Uitvaartinformatie/-nieuws

Uit de dag-/week-/maand- en vakbladen
 Week 13 , 24 maart t/m 30 maart1997
Volkskrant, 25 maart 1997, Eenzaam thuis sterven is uitzonderlijk
Stieven Ramdharie: een interview met Dr. A. Nauta (ex-adjunct- directeur van het Sociaal en Cultureel planbureau) en mevr. A. Fenijn van de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling. Dit naar aanleiding van het eerste advies van de raad. In dit advies constateert de raad: "Eenzaamheid is in Nederland een reël probleem, maar grote verontrusting is niet op zijn plaats". Het blijkt uit onderzoek dat eenzaam thuis sterven toch een uitzondering is.

Leeuwarder Courant, 26 maart 1997, IJlst: handen af van de oude begraafplaats.
Wllem Altena: De gemeente Wymbritseradiel moet van de oude begraafplaats aan de Galemagracht in IJlst afblijven. Dat vinden mensen die op de begraafplaats voor onbepaalde tijd graven in eigendom hebben. De suggestie van de gemeente om het oudste gedeelte van de begraaf- plaats over tien jaar te sluiten, vervolgens 30 jaar ongemoeid te laten en daarna her in te richten is slecht gevallen bij veel inwoners van IJlst.

Leeuwarder Courant, 29 maart 1997, Kunst of Kist
Jacob Haagsma: een 1/2 paginagroot artikel ( met 4 foto's) n.a.v. de opening van de
NUVA expositie: "Keunst of Kiste"
Op deze expositie zijn '100' grafkisten tentoongesteld die door Friese kunstenaars zijn beschilderd, versierd, verbouwd etc. met als opdracht:
" Een persoonlijke grafkist'.

Leeuwarder Courant, 29 maart 1997, Keramische urnen
Jeanette Stuurop: Een 1/2 paginagroot artikel (met 5 foto's) over de gebroeders Koch uit Makkum, die zich de laatste jaren gespecialiseerd hebben in keramische sierurnen van modellen die lijken op paddestoelen t/m zonnebloemen, maar ook traditionele urnen maken in verschillende kleuren.

Leeuwarder Courant, 29 maart 1997, Uitvaartwereld barst uit strak keurslijf
Fred Nicolai: een paginagroot artikel (met 7 foto's) over Momento, een groep kunstenaars die zich op een af andere manier bezig houden met gedenkbeelden, lijkwaden, urnen etc. De leden van deze groep ontwerpt haar kunstwerken altijd in nauw overleg met de nabestaanden.

Leeuwarder Courant, 29 maart 1997, Drama van de zee op steen
Jan de Haan, Een half paginagroot artikel over de bijzondere (zeemans)zerken op de dodenakker bij de Vuurtoren Brandaris op Terschelling. Met name wordt in dit artikel aandacht besteed aan de bijzondere afbeeldingen op de desbetreffende zerken als een omgeslagen reddingsboot, schip etc., en de teksten zoals: "O ziet, ze gaan en roepen langs de stranden, de vloed toe: geef ze ons weer en wringen droevig de handen. Maar golf na golf ruist voort. Geen antwoord op haar bee, dan de onbekende kracht, der rusteloze zee".