Uitvaartinformatie/-nieuws

Uit de dag-/week-/maand- en vakbladen
 Week 24 , 9 juni t/m 15 juni 1997
Verschillende kranten, 10 juni 1997, Theo Mulder maakt Dakota-Monument
ANP: Beeldhouwer Theo Mulder heeft van het provinciaal bestuur van Noord-Holland de opdracht gekregen om een gedenkteken ter nage- dachtenis te maken voor de 32 slachtoffers van de Dakota vliegramp in de Waddenzee vorig jaar september.

Verschillende kranten, 11 juni 1997, Geef een Rus nooit een even aantal bloemen
AP: In een artikel over de vele vormen van bijgeloof en de bijbehorende handelingen wordt o.a. aangehaald dat het niet gepast is een Rus een even aantal bloemen te geven. Want even aantallen bloemen zijn voor begrafenissen.

Leeuwarder Courant, Normen beïnvloeden het voelen van emoties
Joke Korving: Uit het promotieonderzoek van Mariëtte Baanders bij de Universiteit van Leiden blijkt dat wij ons in het voelen van emoties veel meer laten leiden door normen dan men in het algemeen beweert. In haar proefschrift pleit zij ervoor alle emoties toe te laten, te benoemen en te accepteren. Pas dan is het mogelijk om er op een gezonde manier mee om te gaan. Ze schrijft dan ook o.a.: "Door iets niet weg te drukken maak je het ook emotioneel minder zwaar. Opgekropte dingen komen er vroeg of laat toch uit en dan heftig. Wanneer je de emotie erkent, houd je het licht". (red.: hoewel dit artikel geen directe aandacht aan rouw , verdriet etc. is besteed, is het geschrevene volgens haar ook van toepassing op het wegstoppen van emoties bij verdriet, rouw etc. bij het (aanstaande) overlijden van een geliefde. Het wegstoppen hier leidt ook vaak tot onnodige heftige reacties achteraf. Het is volgens haar dan ook beter om emoties in deze omstandigheden toe te laten.)

Volkskrant, 13 juni 1997, Wie een doodskist in huis heeft, zal lang leven
Wim Bossema (1/2 pagina groot artikel met foto van Vincent 't Sas): In dit artikel wordt aandacht besteed aan de kleurige doodskisten uit het Ghanese kustplaatsje Teshi.
Een aantal van de daar gemaakte kisten zijn vanaf 28 juni te zien op de tentoonstelling: Een fantastische hemelreis.

Leeuwarder Courant, 14 juni 1997, Laatste afscheid wordt steeds intenser
Lodewijk Born: Artikel n.a.v. het pas uitgekomen boekje "Mens op de grens. Levenslessen over de dood". Een boekje waarin o.a. pater van Kilsdonk, Peter Faber en Annemarie Grewel aan het woord komen.

Het Parool, 14 juni 1997, Een eenzaam levende begrafenis
U
it de serie Rue d'Amsterdam aandacht voor de schilder Germ de Jong door Paul Arnoldussen: Hij vertelt o.a. in dit artikel de anekdote dat Germ van zijn laatste geld in zijn allerlaatste levensdagen de bloemist de opdracht gaf zijn laatste vrouw op haar verjaardag een boeket te bezorgen. Hij stierf op 11 april 1967 en in februari 1968 werd het boeket afgeleverd.