Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 7
11 februari t/m 17 februari 2008

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Uitvaartmedia.com – 15 februari 2008. Dat uitvaartverzekeraars ook uitvaarten uitvoeren is een ‘kwalijke misstand’. Dat schrijft het bestuur van Anoubis-Uitvaartnetwerk, de nieuwe vereniging van kleine zelfstandige uitvaartondernemers, in een brief aan de NMa. Anoubis heeft de NMa de brief gestuurd naar aanleiding van het vooronderzoek naar (natura-)uitvaartverzekeringen en de concurrentieverhoudingen in de uitvaartbranche. “Vergelijk het met de gezondheidszorg”, zegt Anoubiswoordvoerder Peter Henssen. “Daar hebben zorgverzekeraars ook geen eigen ziekenhuizen. Dat is een heel andere professie.”  Anoubis schrijft tevens dat de voorlichting door verzekeraars nogal eens onvolledig of zelfs onjuist is. Ook het dwingend voorschrijven van een uitvaartbedrijf door een uitvaartverzekeraar kan volgens Anoubis niet door de beugel. De kleine branchevereniging pleit voor een bijsluiter bij de uitvaartverzekering, waarin duidelijk staat wat de rechten en plichten van de consument zijn. In de brief geeft het Anoubis-bestuur een aantal concrete punten aan die betrekking hebben op de natura-uitvaartverzekeringen. Ook vormen van concurrentiebelemmering door uitvaartcentra ten opzichte van (startende) kleine uitvaartbedrijven worden aan de orde gesteld.

RKnieuws.net – 12 februari 2008. Een Siciliaanse bisschop is met de dood bedreigd omdat hij een kerkelijke uitvaart in de katehdraal weigerde voor een maffialeider. De bisschop krijgt politiebescherming. Dat melden Italiaanse media. Mgr. Michele Pennisi (61), bisschop van Piazza Armerina, in het centrum van Sicilië, betreurt zijn houding niet. "Men kan geen christen zijn en tegelijkertijd tot de maffia behoren", verklaarde de bisschop, meldt La Stampa. De prelaat had een kerkelijke uitvaart in zijn kathedraal geweigerd voor Daniele Emanuello, een belangrijke maffialeider die door de politie op 3 december gedood werd toen hij trachtte te ontsnappen aan zijn arrestatie. "Ik kon niet aanvaarden dat de uitvaartplechtigheid in de kathedraal zou misbruikt worden om de maffia te verheerlijken", aldus de bisschop. De bisschop voegt eraan toe dat de familie van de betrokkene geestelijke bijstand kreeg en dat een pater een uitvaartritus verzorgde in de kapel van het kerkhof. Danielo Emmanuelo (43) stond op de lijst van de 30 meest gezochte personen in Italië. (tb)

Blik Op Nieuws - 12 februari 2008. Wethouder Jannie Visscher van Groningen onthult donderdagmiddag 14 februari op begraafplaats Selwerderhof te Groningen het kunstwerk ‘Krullend Lint’van beeldend kunstenaar Maaike Bokma. Het kunstwerk bevindt zich op de kinderbegraafplaats. Het heeft zowel een functioneel als esthetisch doel. ‘Krullend Lint’ komt voort uit het stimuleringsprogramma ‘Kunst op Maat’. De gemeente wilde graag voor het kinderveldje- ontworpen door Leo Dijkstra- op de begraafplaats Selwerderhof een bank dat kinderen en volwassenen stimuleert om te fantaseren. Hieruit is 'krullend lint' ontstaan. In de krullen van een lint kunnen vele vormen gezien...

Uitvaartmedia.nl – 11 februari 2008. De Spaanse uitvaartorganisatie Siempreviva heeft interesse getoond voor de overname van crematorium en begraafplaats Beukenhof in Schiedam.Siempreviva maakt deel uit van de Grupo ASV Servicios Funerarios uit Alicante. Grupo ASV heeft 27 uitvaartcentra, 6 crematoria en 350 werknemers. In 1987 opende Grupo ASV het eerste private crematorium van Spanje, in Alicante. Grupo ASV is ook actief in het ambulancevervoer rond Valencia (250 ambulances). Onder de naam Meridiano biedt Grupo ASV verzekeringen aan. Meridiano heeft 37 kantoren in de provincie Andalusië 23 in de rest van Spanje.  Siempreviva wordt in de onderhandelingen bijgestaan door Albert Sluimer, uitvaartondernemer in Alicante van Nederlandse afkomst. Siempreviva wil geen commentaar geven op de berichten…

De Stad Amersfoort – 10 februari 2008. ChristenUnie: De ChristenUnie (CU) wil dat het college van b. en w. bevestigt dat er na ruiming van graven op Rusthof geen stoffelijke resten worden gecremeerd. In het voorjaar van 2008 wordt er op Rusthof weer een aantal algemene graven geruimd. Voordat ruiming plaatsvindt zijn alle aanvragers en contactpersonen schriftelijk op de hoogte gesteld. De aanvragers krijgen de mogelijkheid om alsnog te besluiten tot herbegraven of crematie. Als er geen rechthebbenden bekend zijn en niemand meldt zich als rechthebbende vóór 1 maart 2008, worden de overblijfselen opgegraven en gestort in een verzamelgraf in een hoek van de begraafplaats. Dit verzamelgraf is diep en wordt volledig afgedekt en opnieuw beplant. De exacte locatie ervan is geheim. De beheerder van begraafplaats Rusthof heeft deze informatie verstrekt aan ChristenUnie-raadslid Simone Kennedy-Doornbos, maar zij wil dat b. en w. deze handelwijze bevestigen. In het Katholiek Nieuwsblad van 7 januari 2005 stond namelijk een artikel waarin wordt gesproken over een voorstel om stoffelijke resten die op Rusthof worden geruimd, te cremeren. Het CU-raadslid wil zeker weten dat dit nog nooit is gebeurd. Kennedy-Doornbos zou het onjuist vinden als mensen die gekozen hebben om te worden begraven, later alsnog worden gecremeerd. De ChristenUnie vindt het ook onterecht dat de plek waar het verzamelgraf ligt, geheim wordt gehouden door de beheerder. Via een bord of grafsteen kan worden aangegeven waar het verzamelgraf is en wie daarin begraven zijn. De partij vindt dat op die plek de namen en de geboorte- en sterfdatum van de overledenen vermeld kunnen worden. Dat zou….

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage