Nieuwsoverzicht uit de vak- en nieuwsbladen

Uitvaartnieuws Week 8
18 februari t/m 24 februari 2008

overzicht eerdere uitgaven

naar homepage

Vakblad Uitvaart februari 2008 Uitvaart, onafhankelijk vakblad voor de uitvaartbranche, februari 2008. (Thema: Wet op de lijkbezorging)
In het blad de vaste rubrieken, waaronder: Nieuws: Politie fouilleert tijdens uitvaart; Funeraire Canon; joodse grafzerken op internet; nieuw crematorium Delfzijl; Buitenlands nieuws: Imagocampagne Duitse uitvaartondernemers; kerk geeft instructies voor crematie Vers van de pers. Uitvaart-noviteiten: Vlag voor nationale rouw; digitaal verder leven; rouwslinger Columns: Frank Mutter: Herziening wet al op 15 juni 2008. Henk Kok: De ziel (2). En een aantal artikelen waaronder:
Politici over de wetswijziging
Het wijzigen van de Wet op de lijkbezorging gaat 'met het tempo van een rouwstoet'. Hopelijk is er nog vóór het zomerreces een behandeling in de Tweede Kamer.
Oefenen in Frankrijk
Een praktijkopleiding thanatopraxie in Parijs, Lille of lbiza. Dat klinkt aantrekkelijk, maar het is vooral hard werken. Voor souvenirs en leuke dingen heb je echt geen tijd.

Waldnet. 24 februari 2008. Beeldje weg op begraafplaats Tytsjerk
Een beeldje met drie vogeltjes op een tak is onlangs verdwenen van een graf op de begraafplaats in Tytsjerk. Hennie Meindertsma deed zaterdagmiddag de ontdekking toen ze het graf van haar man Jan Meindertsma bezocht. "De drie bronzen vogeltjes op het graf van mijn dierbare overleden man zijn weggenomen." Hennie Meindertsma is nu op zoek naar diegene die ze meegenomen heeft. Ze verzoekt deze persoon om het beeldje weer terug te brengen. Alleen lijmresten op de plek waar het beeldje stond, zijn stille getuige. Meindertsma zal maandag bij de politie aangifte doen van de diefstal........

Tubantia. 23 februari 2008. Begraafplaats is geen stadspark
Tijd voor een opknapbeurt van groene enclave. Er knetterde wel eens een bromfietser over het pad dwars door de Oude Algemene Begraafplaats. Dat gebeurde als het hek aan de achterkant bij Thiemsland open stond, in verband met onderhoudswerkzaamheden. Een snelle verbinding tussen de nieuwe wijk en de Bornsestraat, moet ie hebben gedacht. En af en toe verschijnt er een onbekende man, die er zijn hond uitlaat. Maar die is altijd weer snel verdwenen, als ze hem daar op willen aanspreken. Buurtbewoners komen er graag, op zonnige dagen. Ze zijn dan vaak op een bankje te vinden, genietend van de rust en de verstilde sfeer. En daar is de groene enclave ook voor bedoeld. Ook op deze grijze vrijdagochtend in februari is het stil op het stemmige grafveld. Tenminste, voor wie de drukte op de Bornsestraat even wegdenkt. Het is de oudste begraafplaats van Nederland; vroeger stond hier het kapelletje van het Huis Hengelo, met het kerkhof er omheen. De funderingsresten werden in april 1982 terug gevonden: het kerkje lag bij de ingang, rechts van het hoofdpad. De contouren zijn met stenen aangegeven....

Gooi en Eemlander 23 februari 2008. Koningin doet kerk grond cadeau
Regeren is vooruitzien. Naar nu blijkt hebben koningin Beatrix en het bestuur van de Nederlands Hervormde Kerk De Stulp in Lage Vuursche goed nagedacht voor het hoge anti-terrorisme hek rond Drakensteyn werd geplaatst. Met het oog op de vol rakende begraafplaats deed de koningin de kerk grond cadeau. ,,Een geste van Hare Majesteit'', zegt kerkrentmeester J. Kuijt. ,,Er is wel een acte gepasseerd, maar we hoefden niets te betalen.'' Het gaat om een lap van zo'n vierhonderd vierkante meter aan de achterkant van het oude kerkje. Kuijt: ,,Valt niet op omdat het nu nog bos is. Het nieuwe hek van Drakensteyn staat gewoon wat verder naar achteren. Was ook handiger, het scheelt een lastige bocht in de omheining.''
Met het huidige kerkhof kan De Stulp nog een jaar of zes, zeven vooruit. Er mogen alleen mensen worden begraven die binnen de kerkelijke grens van Lage Vuursche vallen. ,,Of mensen die intensief meeleven met de kerk.'' Volgens Kuijt is dit de laatste uitbreidingsmogelijkheid.....

Mednet. 22 februari 2008. Palliatieve sedatie behoeft regelgeving en controle
Het is absoluut noodzakelijk dat palliatieve sedatie net als euthanasie onderhevig wordt aan controle en dat de discussie daarover op gang komt. Dat zegt SCENarts Peter de Jong, anesthesioloog van het Laurentius Ziekenhuis Roermond.
De Jong heeft niets tegen palliatieve sedatie, maar wijst wel op een aantal zwakke punten met betrekking tot palliatieve sedatie. “De belangrijkste is het totale gebrek aan controle over de situatie”, zegt hij. “We weten gewoon niet precies wat er gebeurt. Ik vermoed dat er situaties zijn waarin de patiënt onder het mom van palliatieve sedatie bedoeld of onbedoeld aan zijn einde wordt gebracht. Dan kunnen we dus niet meer spreken van een natuurlijke dood, maar omdat er geen controle op is, hebben we er geen idee van. Het is dus net te makkelijk om palliatieve sedatie als vorm van euthanasie toe te passen. Ik zeg niet dat dat op grote schaal gebeurt, ik zeg alleen dat er controle moet komen.” Overigens wijst De Jong erop dat het omgekeerd ook niet de bedoeling is een patiënt met een heldere euthanasiewens palliatieve sedatie aan te bieden hetgeen wel begrijpelijk is omdat het zo’n ‘vriendelijk’ alternatief lijkt voor euthanasie.........

Brabants Dagblad. 21 februari 2008. 'Islamitisch kerkhof is kostbaar'
Tessa van Hoof: Er is te weinig animo voor een dure islamitische begraafplaats in Boxtel. Tenminste, dat denkt de verantwoordelijke Boxtelse CDA-wethouder Wim van Erp. Tijdens de raadscommissie ruimtelijke zaken, begin januari, waar over de toekomst van de algemene begraafplaats Munsel werd gesproken, dienden SP en PvdA/Groen- Links een motie in. Volgens beide coalitiepartijen moest er een onderzoek komen naar de haalbaarheid van een islamitische begraafplaats in Boxtel...

Leeuwarder Courant. 21 februari 2008. Echtpaar Nijpels heeft graf naast boerderij
Ed Nijpels en zijn vrouw Elsbeth Janmaat hebben een gezamenlijk graf gereserveerd op de begraafplaats in hun woonplaats Dijken. ,,Pal naast onze boerderij", weet de scheidend commissaris van de koningin. ,,Een schitterend plekje." Nijpels verwacht zo rond 2049 - in dat jaar wordt hij 100 jaar - het graf in te gaan. Hij kwam op het idee tijdens het opknappen van het dodenarkje. Dat deed hij samen met ,,andere weerbare mannen" uit het 65 zielen tellende dorpje onder de rook van Langweer. Ze verfraaiden onder meer de klokkenstoel, de heggen en de graven. Nijpels: ,,Het resultaat is werkelijk prachtig. Iedereen ligt er weer keurig bij."

Brabrants dagblad 21 februari 2008. Uitvaart centraal op beurs
Bezoekers kunnen er informatie krijgen over onderwerpen als stervensbegeleiding, cremeren, begraven en rouwverwerking. Organisator is Lilian Arts, van Arts Lommelen Uitvaartverzorging in Rosmalen. Er zijn diverse exposanten. Zo toont bloemist Dick Bragt uit Den Bosch grafstukken, rouwkransen, en boeketten, toegesneden op een uitvaart. Ook voorbeelden van grafmonumenten, uitvaartkisten, sieraden, rouwvervoer en andere producten en voorzieningen zijn onderdeel van de beurs. De beurs is van 12.00 tot 17.00 uur, en bevat ook enkele activiteiten. Van 13.00 tot 14.00 uur treedt het trio Triple X op. En in de foyer zijn er lezingen. Van 13.00 tot 13.45 uur informeert notaris P.H. Peters over erfecht, van 14.00 tot 15.15 uur vertelt rouwtherapeute Tineke van Asseldonk over haar werk, en van 15.30 tot 16.30 uur belicht Angela Stoof rituelen en symbolen.

Brabants Dagblad 21 februari 2008. Geen 'plak cake' bij islamitische begrafenis
Tessa van Hoof: Begraven worden in Nederland als Nederlandse moslim. In de wet staat dat het met alle tradities en gebruiken moet kunnen maar in veel gemeenten kan het niet. De reden: een islamitisch graf is eeuwig, en er moet worden begraven binnen 24 uur. Zon- of feestdag, het mag geen belemmering zijn. Ibrahim Wijbenga (30) is voorzitter van Stichting Islamitisch Begrafeniswezen (IBW) en praat met verschillende gemeenten in Nederland over het begraven van moslims in Nederland. Wijbinga denkt zeker te weten dat Nederlanders met een islamitisch geloof in Nederland begraven willen worden. "Iemand die hier zowel geboren is als opgegroeid, en alleen op vakantie gaat in het land van zijn voorouders, wil in Nederland worden begraven. Alleen kan het vaak niet door gemeentelijke regelgeving." Wijbinga stelt dat er twee ijkpunten zijn in het islamitische geloof. "Niet iedere moslim bidt dagelijks maar de Ramadan en het begraven worden met alle tradities en regels er omheen is voor bijna iedere islamiet het belangrijkste aspect in het geloof."

Dagblad van het Noorden. 20 februari 2008. Ruimen van graven in protocol in Hoogeveen
Burgemeester en wethouders van de gemeente Hoogeveen willen een protocol opstellen om graven na wettelijke termijnen te kunnen ruimen. Nu heeft de gemeente geen beleid voor hergebruik van eigen graven. In dat licht wordt voorgesteld de grafrechten voor bepaalde tijd uit te geven met de mogelijkheid van verlenging. Om die manier claimt de gemeente voor eigen graven 'eeuwigdurende grafrust' te bieden; een grote wens van een deel van de bevolking. "Voor eigen graven nemen we de verantwoordelijkheid voor de eerste 20 jaar. Nabestaanden wordt de mogelijkheid geboden de grafrust met telkens 10 jaar te verlengen", legt wethouder Betty Poutsma uit. Bij algemene graven, met een kosteloos gebruiksrecht, geldt een uitgiftetermijn van maximaal 10 jaar. Daarna wordt het graf geruimd. In theorie kunnen eigen graven dus doorlopend verlengd worden, maar de praktijk leert dat de gemiddelde 'belangstelling' van een graf 40 jaar is. De gemeente denkt op termijn dus graven te kunnen hergebruiken en de behoefte aan extra ruimte op te kunnen vangen. Het college wil de bestaande (negen) begraafplaatsen behouden en uitbreiden, 'mits technisch mogelijk'.

Reformatorisch Dagblad. 20 februari 2008. Krimpen opent afscheidscentrum
De gemeente Krimpen aan den IJssel neemt morgen officieel een nieuw afscheidscentrum in gebruik op de begraafplaats Waalhoven. Wethouder A. Prins (Openbare Ruimte) onthult in de hal van het centrum een plaquette. De begraafplaats Waalhoven is in de jaren tachtig van de vorige eeuw in gebruik genomen. De aula voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd. Tijdens de bouw van het afscheidscentrum is de begraafplaats zelf uitgebreid.

Tubantia 20 februari 2008. Doorbraak voor crematorium
De bouw van het nieuwe crematorium is een flink stuk dichterbij gekomen. De gemeente bereikte overeenstemming met de graszodenkwekerij. B. Kalter, directeur van In Pace, N.van der Loop van Dela en zijn collega M. de Lange van Crematoria Twente verlieten het gesprek met de gemeente Oldenzaal gisterochtend opgetogen. "Eindelijk zijn er weer goede vooruitzichten, we zijn aangenaam verrast", aldus Kalter.

Stentor 20 februari 2008. De natuurlijke spiegel van leven en dood
Carel de Goeij: Rond de aula op de Algemene Begraafplaats in IJsselmuiden nadert de levenslooptuin zijn voltooiing. Levenslooptuin? Een beekje ontspringt en meandert in het rond - daaromheen een weidse variëteit aan planten en bloemen. Een tuin als weerspiegeling en vindplaats van ons leven zelf, van bloei en vergaan, van groei en teloorgang. En dan komen er ook vijf beelden, ter uitdrukking van 'geboorte', 'groei en ontwikkeling', 'tegenslagen', 'overlijden' en 'gedenken en overdenken'. 'De geboorte' ligt er al in de vorm van een ruwe kei. De andere vier worden in mei geplaatst. Ze zijn ontworpen aan de hand van ideeën van acht Kampenaren, die na een oproep meedachten over beelden en tuininrichting. Niet dat al hun suggesties nu al een plek gekregen hebben, "maar," zegt beheerder Benno ten Brinke, ,,alle ideeën blijven bewaard en zullen bij toekomstige aanpassingen van de tuin geraadpleegd worden."

AD. 19 februari 2008. Hofwijk verbouwt: tijdelijk paviljoen
Een sober chique interieur met kroonluchters, bankjes, fraaie kleuren en grote bloempatronen op de plafonds: na de verbouwing moet crematorium Hofwijk in Overschie af zijn van de huidige kille zakelijkheid, vertelt Raymond Kleingeld, hoofd van de afdeling begraafplaatsen en crematorium van Gemeentewerken. De tijden zijn veranderd sinds de opening van Hofwijk in 1977. „Toen was cremeren iets nieuws. Nu gaan we totaal anders met de dood om, legt Kleingeld de noodzaak van de make-over uit. „Op het gebied van geloof waren er vroeger wel verschillen, maar verder was elke uitvaart hetzelfde. Nu gaat het veel persoonlijker. Nadat de verbrandingsovens in de kelder helemaal werden vernieuwd -afgelopen december zijn ze opgeleverd- is het nu de beurt aan de aulas en condoleancekamers op de begane grond. Naast een huiselijker, bijdetijds interieur, wordt ook de doorstroming in het pand aangepakt. De ingang komt nu aan de kant van de parkeerplaats, zodat mensen niet langer om het gebouw heen hoeven lopen. Bovendien belanden bezoekers van een uitvaart minder snel in de verkeerde zaal.

AD. 18 februari 2008. Succesje voor protesterende omwonenden begraafplaats Alblasserdam
De gemeente neemt het plan van de omwonenden voor de uitbreiding van de begraafplaats heel serieus. Dat stelt woordvoerder Johan Pel van de bewoners van de Reederij- en de Meursingstraat. De gemeente wil de begraafplaats achter de Oude Toren in noordelijke richting uitbreiden tot aan de Randweg. De omwonenden zijn bang dat dit ten koste gaat van de parkeerruimte en vooral van de speelgelegenheid in deze steeds kinderrijker wordende buurt.
Ze willen daarom een langgerekt stuk groen behouden langs de Meursingstraat. Daar is nu een fors grasveld met speelvoorzieningen, dat helemaal dreigt opgeofferd te worden aan het nieuwe deel van de dodenakker. Door het behoud van een groenstrook hoeft die grond ook niet opgehoogd te worden, wat minder ingrijpend is voor de woningen.
Verder willen ze parkeerruimte scheppen aan de van Eesterensingel, iets verderop.
Overleg van de omwonenden met wethouder Arjan Dekker heeft opgeleverd dat hun eigen plan als een volwaardig plan wordt uitgewerkt door ontwerpbureau Genius Loci, dat ook schetsplannen maakt van andere varianten. Ook de kosten worden op een rijtje gezet.

 

Bezoek de internetsite van:
Naar Uitvaartmedia homepage