Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 5
28 januari t/m 3 februari 2008

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Emmen.nu - 2 februari 2008. De politie heeft acht minderjarige verdachten aangehouden op verdenking van de vernielingen op de begraafplaats in Veenoord/Nieuw Amsterdam. De verdachten zijn aangehouden in december 2007 en januari 2008. Zij worden verdacht van het vernielen van grafstenen en diverse beeldjes en vazen. De vernielingen werden gepleegd in 2006 en 2007. Chef basiseenheid Jan Tienstra over het verloop van het onderzoek: ”Vorig jaar hebben wij volop aandacht besteed aan de vernielingen op de begraafplaats aan de Nieuweweg in Veenoord/Nieuw Amsterdam. Op diverse manieren hebben we geprobeerd om meer informatie van de bevolking te verkrijgen, maar dat verliep moeizaam. We hadden wel een idee over de verdachten, maar konden dit niet hard maken. En de politie kan niet zomaar mensen aanhouden. Wij moeten de strafbare feiten kunnen bewijzen. Feiten en omstandigheden moeten kloppen. Bij ons was bekend dat de bevolking beschikte over informatie, maar zij wilden dit niet officieel laten vastleggen bij de politie. Dit bemoeilijkte het politieonderzoek, sterker nog, het…

Uitvaartmedia.nl - 1 februari 2008. Consumentenprogramma In De Knip (Max) maakte opnames met verborgen camera bij uitvaartondernemingen. De opnames zouden misstanden in de uitvaartwereld aan het licht brengen, zoals het niet verstrekken van offertes of juist extra posten voor niet verleende diensten. Bestaat de uitvaartbranche uit grafdelvers of goudzoekers, vraagt In De Knip zich af. Verschillende uitvaartondernemers kregen precies dezelfde wensenlijst voorgelegd, maar de verschillen in prijsopgaven blijken gigantisch. Ook zijn er grote prijsverschillen voor een crematie tussen uitvaartondernemers. Zijn de prijsverschillen een gevolg van normale marktwerking of maken sommige ondernemers misbruik van de situatie? In de studio...

Uitvaartmedia.nl - 1 februari 2008. De Europese Commissie heeft deze week besloten Frankrijk voor Europese Hof van Justitie te dagen over de hoogte van de uitvaart-BTW. Frankrijk hanteert namelijk twee verschillende tarieven en dat is volgens de Europese Commissie niet toegestaan. In Frankrijk is het transport van overledenen met auto’s onderworpen aan een BTW-regime van 5 procent. Transport door dragers valt echter onder het tarief van 19,6 procent. Ook andere uitvaartdiensten vallen onder het hoge tarief. Dat verschil is strijdig met Europese regels op de indirecte belasting. “Alle diensten dienen onder hetzelfde BTW-tarief te vallen”, oordeelt de Commissie.
Voor de uitvaartsector mogen leden van de EU het lage BTW-tarief voeren. Dat is ook het geval in een groot aantal Europese landen. “Als Frankrijk niet kiest voor het lage tarief”, liet de Commissie in een persbericht weten, “dan moet men voor alle diensten hetzelfde hoge tarief hanteren.”
In juni 2007 gaf de Commissie Frankrijk al een waarschuwing om de regels aan te passen. Omdat Frankrijk de wetgeving niet.....

Uitvaart Media - 30 januari 2008. Artsenorganisatie KNMG is boos op journalist Rob Bruntink vanwege diens boek ‘De laatste slaap’. In het boek, dat gisteren is verschenen, zou Bruntink volgens de KNMG artsen onterecht verdacht maken.  Rob Bruntink, journalist en hoofdredacteur van het vakblad Pallium, sprak voor zijn boek met een groot aantal betrokkenen uit de palliatieve zorg over palliatieve sedatie. Zo’n 10 procent van de Nederlandse bevolking sterft na palliatieve sedatie. Volgens het boek van Bruntink zijn specialisten uit de palliatieve zorg ongerust over de hoge frequentie waarmee artsen voor palliatieve sedatie kiezen en het gemak waarmee de overheid deze praktijk accepteert. Palliatieve sedatie is voor hen een uiterste noodgreep – niet bedoeld om de dood te versnellen.  Volgens de KNMG stelt Bruntink dat artsen via palliatieve sedatie het leven van patiënten bekorten, doordat ze al met sedatie zouden beginnen als de patiënt nog een levensverwachting heeft van meer dan de voorgeschreven twee weken. Daarnaast claimt hij dat artsen met sedatie beginnen zonder dat ….

RTV Oost - 28 januari 2008. Paardenliefhebbers uit Overijssel hoeven voortaan niet meer helemaal naar Rotterdam of Roermond om hun overleden viervoeter te laten cremeren. Sinds vandaag kunnen ze ook bij het crematorium De Bréborgh in Bentelo terecht. Daar is vanaf maandag het grootste paarden-crematorium van Europa geopend. Een dierencrematorium voor honden, katten en andere kleine huisdieren hadden ze al in Bentelo. Voorzien van alle gemakken om netjes afscheid te kunnen nemen van je huisdier.

Provinciale Zeeuwse Courant - 28 januari. Begraafplaatsen op Schouwen-Duiveland beschikken nog steeds niet over voldoende urnenmuren. Door het toenemend aantal crematies stijgt de vraag naar een specifieke plek voor het onderbrengen van urnen. Om in die behoefte te voldoen, worden in de loop van dit jaar twee urnenmuren gebouwd. Eén komt er op de algemene begraafplaats in Zierikzee en de andere verrijst op de dodenakker Vredehof in Haamstede. Daar staat al een kleine urnenmuur, maar die is al bijna twee jaar helemaal vol. Met de uitbreiding van deze begraafplaats is er echter ruimte gekomen voor een aanzienlijk grotere tweede muur. Die biedt plaats aan 147 urnen. De kosten ervan bedragen 190.000 euro. Een deel van dat geld komt uit het potje voor uitbreiding van Vredehof, die aanzienlijk goedkoper bleek dan was begroot."Het duurt echter nog enkele maanden voordat we die....

De Wereldomroep - 28 januari 2008. Jakarta - De Indonesische regering heeft zeven dagen van nationale rouw afgekondigd na het overlijden van oud-president Soeharto. Soeharto stierf zondagochtend in een ziekenhuis in Jakarta, waar hij drie weken geleden was opgenomen met ernstige problemen aan hart, longen en nieren.
De Indonesische oud-dictator word maandag begraven in het familiegraf in Solo. Hij krijgt een staatsbegrafenis, die zal worden geleid door de huidige president Susilo Bambang Yudhoyono. Die vroeg de Indonesiërs te bidden voor Soeharto en noemde hem 'een van de beste zonen van het land' en 'een groot leider'. Onder het ruim dertig jaar durende bewind van de autocratische Soeharto maakte Indonesië een snelle economische groei door. De landspolitiek was stabiel, maar tegelijkertijd werd zijn bestuur gekenmerkt door corruptie en schendingen van mensenrechten. Ook waren er verscheidene massaslachtingen. Met name het verzet in Papoea, Atjeh en Oost-Timor, dat in 1975 werd binnengevallen door Indonesië, werd hard onderdrukt. In 1998 moest Soeharto het veld ruimen, na massale protesten van de bevolking.


 

 

 

 

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage