Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 35
25 augustus t/m 31 augustus 2008

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Vakblad de begraafplaats De Begraafplaats nr. 3, jaargang 10, herfst 2008, uitgave van LOB (Landelijke Organisatie Begraafplaatsen)
In het vakblad: Nieuws, Agenda , Beroemd begraven. LOB nieuws. Juridische Vraagbaak.
Daarnaast een aantal hoofdartikelen waaronder:
Zeeuwse brand
Astrid Ghering: Op kerstavond 2007 kwamen bij een brand in het woonhuis boven een Chinees restaurant in Arnemuiden vier meisjes om het leven. Een ramp waarbij diverse gemeenteambtenaren intensief betrokken waren, zoals de beheerder van de begraafplaats waar de meisjes begraven werden. Hij en de ambtenaar Openbare Veiligheid vertellen over hun ervaringen tijdens en na de ramp.

Jazz funeral New Orleans Leeuwarder Courant. 30 augustus 2008. Begrafenismuziek.
Kirsten van Santen: De zomer is voorbij. De herfst nadert alweer. Onze gedachten gaan richting de vergankelijkheid, ook die van onszelf. Dus draai e eens een plaatje, je luistert in een vlaag van concentratie eens goed naar de tekst en ineens weet je: 'Dit wil ik dat er op mijn begrafenis wordt gedraaid!' Het nummer is weemoedig, of juist heel opwekkend. De tekst bevat een wijze boodschap, biedt troost of is juist lekker ongepast, ja zelfs stout. Het is op de een of andere manier leuk en een soort van 'lekker' om erover na te denken en er met anderen over te praten. Waar-schijnlijk omdat het begrafenislied je laatste gebaar naar de achterblijvers is....... (zie ook oproep op nieuwspagina)

Brabants Dagblad. 30 augustus 2008. Plan landgoed Liesveldsesteeg
Bertjan Kers: De plannen om de begraafplaats aan de Liesveldsesteeg in Brakel fors uit te breiden hebben de gemeente Zaltbommel een extra locatie opgeleverd voor woningbouw......"Het gaat om een kwetsbaar gebied", aldus Bragt, "waar we iets mee willen op het gebied van woningbouw. We studeren er nog op, maar het zou een soort landgoed kunnen worden." De uitbreiding van de algemene begraafplaats in Brakel gaat volgend jaar van start. De begraafplaats krijgt er zevenhonderd graven bij. De gemeente Zaltbommel verwacht dat de begraafplaats aan de Dwarssteeg binnen anderhalf jaar zijn maximum capaciteit heeft bereikt. Er zijn nog circa 25 graven vrij. Er zijn op dit moment ruim 1300 graven.

Grafmonumnet Miles Davis Volkskrant. 29 augustus 2008. Gras en onkruid
Weten we over honderd jaar nog wie Miles Davis was? in geval van nood is een geheugensteun te vinden op de Woodlawn Cemetery in New York: een reusachtig blok zwart graniet, waarop in sierletters de naam en data (1926-1991) van de jazztrompettist zijn uitgehakt, met muzieknoten in plaats van punten op de i's, een in steen gehouwen trompet met andermaal zijn naam erop, en een notenbalk met de beginmaten van zijn compositieSolar.... Het is een van de meer omstandige grafstenen in Jazz Lives, een Engelstalig boek waarin de Nederlandse fotograaf Jaap van de Klomp verslag doet van een op het eerste gezicht ietwat macabere missie: het traceren, inventariseren en fotograferen van zoveel mogelijk grafstenen van Amerikaanse jazz-muzikanten.

Jazz Lives
Jaap van de Klomp
Bruna; 224 pagina's; € 34,95
ISBN 978 90 229 9353 8


Reformatorisch dagblad. 29 augustus 2008. Akker vol verdriet
De heuvel is bezaaid met verweerde, met mos begroeide grafstenen, overwoekerd door braam-struiken en esdoorns. Alsof iemand ze zomaar heeft uitgestrooid. Het grafveld is afgebakend met stenen paaltjes: ”akker vol graven”, staat erop. De Joden die hier liggen, zijn vergeten. Op de Joodse begraafplaats in Muiderberg, ruim 15 hectare groot, liggen zo’n 45.000 mensen begraven.....

AD. 28 augustus 2008. Dood partner beïnvloedt inkomen niet, denkt Nederlander
De helft van de Nederlanders denkt dat het over-lijden van de partner niets uit zal maken voor het inkomen. Zes procent verwacht er zelfs op vooruit te gaan, blijkt uit onderzoek van uitvaartverzekeraar Dela. De verzekeraar noemt het beeld 'te optimistisch'. Het wegvallen van het inkomen van de partner kan juist veel schelen. Een nabestaanden-pensioen vangt de achteruitgang vaak maar deels op. Op de kosten van de uitvaart, in 2008 gemiddeld € 5.750, evenals op bijkomende kosten als notaris en grafmonument, heeft een derde van de ondervraagden geen zicht. Producten die veel gebruikt worden om de risico’s af te dekken zijn uitvaartverzekeringen (om de uitvaart te betalen) en overlijdensrisicoverzekering (voor een extra lijfrente of het aflossen van de hypotheek na overlijden). Maar ruim een kwart van de Nederlanders weet helemaal niet wat het verschil is tussen die twee typen verzekeringen.

Intermediair. 27 augustus 2008. Rouw op de werkvloer. De dood van een collega
Een collega die overlijdt laat op het werk letterlijk een lege plek na. Wat is de impact van zo'n sterfgeval? Het leven gaat door. Vijf procent ontwikkelt posttraumatische stressstoornis. Rouw verloopt niet volgens een vast patroon. Erkenning van verlies doet mensen goed.

Haarlems Dagblad 27 augustus 2008. Rouwkamers voor 24 uur op Westerveld
Begraafplaats en crematorium Westerveld in Driehuis heeft voor het eind van dit jaar de beschik-king over twee rouwkamers die 24 uur per dag toegankelijk zijn. Dat is iets nieuws voor Westerveld.  De kamers worden gemaakt op de benedenverdieping van de witte villa bij de parkeer-plaats. Daarvoor zijn de kamers gesloopt. Deze oudste villa van Velsen, uit 1866, wordt volledig gerestaureerd en zoveel mogelijk in originele stijl staat hersteld....

BN De Stem. 26 augustus 2008. 'De uitvaartwereld begint nu echt te leven'
Franka van der Rijt: Zomaar een greep uit de noviteiten: urnen die een zacht licht uitstralen in het donker, rugzakjes voor verdriet, grafkisten in de vorm van een boekenkast en een rouwauto die in niets meer lijkt op die droefgeestige traditionele lijkwagen. Crematorium Zoomstede in Bergen op Zoom vormt op zaterdag 20 september het podium voor de nationale voorronde in de jaarlijkse strijd om de International Funeral Awards (IFA), zeg maar de 'Oscars' in de uitvaartwereld. De Stichting Crematoria en Begraafplaatsen Zoom- en Zegestede is dit jaar gastheer....

BN De Stem. 26 augustus 2008. Minder vraag naar graven
Franka van der Rijt: Met 310 crematies in de eerste vijfenhalve maand overtreft het Roosendaalse crematorium Zegestede nu al de prognoses voor dit jaar. "De verschuiving van begraven naar cremeren is al tastbaar bij de algemene graven op Zegestede. Het aantal teraardebestellingen daar neemt zichtbaar af", constateert algemeen directeur Bram Hommel van de Stichting Crematoria en Begraaf-plaatsen Zoom- en Zegestede.... Eind 2008 denkt Hommel voor Zoom- en Zegestede samen zo'n 1.800 crematies in de boeken te kunnen schrijven....

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage