Uitvaartinformatie/-nieuws

Uit de dag-/week-/maand- en vakbladen
 Week 17 , 21 april t/m 27 april 1997
Uitvaart, onafhankelijk vakblad voor het uitvaartwezen,
april 1997
In het tijdschrift: nieuws, colums, recencies, agenda, opinie, bedrijfs- reportage, achtergrond en een 5 tal hoofdartikelen.
Uit nieuws: Gietijzeren grafkruizen geïnventariseerd, onderzoek behoefte uitvaartvernieuwing, Uitslag prijsvraag asbestemming, winnaars waren: Carspelhof in Weesp, Westerbegraafplaats in Enschede, en de begraafplaats Austerlitz. Tevens op de nieuwspagina een foto van de ingang van het crematorium
Pa Pau Sang in Peking, zoals die op deze site wordt gepubliceerd.
1. Franchising, iets nieuws in de uitvaartwereld
Jan Bezemer: De eerste
franchiseketen in de natuursteenbranche is een feit. Het begin van een nieuwe ontwikkeling in de uitvaartwereld?
2. Prijsvraag als middel om mensen aan het denken te zetten, Friese kunstenaars ontwerpen persoonlijke grafkist.
De Nuva kreeg met deze prijsvraag veel media-aandacht en daardoor meer naamsbekendheid. 91 Friese kunstenaars ontwierpen op verzoek van de NUVA een persoonlijke grafkist

3. 20 april: de dag van de doden
Nicholas Albery: De dood zijn plaats teruggeven. Dat is het streven van het
Natural Death Centre in Engeland. Een van de activiteiten is de jaarlijkse Dag van de Doden
4.Een kostendekkende begraafplaats
Juss van Lisdonk: Voor veel gemeenten is de begraafplaats niet kosten- dekkend. Echter het begrip kostendekkend is misleidend. Hij beschrijft in dit tweede artikel de financiële en organisatorische aspecten.
5. Devotionalia, een trend met de geschiedenis
Richard Hemker: De verkoop van devotionalia en religieuze kunst neemt een enorme vlucht. De schrijver bezocht en interviewde 2 ondernemers die zich ieder op geheel eigen wijze op deze markt bewegen.

Verschillende dagbladen, 24 april 1997, Tijd is rijp voor alles-moet-kunnen-uitvaart
ANP: artikel (met foto) over de opening/presentatie van Dignity and Care op het landgoed van makelaar Cor Zadelhof in Breukelen. In Dignity and Care werken een aantal bedrijven samen (van uitvaartverzorger t/m cateraar) omdat er steeds meer mensen zijn die hun uitvaart van tevoren willen regelen en daarbij de traditionele patronenen willen doorbreken.

Leeuwarder Courant, 25 april 1997, Grafschenners
Vier neo-nazi's zijn donderdag veroordeeld wegens het schenden van Joodse graven in 1990 te Carpentras. Twee kregen de maximale straf van 2 jaar en de twee anderen ieder 20 maanden.

Leeuwarder Courant, 25 april 1997, as de ruimte in.
Maandag is een gedeelte van de as van o.a. Gene Roddenbarry (Startrek) en
Timothy Lary met een Spaanse raket de ruimte in geschoten. Na 10 jaar zal de as weer in de dampkring komen en verbranden als een meteoriet.

Volkskrant, 25 april 1997, Moge haar ziel opstijgen naar Osiris
Melchior de Wolf: Het
British Museum toont voor het eerst een overzicht van mummieportretten uit de periode dat Egypte een onderdeel vormde van het Romeinse Rijk.