Uitvaartinformatie/-nieuws

Uit de dag-/week-/maand- en vakbladen
 Week 19 , 5 mei t/m 11 mei 1997
Uitvaart, onafhankelijk vakblad voor het uitvaartwezen,
mei 1997
In het tijdschrift: nieuws, columns, recensies, agenda, opinie, bedrijfs- reportage, achtergrond en een 4 tal hoofdartikelen.
Uit nieuws:
NUVA expositie Keunst of Kiste, Om citaten verlegen, een boekje met teksten voor rouwkaarten en -advertenties.
Een vijftaltal hoofdartikelen waaronder:
Graven schrobben met beleid
Ada Wille: een artikel over het ' onwetend van' bij het schoonmaken van oude grafstenen. Vaak wordt vergeten dat op oude grafstenen zeer zeldzame korstmossen kunnen groeien. Men kan voortaan bij de Brynologische en Lichenologische werkgroep van de KNNV p/a Koning Arthurpad 8, 3813 HD Amersfoort 033-4723016 terecht voor onderzoek naar deze korstmossen (op basis van onkostenvergoeding).
Oorlogsgravenstichting zoekt profilering
Jasper Enklaar: artikel over de Oorlogsgravenstichting, deze gaat zich meer profieleren, onder andere met een lespakket.
Het gewicht van koffie, arbeidsomstandigheden en ziekteverzuim
Jinny van de Ploeg: artikel over verbetering van werkomstandigheden en materiaalkeuze en manier van bediening om minder uitval bij medewerkers en een betere gezondheid te bereiken.
Gravendiensten en gravenonderhoud

Dick Duynhoven: artikel over kleinere bedrijven en de machines die zich met dit onderwerp bezighouden
Familiebedrijf verlaagt drempel

Sasja Nicolaļ: Artikel over het familiebedrijf Van de Weerd dat sinds 1 april jl. de deuren heeft geopend van een uitvaart-informatiecentrum annex winkel.

De Terebinth, mei 1997, Tijdschrift ten behoeve van leden van de Vereniging Terebinth. Een vereniging tot herstel van zorg rond dood en rustplaats.
In het tijdschrift:
boekbesprekingen, verenigingsnieuws, een agenda met
excursies en een viertal hoofdartikelen met de volgende onderwerpen:
Op herhaling in de Balkan, gedemocratiseerde dodenbezorging
Wim Cappers: Vroeger werden gesneuvelde soldaten gewoon op het slagveld begraven. De komst van dienstplichtigen heeft bijgedragen aan een zorgvuldiger omgang met de laatste rustplaats van de gesneuvelden.
Op herhaling in de Balkan, dodenherdenking als spiegel of luchtspiegeling
Wim Cappers: De overwegingen achter de dodenherdenking op 4 mei zijn in verandering. De zwart-witbeelden worden genuanceerder.
Op herhaling in de Balkan, onsterfelijke soldaten
Wim Cappers: Soldaten mogen tegenwoordig niet meer sneuvelen. Onze betrokkenheid bij de gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog wordt afstandelijker.
Schimmige scheikunde
Wim Cappers: Veranderingen in de wet op de lijkbezorging leiden tot nieuwe mogelijkheden en tot nieuwe problemen voor het milieu .

Volkskrant, 6 mei 1997, Verkeersongeval familielid tast kwaliteit leven aan
Uit onderzoek van de Europese Federatie van Verkeersslachtoffers (FEVR) blijkt dat ruim 90% van de nabestaanden de eerste drie jaar na het ongeval niet van het leven kan genieten. Ruim 37% heeft zelfs de eerste drie jaren zelfmoordneigingen en meer dan de helft gebruikt slaapmiddelen.

Verschillende kranten, 7 mei 1997, Drents Hunebed door brand beschadigd
Een hunebed bij de gemeente Steenbergen is ernstig beschadigd door brand. Door de hitte van het vuur -dat gestookt was door vandalen- zijn een deksteen en een zijsteen in tientallen stukken uiteengespat.

Aneen, 10 mei 1997, blad van de ABVA KABO voor haar leden
De dag van Joy Baboelal
Rogier Wiercx: artikel (met foto) over het dagelijkse werk van medewerker Joy Baboelal in het CVN crematorium Ockenburgh te Den Haag.