Penris: Twee bouwprojecten in Zeist dreigen fikse vertraging op te lopen omdat de gemeente niet in staat is een plek te vinden voor nieuwe bomen, die de omgekapte exemplaren op de plekken van die projecten moeten compenseren. Zeist wil een bredere Krakelingweg aanleggen en de begraafplaats aan de Woudenbergseweg uitbreiden. Daarvoor moet een aantal bomen sneuvelen. Omdat een groot deel van het grondgebied van Zeist deel uit maakt van de ecologische hoofdstructuur, dat herstel en behoud van natuur en bos vereist, moeten er in de nabije omgeving nieuwe bomen aangeplant worden. Op minder gevoelige plekken mag het weghalen van natuur gecompenseerd worden door ervoor te betalen, maar in deze gevallen dus niet. Omdat Zeist niet in staat is plaats voor de aanplant van bomen te vinden in de buurt van de Krakelingweg en bij de begraafplaats, liggen planologische procedures zoals het aanvragen van de noodzakelijke vergunningen, voorlopig stil.....

Nieuwsblad van het Noorden. 17 maart 2008. Hoogeveen blijft in voor crematorium
B en W van Hoogeveen staan nog steeds achter de bouw van een crematorium op de nieuwe begraafplaats Zevenbergen bij Fluitenberg. Dat heeft wethouder Betty Poutsma (ChristenUnie) de gemeenteraad laten weten.Plannen voor een verbrandingsoven voor stoffelijke overschotten zijn er al langer. Door een fout in het bestemmingsplan is de bouw tot nu toe niet mogelijk. Het park omsluit de woning van een bejaarde bewoonster die in haar woongenot wordt beknot; deze omissie wordt gerepareerd. Uitvaartbedrijven Yarden en DELU juichen de plannen voor een crematorium toe. Beide partijen willen samen een nieuw uitvaartcentrum met crematorium in Fluitenberg beheren. De bouwkosten schat algemeen directeur Bert Noordzij van DELU tussen 3,5 en 4,5 miljoen euro. Yarden en DELU willen op Zevenbergen een multifunctioneel gebouw met een aula en een koffiekamer. Onzekere factor is het aantal graven dat Hoogeveen in de toekomst gaat ruimen aan de Zuiderweg.........

Verschillende kranten. 17 maart 2008. Arnhemmer gepakt voor graf roof Renkum
(ANP) - De politie heeft vanmorgen een 36-jarige Arnhemmer aangehouden op verdenking van de geruchtmakende grafroof in Renkum in augustus vorig jaar. Toen ontdekte de weduwe van goudsmid Dorus Gerrits dat het graf van haar man was geopend. Uit het graf waren enkele gouden sieraden gestolen. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage