Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 25
16 juni t/m 22 juni 2008

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Vakbld uitvaart juni 2008 Uitvaart, onafhankelijk vakblad voor de uitvaartbranche, juni 2008. (Thema: Kinderen)
In het blad de vaste rubrieken, waaronder: Nieuws: Nieuw crematorium Sneek, Groene uitvaartkist, · Lotgenotenkaart. Buitenlands nieuws: Uitvaartkist als bar. Universitaire uitvaartopleiding. Stonehenge was vorstelijk graf.  Vers van de pers. Columns: Frank Mutter: Voor de eeuwigheid. Henk Kok: Bermmonumenten. En een aantal artikelen waaronder:
Rouwzorg in het ziekenfonds
Rouw is geen ziekte, maar als je niet de juiste ondersteuning krijgt, kun je er wel goed ziek van worden. De LSR vindt dat rouwzorg vergoed moet worden door de zorgverzekeraar.
Troost-eten
Samen eten schept een sfeer die de spanning doorbreekt. Zorgvlied wil dit sociale ritueel terugbrengen in uitvaartceremonies.

De Stentor. 21 juni 2008. Begraafplaats Emst moet groter
Naar verwachting is er over vier of vijf jaar geen plek meer op de begraafplaats aan de Kerkhofweg in Emst. De gemeente Epe is in gesprek met de kerk om een stuk grond aan te kopen. "Op het beoogde stuk grond zouden ongeveer negenhonderd graven passen. Als je bedenkt dat we de afgelopen jaren zo'n tien tot vijftien graven per jaar nodig hadden, dan zouden we de komende jaren met dit stuk grond voort kunnen", aldus woordvoerder Annemarie van der Lee van de gemeente Epe.........

Tubantia. 21 juni 2008. Muur rond begraaf-plaats wacht restauratie
De muur rond de oude joodse begraafplaats aan de Spoorstraat in Winterswijk is ernstig aan het verweren. Een restauratie is dringend noodzakelijk. De joodse gemeente van Winterswijk heeft de adviescommissie Cultuurhistorie om hulp gevraagd. Die hulp is gistermorgen meteen door voorzitter Stigter, ook betrokken bij het Gemeenschapsfonds Winterswijk, toegezegd. "Het Gemeenschapsfonds Winterswijk kan zowel voor geld als menskracht zorgen. Het fonds heeft expertise als het gaat om geld bij allerlei andere fondsen bij elkaar te sprokkelen." ......

AD. 19 juni 2008. Biltse begraafplaatsen binnen vijf jaar vol
Jolanda Brokking: De twee algemene begraaf-plaatsen in De Bilt raken vol. Binnen vijf jaar is er bij de gemeentelijke begraafplaatsen Brandenburg en Westbroek geen plek meer. Op de Hervormde begraafplaats in Groenekan en de twee Katholieke begraafplaatsen in De Bilt en Bilthoven speelt hetzelfde probleem over tien tot vijftien jaar. Vijf van de zeven begraafplaatsen in de gemeente hebben te maken met capaciteitsproblemen. Op de begraafplaats Westbroek is eigenlijk niet meer op passende wijze te begraven, concludeert het college van b en w. Meer rijen graven liggen tegen elkaar, terwijl de graven kleiner zijn dan de huidige standaardafmetingen.....

De Pers. 19 juni 2008. Zeven graven vernield in Rucphen
Zeven graven op een begraafplaats in Rucphen zijn vernield. Vandalen hebben twee graven kapot getrapt. Verder zijn er vijf zerken omgeduwd, waarbij er enkele licht beschadigd raakten. Dat heeft de politie in Noord-Brabant donderdag bekendgemaakt. De politie vermoedt dat de grafschennis is gepleegd tussen woensdag 12.00 uur en donderdag 08.15 uur, toen een verzorger van de begraafplaats het ontdekte.....

Verschillende kranten. 19 juni 2008. Optreden Willeke Alberti op begraafplaats afgelast
Een open dag met optredens van Willeke Alberti en andere muzikanten zondag op een begraafplaats in Amsterdam gaat niet door. Enkele nabestaanden vonden de bijeenkomst namelijk van weinig respect getuigen en hadden acties aangekondigd. Dat maakte een woordvoerster van kerkhof Vredenhof donderdag bekend. Voor de open dag waren omwonenden van de historische begraafplaats uitgenodigd. Er zouden ook rondleidingen zijn. Volgens de zegsvrouw zou de muziek heel ingetogen zijn. ,,Het was bedoeld als eerbetoon.''......

Limburg BON. 19 juni 2008. Monumenten onthuld voor overleden kinderen
In Roermond zijn woensdag twee monumenten onthuld voor overleden kinderen die nooit een officiële begrafenis hebben gehad. De monumenten staan op het Oude Kerkhof in Kapel in ’t Zand en begraafplaats ‘ Tussen de Bergen’. De monumenten zijn een initiatief van de Roermondse Vrouwenraad en het Laurentius Ziekenhuis van Roermond en worden ondersteund door de gemeente Roermond. Het monument van de Roermondse Vrouwenraad werd rond het middaguur onthuld en is bedoeld voor alle overleden kinderen door de eeuwen heen die geen officiële begrafenis hebben gekregen. ,,Het monument kan een beetje troost bieden, een plek om te rouwen, te gedenken en lang meegedragen verdriet een plek te geven. Als Roermondse Vrouwenraad willen we daarmee deze grote vergissing van de kerk recht zetten.

PZC. 19 juni 2008. Gemeente ruimt graven in Oosterland
De gemeente Schouwen-Duiveland gaat zo'n 270 graven ruimen op de begraafplaats in Oosterland. Doet ze dat niet, dan is de begraafplaats binnen vijf jaar vol. Het gaat om graven uit de periode 1950-1970. Omdat het om algemene graven gaat (de gemeente is daarvan eigenaar), zijn de nabestaanden van de overledene niet bekend. Om die op de hoogte te stellen van het naderende einde van het graf, worden op de begraafplaats bordjes geplaatst. Die blijven een jaar staan, waarna de gemeente tot de ruiming overgaat.

Zeister weekblad. 18 juni 2008. Begraven straks veel duurder
De tarieven van de begraafplaats van Zeist gaan volgend jaar met zestien procent omhoog. Dat besluit de gemeenteraad deze maand, als die akkoord gaat met de Voorjaarsnota. Reden voor de stijging is dat vanaf 2009 de onderhoudskosten van de nieuwe aula in deze tarieven zijn meegenomen. Voorheen waren de -lagere- onderhoudskosten van de oude aula opgenomen in de grafrechten, voor aankoop en verlenging van graven. De aula is naar verwachting rond 1 augustus 2008 klaar.

De Pers. 17 juni 2008. Laatste rit?
Op verschillende taxistandplaatsen in Amsterdam stond dinsdag een lange lijkwagen mét officieel taxibordje in de rij tussen de andere taxi’s.
De lijkwagen als taxi  was een stunt van Uitvaart.nl, de website van de uitvaartbranche, die meer bewustwording wil rondom ‘onze laatste rit’. Uit onderzoek blijkt dat veel Nederlanders niets hebben geregeld voor hun uitvaart. Hierdoor worden nabestaanden vaak geconfronteerd met een hoge rekening.

De Gelderlander 17 juni 2008. Wandeling langs oorlogsgraven
Een wandeling over een begraafplaats in Nijmegen met een bijzondere geschiedenis, langs graven met een uitzonderlijk verhaal. Op de Begraafplaats Daalseweg verzorgt de Stichting In Paradisum binnenkort twee van zulke rondleidingen. Dat gebeurt op zondag 29 juni. Marianne Straten licht om 13.00 uur de cultuurhistorie toe van deze begraafplaats uit 1885. Om 14.00 uur neemt Bart Janssen de deelnemers mee op een wandeling langs de graven van een aantal al of niet bekende Nijmegenaren, langs slachtoffers van het vergissingsbombardement (er liggen hier 306 slachtoffers van die dramatische gebeurtenis op 22 februari 1944) en langs enkele andere Nijmeegse oorlogsslachtoffers.

De Telegraaf 16 juni 2008. NMa: Prijsopdrijving uitvaart aanpakken
Theo Besteman: Onvoorspelbare prijsverhogingen voor klanten vereisen een ingreep in de uitvaartbranche. Daartoe zouden toezichthouders AFM, De Nederlandsche Bank en ministeries moeten samenwerken, vindt de Nederlandse Mededingings-autoriteit (NMa). Verzekeraars tonen klanten niet helder welke voorwaarden in begrafenis-polissen staan, zo blijkt uit brancheonderzoek door de NMa. Nabestaanden betalen gemiddeld € 1000 tot € 2000 extra na het overlijden van de verzekerde. De verzekeraars wijzen naar de 700 uitvaart-bedrijven: zij zouden onder wettelijk toezicht moeten komen. De uitvaartmarkt levert de vijftig gespecialiseerde verzekeraars ruim €550 miljoen aan premies op.

RTV Oost. 15 juni 2008. Kindergedenkteken op Kranenburg
Ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan is op de Zwolse begraafplaats Kranenburg een gedenkteken onthuld. De glazen plaat met daarop een gedicht staat symbool voor alle kinderen die er begraven zijn; met name die kinderen die in het verleden geen naam of gedenkteken hebben gekregen. Er zijn dit jaar tal van activiteiten rond de viering van het jubileum van een van de mooiste begraafplaatsen van Nederland…….


Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage

>