Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 6
4 februari t/m 10 februari 2008

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

RTVUtrecht - 8 februari 2008. Op de website van de overleden zanger Benny Neyman loopt het aantal condoleances in de duizenden. Op www.bennyneyman.nl worden fans uitgenodigd om afscheid van hem te nemen. Op woensdag 13 februari kunnen mensen terecht in crematorium "Amersfoort" aan de Dodeweg in Leusden. Benny Neyman overleed donderdagmorgen op 56-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.

Brabants Dagblad - 7 februari 2008. Graven Buytenhove niet zomaar geruimd. De gemeente Heusden gaat samen met Heemkundekring Onsenoort en met De Terebinth, een vereniging die zich inzet voor de cultuur rondom begraven, bekijken hoe men om moet gaan met oude graven op begraafplaats Buytenhove in Heusden. Beide verenigingen maakten zich zorgen over plannen van de gemeente om oude graven op de begraafplaats te ruimen. Onder de graven die op de nominatie stonden geruimd te worden, zijn namelijk graven met monumentale waarde. Dat betoogden de verenigingen eind december in het Brabants Dagblad. De gemeente ging daarop met Onsenoort en De Terebinth in gesprek. De gemeente liet in dit gesprek weten de graven niet op stel en sprong te willen ruimen. "We zijn zeker niet van plan morgen de slopers naar Buytenhove te sturen", zegt een woordvoerder. "We willen graag gebruik maken van de kennis van beide verenigingen om tot een goede oplossing te komen." Paul Stoffels van De Terebinth is voorlopig gerustgesteld. "De druk is even van de ketel. Er is begraafcapaciteit voor de komende vijf jaar. Maar we blijven hameren op het belang van een onderzoek naar de waarde van de graven."


De Gelderlander – 7 februari 2008. De gemeente Arnhem begint op 15 februari met de verwijdering van de beplanting achter en naast de graven van Moscowa. Het gaat om de eerste stap in een reeks restauratiewerkzaamheden die de dodenakker weer in de oude, eind negentiende eeuwse staat moet herstellen. 'Omvorming' van het groen hoort daar ook bij. Om die reden roept de gemeente nabestaanden op om de zelf aangebrachte beplanting rond graven'voorzover mogelijk zelf' te verwijderen. Om schade aan de stenen te voorkomen en de rust op de begraafplaats te waarborgen acht de gemeente het noodzakelijk dat mensen hierover van tevoren contact opnemen met de receptie van Moscowa. Een woordvoerder van de gemeente benadrukt dat het niet om een handhavingsactie gaat waarbij mensen die buiten de graven wat hebben aangeplant op de vingers worden getikt. Nieuw groen in stijl moet voor het oude in de plaats komen. "Maar wat niet in de weg staat halen we ook niet weg", aldus de woordvoerder. De werkzaamheden beginnen in het oude Rooms-Katholieke deel, dat op de rijksmonumentenlijst staat. Die monumentenstatus is ook toegekend aan het oude algemene gedeelte en de joodse begraafplaats.

Trouw - 6 februari 2008. Meer keuzevrijheid voor klanten. NMa onderzoekt klachten over naturapolissen en prijsafspraken. Uitvaartondernemers van Requiem presenteren zich als kwaliteitsmerk met aandacht en tijd. Bij grote, marktleidende organisaties zou alles om geld draaien. Tactische verzinsels, zeggen die. Dela, Monuta en Yarden, organisaties met miljarden aan kapitaal, drijven klanten met verzekeringen in een fuik om ze vast te houden”, zegt Verhulst, directeur van Requiem. „Door marketingtrucs, zoals deals met ziektekostenverzekeraars, dringen ze iedereen naturapolissen op. Vaak weten mensen helemaal niet dat ze zo’n verzekering hebben.” Naturapolissen worden voor een vaststaand pakket afgesloten en garanderen een nette crematie of begrafenis. Ruim 40 procent van alle Nederlanders heeft zo’n verzekering. Volgens Verhulst komen velen van hen bedrogen uit. „Nabestaanden die een uitvaart willen laten verzorgen door de plaatselijke ondernemer, die niet valt onder de grote verzekeringsorganisatie, mogen dat niet en worden onder druk gezet. Er wordt gekort op de verzekeringsuitkering als zij niet voor het uitvaartcentrum en de diensten van de verzekeraar kiezen. Dat is gedwongen winkelnering, waardoor uitvaartdiensten soms, tegen de wil van de klant, ver buiten de eigen woonregio moeten plaatsvinden”. Ook rekenen grote uitvaartconcerns voor kleine diensten onverwacht allerlei extra kosten, zegt Verhulst. Volgens hem maken kleine uitvaartondernemers zich kwaad om deze praktijken. „Ik spreek veel uitvaartverzorgers en het eerste waar iedereen over begint is de zakelijke, oneerlijke manier waarop Yarden, Dela en Monuta met klanten omgaan. Onze kritiek komt niet voort uit jaloezie of afgunst, maar uit liefde voor het vak.” Dela, marktleider ’zonder winstoogmerk’ – met ruim 3 miljoen naturaverzekeringen en 24.000 uitvaarten per jaar – noemt de kritiek ’onzin’. „Het gaat om naturaverzekeringen, waarbij de dienst na een overlijden door ons wordt verzorgd. Er gaat geen factuur naar de nabestaanden, extra kosten zijn er alleen bij ongebruikelijke wensen. Iedereen is vrij om voor een andere uitvaartverzorger te kiezen, dan keren wij het bedrag uit dat we anders zouden besteden. Dat is inderdaad relatief weinig, doordat we een grote organisatie zijn die goedkoop inkoopt. Dat is juist de filosofie van ons concern. Nieuwkomers zijn welkom, maar de manier waarop Requiem een plek wil verwerven, door ons zwart te maken, is onfatsoenlijk.” De verwijten van Requiem staan niet op zichzelf. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) doet momenteel onderzoek naar de naturaverzekeringen en mogelijke marktverstoringen of prijsafspraken in de uitvaartbranche. De waakhond begon daarmee na aanhoudende klachten vanuit de sector. Het is nog onbekend wanneer de resultaten bekend worden......

Tubantia - 5 februari 2008. Oppositiepartij de WerknemersGroepering wil van het college van B en W weten wanneer wordt begonnen met de bouw van het crematorium. "Het duurt allemaal veel te lang, we horen niks", was de klacht die fractievoorzitter R. Christenhusz en raadslid H. Winkelhuis zaterdag in deze krant naar voren brachten. De initiatiefnemers van het crematorium wachten eveneens op een doorbraak. "Voor ons is nu het punt bereikt dat we concreet een voorstel verwachten. Volgende week dinsdag hebben we een gesprek met de gemeente en dan moet men wat ons betreft echt met een goed verhaal komen", aldus directeur B. Kalter van In Pace. " We zijn nu dertien (!) jaar bezig, het wordt tijd dat er iets gebeurt."
Kalter zal het gesprek met de gemeente....

Leidsch Dagblad – 4 februari 2008. Begraafplaats Koudekerk in sneltreinvaart uitgebreid. Na jaren praten en weinig actie, gaat de gemeente Rijnwoude er nu in volle vaart tegenaan. De begraafplaats in Koudekerk aan den Rijn wordt in één keer met 770 graven uitgebreid. De werkzaamheden beginnen in juni. Inwoners van Koudekerk hebben hiermee de zekerheid dat ze in elk geval de komende twintig jaar in hun eigen dorp begraven kunnen worden. Deze belofte heeft de gemeente de Koudekerkers in de negentiger jaren al gedaan. B en W gaan er ook vanuit dat een graf minimaal vijftien jaar met rust kan worden gelaten voordat er sprake is van ruiming. De raad ging in juni 2005 al akkoord met de uitbreiding. In 2007 zou er weer voldoende plek zijn. Maar door bezwaren van omwonenden, zijn de werkzaamheden vertraagd. Omwonenden vonden dat de stoffelijke resten te dicht op hun woningen kwamen. Uiteindelijk heeft de gemeente het plan moeten aanpassen. De eerste fase van de uitbreiding mag hierdoor dan vertraagd zijn, de tweede fase wordt eerder uitgevoerd dan de bedoeling was. Burgemeester en wethouders willen de hele dodenakker in één keer uitbreiden. Reden hiervan is dat dit najaar een nieuwe brandweerkazerne wordt gebouwd naast de begraafplaats. Daardoor wordt deze laatste rustplaats moeilijk bereikbaar voor zwaar transport en is de realisering van….

 


 

 

 

 

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage