Uitvaartinformatie/-nieuws

Uit de dag-/week-/maand- en vakbladen
 Week 16 , 14 april t/m 20 april 1997
Aneen, 9-19 april 1997, Crematoria krijgen nog geen nieuwe CAO
De huidige CAO wordt op verzoek van de werkgevers verlengd tot 1 januari 1998. De bonden gaan hiermee akkoord mits een aantal eisen als loonsverhoging etc. worden ingewilligd. Het is de bedoeling dat er een bredere CAO komt, want eind mei wordt er een officiële werkgevers- vereniging voor crematoria opgericht.

Brabants Dagblad, 15 april 1997, Minister Dijkstal opent nieuw crematorium in Eindhoven
Mirjam Kies: artikel (met foto) over de opening van het Eindhovens creamtorium Rijtackers door minister Dijkstal. Hij deed dit m.b.v. het gelegenheidsensemble 'Dela Concertante'. In zijn toespraak stipte hij de gewijzigde wet op de lijkbezorging aan die het mogelijk maakt om de as van de overledene te verstrooien op elke gewenste plek. Als het aan Dijkstal ligt zal dit niet de laatste wetswijzging zijn. Hij noemde hierbij o.a. de nieuwe technieken om een lichaam te conserveren.

Verschillende kranten, 16 april 1997, zestig graven vernield in Utrecht
ANP: Op de tweede algemene begraafplaats aan de Koningsweg in Utrecht zijn 60 grafstenen omgegooid en vernield. Van de daders ontbreekt nog elk spoor.

Leeuwarder Courant, 16 april 1997, Mummies is geen lang leven meer beschoren
GPD: Artikel (met foto) n.a.v. het afsluiten van de stroom voor de koeling van het gebalsemde overschot van dictator Marcos. In het artikel wordt o.a. geschreven over de huidige toestand van zogenaamde beroemde hedendaagse mummies (Lenin, Evita Peron, Kim 11-sung) en de daarbij behorende problemen van onderhoud, koeling etc.

Volkskrant, 17 april 1997, Los Angeles
Artikel over een vrouw die de plaatselijk begrafenisonderneming voor de rechter heeft gedaagd. Dit omdat deze haar man (2.05 mtr. lang) in een te kleine kist zouden hebben begraven, zodat hij niet comfortabel in vrede kan rusten. Het verweer van de ondernemer was dat zij met een kleinere standaardkist (1,96 mtr.) de weduwe extra kosten hebben willen besparen.

Leeuwarder Courant, 17 april 1997, Grafrovers afgerost
GPD: Woonwagenbewoners in Bergen op Zoom hebben 2 mensen in de kraag gegrepen die zijden bloemen van graven wilden stelen. De 'arrestanten' moesten zich na de 'aanhouding' onder doktersbehandeling stellen.

Volkskrant, 19 april 1997, Dode soldaten bleven op slagveld
Artikel over het onderzoek bij het voormalige Romeins militair steunpunt in Valkenburg. Uit het onderzoek bleek dat er geen overschot aan jonge mannen te bestaan op de begraafplaats, normaal gesproken 'het kanonnenvlees'. Hieruit wordt geconcludeerd dat de Romeinen waarschijnlijk hun gesneuvelde soldaten achter lieten op het slagveld, omdat het transport van de lijken te gecompliceerd was.

Volkskrant, 19 april 1997, Terracotta soldaten in rotten van vier
Toine Berbers: artikel (met foto's en plattegrond) over de opgravingen van de graftombe en omgeving waar keizer Qin Shiuangdi ligt begraven. De opgravingen duren nu al meer dan 20 jaar en nog is men niet aan de eigenlijke graftombe toegekomen. In de tussentijd heeft men wel al het spectaculaire terracotta leger van meer dan 6000 krijgers en paarden blootgelegd.