Uitvaartinformatie/-nieuws

Uit de dag-/week-/maand- en vakbladen
 Week 25 , 16 juni t/m 22 juni 1997
uitvaart juni 1997 Uitvaart, onafhankelijk vakblad voor het uitvaartwezen, juni 1997
In het tijdschrift: nieuws, columns, recensies, agenda, opinie, bedrijfs- reportage, achtergrond en een 4 tal hoofdartikelen.
Uit nieuws: Nieuwe uitvaartopleiding VOU, NUVU voorzitter afgetreden, CVN koopt Eikelenburg
1. Bekende Nederlanders en bewustwording, reclame maken voor de uitvaart
Dick Duynhoven: Artikel over de nieuwe vormen van communicatie in de uitvaart. Steeds vaker worden bekende Nederlanders ingezet.
2. Ontmoetingen met de dood in Afrika,
Sonja van Proosdij: Interview met Erna Beumers over de doodsbeleving in Afrikaanse landen n.a.v. de tentoonstelling
'Fantastische Hemelreis'.
3. Rouwdrukwerk krijgt kleur en vorm
Sasja Nicolaï: Artikel over een achttal drukwerkleveranciers in het rouwdrukwerk. Het rouwdrukwerk met een grijze of zwarte rand wordt steeds meer uitgebreid met nieuw rouwdrukwerk met nieuwe kleuren en andere vormgevingen.
4. Het voordeel van call centers
Artikel over een fenomeen dat in de uitvaartbranche steeds meer gemeengoed gaat worden. De uitvaartverzorger blijft zo 24 uur per dag 'bereikbaar' . Ook kan men hierdoor ook 's nacht een tijd boeken bij een begraafplaats of crematorium, want het call centrum houdt dan de agenda bij.
Inhoud Uitvaart juli/augustus
Nieuws uit Nederland en België
Jaarverslagen van
Dela, AVVL, Monuta en Nuva; NUVU-jubileum; Archiprix voor crematoriumontwerp; inventarisatie Brusselse begraafplaatsen
Achtergrond: Biedt de grafheuvel nieuwe mogelijkheden voor mensen die begraven eng vinden, maar ook niet gecremeerd willen worden? De gemeenten Nieuwegein en Zoetermeer overwegen het ontwerp van architect Mark Verkade te plaatsen.
Interview: De noodzaak van een cultuuromslag. Een gesprek van Piet van den Akker, onderzoeker bij het IVA, en trainer Piet van Beek over de veranderde taak van de uitvaartverzorger. Over de uitdaging die de uitvaartwereld te wachten staat.
Recht: Frank Mutter over
identificatiesteentjes en asverstrooiing
Estafettecolumn door kunstenares Naomi Noest
Boeken: Anja Krabben, hoofdredacteur van Doodgewoon, het consumententijdschrift over de dood, schreef een boek dat binnenkort uitkomt. In 'De dood is springlevend, beleving en praktijk van de dood in Nederland', signaleert en bespreekt zij trends. In Uitvaart een voorpublicatie.
Studiedag:Exploitatie en langlopende
grafrechten; twee hot items die onlangs tijdens een studiedag in Lelystad aan de orde kwamen
Stemmen uit het vak: Mensen uit de branche over (hun) opleiding
Opleidingen: de laatste stand van zaken van de diverse scholen en instituten

Verschillende kranten, 18 juni 1997, Frans register Orgaandonatie
DPA: Frankrijk legt een register aan van alle inwoners die tegen het afstaan van organen voor transplantatie zijn (red: zgn. negatieve registratie) Voor iedere orgaandonatie moet in de toekomt het register geraadpleegd worden.

Verschillende kranten. 19 juni 1997, Grafzuilen Carthago geborgen uit wrak
DPA: Uit een scheepswrak voor de kust van de Franse stad Toulon zijn grafzuilen uit de stad Carthago gevonden. De grafzerken met waardevolle inscripties stammen uit de tweede eeuw voor Christus. Ook zijn er de ontbrekende brokstukken gevonden van een marmeren beeld van keizerin Sabina. Zij was de vrouw van keizer Hadrianus.

Huis aan huis, 18 juni 1997, Dit monument mag niet verloren gaan
Alfred Lehnmann: Een artikel over- en interview met de bestuursleden van de Stichting Oude Stadsbegraafplaats Leeuwarden. Deze stichting stelt zich ten doel het renoveren en opknappen van de meer dan 30 jaar verwaarloosde begraafplaats.