Uitvaartinformatie/-nieuws

Uit de dag-/week-/maand- en vakbladen
 Week 20 , 12 mei t/m 18 mei 1997
Uitvaartwezen, onafhankelijk vakblad voor de uitvaartbranche, nr. 5, mei 1997
In het tijdschrift: actueel, internet (met o.a. verwijzing naar
'Keunst of Kiste'), locale nieuwsflitsen en een 8 tal hoofdartikelen.
1. Tweede kamer beslist over asbestemming
drs. J.W. Rutjens: artikel over het wetsvoorstel voor de vernieuwing van de mogelijkheden voor asbestemming zoals verstrooiing op een dierbaar plekje, as in medaillons etc.. In het artikel ook reacties van een aantal personen die er professioneel bij betrokken zijn.
2. Exclusieve uitvaarten binnen ieders bereik
Nicolien Reith: artikel over de opening en start van Dignity & Care. Deze organisatie is een samenbundeling van 9 uitvaartverzorgers en 5 toe- leveranciers t.b.v. exclusieve en grootschalige uitvaarten.
3. Kunst tussen humor en tragiek

Nicolien Reith: artikel over de NUVA expositie
'Keunst of Kiste' in Leeuwarden, hier zijn van 89 kunstenaars de door hen bewerkte doodskisten tentoongesteld.
4. Meerwaarde van familiebedrijven internationaal erkend
F. Mutter: artikel over de National Selected Morticians (NSM), dit is een internationaal georiënteerde organisatie die zich ten doel stelt om het publiek optimale dienstverlening te bieden op het gebied van uitvaartzorg.
5. Een reünie achter glas
Nicolien Reith: artikel over het nieuwe -nog deze zomer te openen- uitvaartcentrum van de begrafenisonderneming Dordrecht & Omstreken. Dit nieuwe uitvaartcentrum komt op het terrein van de gemeentelijke begraafplaats en vlakbij het crematorium.
6. Kan een erfenis ook worden geweigerd
drs. J.W. Rutjens: interview met Mr. J.L.G.M. van der Laan over de problematiek van
accepteren of weigeren van erfenissen die bestaan uit schulden.
7. Van penning tot polis
H.I. Kok: artikel over de voorgangers van de huidige uitvaartverenigingen en uitvaartverzekeraars. Van het Romeinse Collegia Funeratica tot de Gildebus, allen hadden op de een of andere manier een vorm van verzekeren voor de uitvaart.
8. Vanzelfsprekendheden zijn nu discussiepunten
Nicolien Reith: artikel over het publieksdebat over de dood n.a.v. het publieksdebat 'De dood is een gat in de markt' dat zondag 16 maart in het Polmanshuis in Utrecht plaatsvond.

Leeuwarder Courant, 15 mei 1997, Stipte lijkschouwer op non-actief gezet
ANP: De GGD in Den haag heeft een lijkschouwer voorlopig van zijn functie ontheven. Dit n.a.v. klachten van nabestaanden. Hij had bij een euthanasiezaak geëist dat het tijdstip vervroegd zou worden of veel later zou zijn.

Intermediair, 15 mei 1997, gevonden voorwerpen
'stukje': 'Cor Zadelhoffs (medeoprichter Dignity & Care) eigen laatste rite zal worden voorafgegaan door een begrafenisstoet met zijn eigen antieke lijkwagens: "Lopen achter een door paarden getrokken lijkkoets schept automatisch een cotemplatieve sfeer." Hij vindt dat een goede begrafenis een hele dag hoort te duren. "Op die manier kun je echt genieten van de ervaring."

Volkskrant, 17 mei 1997, Adelstitel erven onmogelijk voor vrouw
Het kabinet heeft besloten om de wens van de kamermeerderheid naast zich neer te leggen. De wens om de adellijke titels langs de vrouwellijke lijn mogelijk te maken. Minister Dijkstal motiveerde dat het beroep op het gelijkheidsbeginsel leidt tot een uitbreiding van een kleine elitegroep.